Hlavní obsah
ONLINE

Macík na Dakaru navýšil náskok. Podmol s nadšením říká: Bouchejte ohňostroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Martin Macík dojel v 8. etapě Rallye Dakar na druhém místě a navýšil své vedení v kategorii kamionů už na hodinu a 49 minut. Druhý je nyní Mitchel van den Brink, třetí jen těsně Aleš Loprais. Martin Prokop klesl ve třídě aut na sedmou příčku. Časové manko nabral také motocyklista Martin Michek, ovšem zůstává desátý.

Foto: A.S.O./E.Vargiolu/DPPI

Martin Macík i po osmé etapě vede na Rallye Dakar kategorii kamionů.

Článek
Fotogalerie

„Byla to rychlá etapa, létali jsme vzduchem a já si to užil. V dunách jsme to pustili, Mitchel (van den Brink) nás předjel a my pak jeli za ním. Nechtěli jsme to přehánět. Dojezd byl na brutálních kamenech. Auta (osobní) nás nechtěla pouštět a já nechápu proč, k tomu jsme málem trefili motorkáře. Naštěstí jsem auto hodil do řečiště a vyhnuli,“ řekl Macík.

V kamionech to opět byla přetahovaná a podobně jako v neděli až v samotném závěru z tria „odpadl“ Aleš Loprais a nabral necelých 14 minut. V celkovém pořadí tak klesl na třetí příčku, když se před něj o dvě minuty dostal Van den Brink. I on doplatil na auta, která nechtěla uhnout z cesty.

„Chytili jsme buginu, která nás nechtěla pustit. Já jsem se rozhodl to v jedné zatáčce střihnout a byla to chyba. V jeden moment jsme tak v písku udělali obě levá kola. Moje školácká chyba, protože méně je někdy více. Ale v touze po pokladu nechci zůstat vzadu,“ vysvětlil Loprais. „Za poslední dva dny jsem udělal tolik defektů, co jsem neudělal za poslední tři Dakary. Ale to je součást hry.“

Mezi motorkáři zůstává i po 8. etapě ve vedení Američan Ricky Brabec, o 42 vteřin zpět je Ross Branch z Botswany. Pondělní etapu pak vyhrál Argentinec Kevin Benavides, Michek na něj ztratil skoro 18 minut a dojel dvacátý. Celkově ale zůstává desátý, ovšem na devátého Slováka Svitka mu už chybí 45 minut.

„Začátek etapy byl nádherný, jelo se po krásných dunách. Brázdili jsme větší pískoviště, kde se to hezky sypalo. Druhá polovina byla pro mě zákeřná, ztratil jsem se. Motal se, hledal sám sebe. Hlavně abych našel cestu, po které jsem jel původně. Tam jsem nechal několik minut. Konec etapy byl kamenitý, což není pro moji oslabenou ruku ideální. Těžko se v tom terénu drží řídítka. Doufám, že si s tou rukou poradím a že budeme létat dopředu,“ uvedl Michek.

Asi nejvíc se po dojezdu radoval tolikrát zkoušený Libor Podmol. A i když v pondělí ztratil hodinu a čtvrt, tak z cíle hlásil: „Bouchejte ohňostroje! První den, kdy se mi nic nepokazilo na motorce, nebyly žádné technické trable. První den, kdy jsem si pořádně nerozbil hubu, konečně jsem viděl oběma očima a jelo se mi dobře. A ani jsem nezabloudil. Nevyjel jsem jednu dunu a jednou jsem v malinké rychlosti spadl.“

V kategorii aut dlouho vedl Sébastien Loeb, jenže ve druhé části měřené zkoušky zabloudil a ztratil zhruba deset minut. To nahrálo Carlosi Sainzovi, který tak navýšil náskok na čele průběžného pořadí. Před Loebem má nyní k dobru skoro 25 minut.

V etapě zvítězil Švéd Ekström, Martin Prokop na něj ztratil 17 minut a v celkovém pořadí klesl na sedmou pozici. „Nechytili jsme tempo, zvlášť v první části, která byla v dunách. Nějak jsme jeli, ale nebylo to bůhví co. Pak jsme v druhé části v kamenech chytili pomalý defekt, na kterém jsme dojeli asi 50 kilometrů do cíle. Něco jsme dnes ztratili, ale na víc to tentokrát nebylo,“ řekl Prokop.

Loprais je v cíli, klesá na třetí příčku

Aleš Loprais dnes ztratil skoro 14 minut. V celkovém hodnocení podle oficiálních výsledků klesá na třetí místo. Na Martina Macíka mu chybí hodina a 51 minut, Mitchel van den Brink je před ním o dvě minuty.

Dušan Drdaj a jeho hodnocení etapy

„Byla to zvláštní etapa, rozdělila se na ranní část a odpolední. Mezi tím byl 180 kilometrů transfer po silnici. Těch prvních 160 kilometrů se mi jelo skvěle, by to takový motokros, duny, pískové cesty. Šlo se do něčeho opřít, což mě hodně bavilo. Potom 120 kilometrů jsme přejížděli hory, takže hodně kamenů, trial. Bylo to hodně nebezpečný, takže jsem zvolnil.“

Macík navyšuje vedení

Martin Macík je v cíli na druhém místě, na vítěze Van den Brinka ztratil minut a 18 vteřin. Celkově si ale polepší, protože Aleš Loprais nabral časové manko.

Milan Engel a jeho hodnocení etapy

„Jsem rád, že jsem v cíli. Nebyla to zas tak náročná etapa, během transferu jsme si odpočinuli. Začátek se jel v dunách, bylo to dost měkké, takže se mi třikrát nepovedlo vyjet dunu. Ve druhé půlce jsem měl technické problémy, jel jsem bez zadní brzdy. Bohužel jsem ztratil nějaký čas. Dojel jsem do cíle, což je hlavní, jedeme dál.“

Libor Podmol a jeho hodnocení etapy

„Bouchejte ohňostroje! První den, kdy se mi nic nepokazilo na motorce, nebyly žádné technické trable. První den, kdy jsem si pořádně nerozbil hubu, konečně jsem viděl oběma očima a jelo se mi dobře. A ani jsem nezabloudil. Jednou jsem nevyjel jednu dunu a jednou jsem v malinké rychlosti spadl. Byl to docela dobrý čas, mám hodně práce na motorce, tak jedu do bivaku.“

Loprais v závěru ztrácí

Zhruba 20 kilometrů před cílem nabral Aleš Loprais přes 13 minut na Mitchela van den Brinka. Martin Macík tak zase o něco navyšuje své celkové vedení.

Macík zatím druhý

Na 433. kilometru vede stále Mitchel van den Brink, Martin Macík je o dvě minuty zpět. Aleš Loprais ještě na kótu nedorazil.

První kamiony jedou společně

Do finiše se blíží kategorie kamionů. Na 406. kilometru stále vede Mitchel van den Brink, Aleš Loprais je druhý se ztrátou 1:34 a Martin Macik (+1:45). Do cíle zbývá etapy zbývá zhruba 50 kilometrů, v celkovém pořadí se nic nemění.

Prokeš i Podmol v cíli

V cíli jsou už všichni čeští motorkáři. Martin Prokeš a Libor Podmol dnes ztratili přes hodinu.

Loprais druhý, Macík třetí

První trio kamionů je na 366. kilometru. Vede stále Mitchel van den Brink, druhý Aleš Loprais ztrácí 67 vteřin, Martin Macík necelé dvě minuty. To znamená, že má Macík stále náskok v celkovém pořadí více než hodinu a půl!

Vítězí Ekström, Prokop je celkově sedmý

V etapě zvítězil Švéd Ekström, Martin Prokop na něj ztratil 17 minut a v celkovém pořadí klesl na sedmou pozici.

Další Češi v cíli

V cíli jsou další čeští motorkáři - Dušan Drdaj ztratil necelých 27 minut, Milan Engel 35 minut, Jan Brabec 43 minut a David Pabiška hodinu.

Sainz dál vede, Loebova ztráta narostla

Francouz Chicherit má zatím v cíli nejrychlejší čas, může ho ale ještě předjet Švéd Ekström, který startoval později. Celkově vede Carlos Sainz, Sébastien Loeb je o 24 minut a 47 vteřin druhý.

Prokop zatím celkově sedmý

Posledních 50 kilometrů pro Martina Prokopa. Na 404. kilometru ztrácí na vedoucího Chicherita necelých 11 minut. Momentálně mu v celkovém pořadí patří sedmá pozice.

Drdaj v cíli

V cíli už je i motocyklista Dušan Drdaj, dnes ztratil na vítěze 26 minut a 42 vteřin.

Sainz upevňuje vedení

I na 448. kilometru Loeb na Sainze ztrácí. Pořád je to šest minut, takže Španěl má v čele celkového pořadí náskok 25 minut.

Velká komplikace pro Loeba

Na 390. kilometru Sébastien Loeb lehce zabloudil, musel se vracet pro kontrolní bod, což se odráží i na čase. Rázem na Francouze Chicherita ztrácí na 404. kilometru osm minut a na Sainze šest. Španěl tak zase navyšuje svůj náskok v celkovém pořadí na 25 minut! Martin Prokop je na předchozím mezičase (366. km) o 12 minut zpět.

Michek je v cíli

Martin Michek je v cíli. Nakonec na Kevina Benavidese ztratil 17 minut a 40 vteřin. Celkově zůstává desátý, na devátého Slováka Svitka mu však chybí už 45 minut.

Loeb útočí, Sainz drží celkové vedení

Na 366. kilometru stále vede Sébastien Loeb, Carlos Sainz ztrácí konstantní tři minuty a rozdíl mezi nimi se tak v celkovém pořadí zásadně nemění. Martin Prokop ještě na tuto kótu nedojel.

Den Benavidesů

Argentinec Kevin Benavides vítězí v 8. etapě, jeho bratr Luciano je o 31 vteřin druhý. Celkově vede Ricky Brabec.

Michek ztrácí 19 minut

Na 433.kilometru ztrácí Martin Michek už 19 minut. Jde do finiše.

Brabec zůstává lídrem motocyklů

Američan Ricky Brabec je v cíli. Etapu sice nevyhraje, zůstane ale ve vedení kategorie motocyklů, druhý Ross Branch je o 42 vteřin zpět.

Trio nejlepších kamionů pořád stejné

První část etapy mají za sebou nejrychlejší z kategorie kamionů. Na 165. kilometru vede Mitchel van den Brink, Aleš Loprais na něj ztrácí pouhých 45 vteřin, třetí Martin Macík minutu a 43 vteřin.

Michek ztratil

Na 406. kilometru se mezi motorkáři ujímá vedení Francouz Van Beveren. Martin Michek na něj ztrácí už 18 minut. První startující motorkáři už dojíždějí do cíle.

Attíja zase v problémech

Násir al-Attíja chtěl být rychlou pomocí Sébastienovi Loebovi, jenže po 60 kilometrech zůstal trčet kvůli porouchanému motoru v poušti. Těžko říct, jestli se ještě do závodu vrátí.

Varování před velbloudy mělo smysl

Prokop přichází o šestou příčku

Na 165. kilometru ztrácí Martin Prokop na Loeba přes 12 minut a přichází o celkovou šestou příčku, když se před něj dostal Francouz Chicherit. Na Čecha navíc doráží i další Francou Serradori.

Michek zrychluje

Druhou část erzety načíná dobře Martin Michek. Na 366. kilometru ztrácí na vedoucího Američana Brabce 10 minut a 48 vteřin, přiemž od posledního mezičasu na něj umazal půlminutu.

Macík kontroluje situaci

Na 111. kilometru v kamionech vede Mitchel van den Brink, druhý Aleš Loprais je o minutu a 13 vteřin zpět, Martin Macík ztrácí necelé dvě minuty. Bezpečně ale drží celkové vedení.

Loeb umazal další půlminutu

Loeb otevírá trať, ale i tak letí. Na Carlose Sainze stáhl na 165. kilometru další půlminutku, teď je mezi nimi rozdíl tří minut. Celkově Sainz drží náskok 16 minut.

Motorkáři už jdou do druhé části

Na 165. kilometru jsou všichni čeští motorkáři - Drdaj ztrácí 19 minut, Brabec 23, Engel 24, Pabiška 40, Podmol 46 a Prokeš 48 minut. Ti nejrychlejší motorkáři už mají za sebou přejezd do druhé části erzety a polykají další měřené kilometry.

Prokop ztrácí

Na 111. kilometru ztrácí Martin Prokop na Loeba už přes sedm minut. V celkovém pořadí stále zůstává šestý, ale dotahuje se na něm sedmý Francouz Serradori.

Vyrovnané kamiony

Na 51. kilometru jsou první kamiony a opakuje se dění ze včerejška. Vede Mitchel van den Brink, Aleš Loprais je druhý a ztrácí 45 vteřin. Martin Macík o dalších pět vteřin zpět.

Hvězdné války pokračují

Na 111. kilometru najel Sébastien Loeb na Carlose Sainze dvě a půl minuty, čímž zase ukrojil Sainzův náskok v celkovém pořadí. Teď je dělí 16 a půl minuty.

Kamiony odstartovaly

Martin Macík i Aleš Loprais už polykají měřené kilometry.

Loeb zase ve vedení

Po 51 kilometrech je v autech nejrychlejší Sébastien Loeb, Carlos Sainz na něj ztrácí ale pouhých sedm vteřin. Martin Prokop je o necelé tři minuty zpět. Potíže má Násir al-Attíja, který zastavil na 62. kilometru.

Proč Shrek zlobil?

Po včerejší etapě si Martin Prokop stěžoval, že jeho Shrek zlobil. Kde byla chyba? „Ve vysokotlakovém palivovém systému, takže Martinovi vynechával motor a byl nižší výkon. V servisu jsme přišli na to, co se stalo vyměnili jsme díly, auto projeli a vypadá vše O.K.,“ hlásí jeho inženýr Ivan Matoušek.

Jak jsou na tom Češi?

Na 165. kilometru už je i Martin Michek, který ztrácí přes 11 minut. Další Češi projeli kontrolní bod na 111. kilometru - Dušan Drdaj tu má manko 11 minut, Jan Brabec 16, Milan Engel 17 a David Pabiška 27 minut.

Motorkáři jsou na 165. kilometru

První motorkáři jsou na 165. kilometru. Stále tu vede Ricky Brabec. Teď závodníky čeká dlouhý přesun po asfaltu do kamenité pasáže, kde erzeta vyvrcholí.

Michek ztrácí přes sedm minut

I na 111. kilometru je nejrychlejším motorkářem Ricky Brabec. Martin Michek na něj ztratil sedm a půl minuty.

Startuje třída aut

Sébastien Loeb otevírá kategorii aut, Martin Prokop přijde na řadu za půlhodiny. Jak Čech vidí dnešní erzetu? „Dnes nás čeká přejezd do oblasti Hail, která je známá pro své špatné počasí a specifické písky. Dnes je to rozdělené na dvě části – nejprve pojedeme v dunách a písku, pak přejedeme asi 200 kilometrů a zase úsek v kamení. Dalo by se to nazvat přejezdová etapa, ale bude plná špeků a navigačních problémů.“

Další Češi ukrajují kilometry

Na prvním mezičase už je rovněž Dušan Drdaj (ztráta pět minut) a Jan Brabec, který na svého amerického jmenovce ztrácí sedm minut.

Nejrychlejší zatím Brabec

25 motorkářů už projelo mezičasem na 51. kilometru a zatím tu vede celkový lídr pořadí Američan Ricky Brabec. Martin Michek na něj dvě minuty a 42 vteřin, což ho zatím řadí na 14. místo.

Pozor: Velbloudi!

Kategorie motorek startuje a na začátku erzety jsou motorkáři varováni před velbloudy i divokými zvířaty, které mohou na cestě potkat.

Reklama