Hlavní obsah
ONLINE

Macík září v „nejtěžší etapě historie Dakaru“. Řada jiných má problémy, Drdaj konec obrečel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to největší strašák letošního ročníku Rallye Dakar, však i pilot kamionu Martin Macík varoval: „Bude to nejtěžší etapa v historii.“ A hrozba se plní. Dvoudenní erzeta, kdy posádky musí v poušti Pustá končina spoléhat jen na sebe, stráví tu také noc na pátek, už ve své polovině zásadně zamíchala pořadím všech kategorií. V kamionech se ujímá vedení právě Macík, který má na Januse van Kasterena náskok 19 minut, třetí je Aleš Loprais se ztrátou necelých 44 minut.

K novinkám Dakaru patří osmačtyřicetihodinová etapa. Velká výzva, taktika bude hrát velkou roli, říkají čeští účastníci rallyeVideo: Sport.cz

 
Článek

Jde však zatím o neoficiální výsledky, neboť etapa z názvem Chrono 48h je dvoudenní. Pravidla jsou taková, že úderem čtvrté odpoledne saúdskoarabského času se závod přerušil a piloti museli dojet do nejbližšího ze sedmi bivaků. Tam přespí ve stanu, budou odříznutí od světa a v pátek ráno v etapě budou pokračovat.

Paradoxem je, že Macík ani jeho posádka zatím nic o svém skvělém tažení pořádně netuší. Jejich mobily jsou zapečetěné, organizátoři je tím „odřízli“ od světa. Pozici mohou však odhadovat podle toho, že jen kamion Mitchela van den Brinka se stejně jako oni dostal až do bivaku na 347. kilometru, zatímco Loprais i Van Kasteren přenocují na 295. kilometru. Zároveň se z tohoto důvodu po čtvrteční části erzety neočekávají žádné hodnotící komentáře jezdců.

Asi konečnou bude etapta pro Jaroslava Valtra, který zůstal trčet 20 kilometrů po startu, dál se nedostal ani Daniel Stiblík. Stejně tak jejich týmový kolega z Buggyry Pascal de Baar.

V motocyklech nejlépe erzetu rozjel Francouz Adrien van Beveren, jenž po 513 kilometrech z celkových 626 vede. V celkovém pořadí se do virtuálního čela dostal Američan Ricky Brabec. Martin Michek ve čtvrtek nabral manko 53 minut a propadl se na 11. místo. Je však jedním z 12 jezdců, kteří se dostali do tak vzdáleného bivaku.

Skončil Dušan Drdaj, který se bil o pozici nejlepšího nováčka. Nejprve měl potíže s čerpadlem, které sice opravil, ale kvůli prasklé nádrži stejně tuto dvoudenní etapu nedojede a novinářským vozem se přesouvá do Rijádu. Svůj konec v dunách obrečel.

Fotogalerie

V kategorii aut přišel o naději na vítězství domácí pilot Jazíd Radží, jenž měl na 51. kilometru nehodu. Posádka je v pořádku, ale otevřela se tak cesta Carlosu Sainzovi. Španělský El Matador celý den vedl, je v i čele průběžného pořadí s náskokem 16 minut na Švéda Ekströma. Stejně jako Martin Prokop nocuje na 398. kilometru, zatímco tři posádky už zvládly dojet na 436.

Ve velkých problémech se pak na trati ocitl Tomáš Ouředníček. Technické trable má i rekordman v počtu vítězství Stéphane Peterhansel z Francie. Chilskému motocyklistovi Pablu Quintanillovi nebo Romainu Dumontierovi z Francie došel benzin a odstoupit musel také rychlý Američan Skyler Howes.

.

Loprais i Van Kasteren jsou v bivaku

Aleš Loprais i Janus van Kasteren jsou v bivaku na 295. kilometru. Ztrácí tu na Martina Macíka 39, respektive 41 minut. Macík tu má náskok v celkovém pořadí na Van Kasterena 19 minut, na Lopraise pak skoro 44.

Další Češi na 424. kilometru

Milan Engel (+50:29), Jaromír Romančík (+54:15) a Jan Brabec (+55:19) budou nocovat na 424. kilometru.

Čeká se na Lopraise a Van Kasterena

Čekáme na příjezd Van Kasterena a Aleše Lopraise do bivaku na 295. kilometru. Nicméně nabírají ztrátu.

Prokop a Sainz nocují na 398. kilometru

Tři posádky (Ekström, al-Attíja, Chicherit dorazily na 436. kilometr, Carlos Sainz i třeba Martin Prokop nocují na 398. kolimetru. V celkovém pořadí tam vede Sainz, Prokop je zatím devátý.

Michek jede dál

Martin Michek projel mezičasem na 462. kilometru, kde ztrácí skoro 48 minut na vedoucího Van Beverena, a pokračuje dál. Patří mezi 12 jezdců, kteří se dostanou až do bivaku na 513. kilometru, kde stráví noc.

Macík je za 295. kilometrem

Martin Macík je na 295. kilometru. Podle všeho sem přijel ještě před limitem a může pokračovat na 347. kilometr, kde je další ze záchytných bivaků. Aleš Loprais projel mezičasem na 246. kilometru, kde na Macíka ztrácí 37 minut.

Macík navyšuje náskok

Tohle je etapa Martina Macíka. Na 246. kilometru jen navyšuje svůj náskok. Na Van Kasterena najel už 35 minut, takže v celkovém pořadí je o 13 minut před ním.

Auta mají odjeto 400 kilometrů

Na 398. kilometru v autech vede Carlos Sainz, Martin Prokop na něj ztrácí 32 minut.

Dnešní smutný konec pro Drdaje

Dušan Drdaj má podle informací od jeho týmu Orion MRG díru v zadní nádrži, ze které mu vytekl benzin. Nyní se řeší jeho převoz do Rijádu, kde by mohl mimo pořadí pokračovat.

Motorkáři na 462. kilometru

První motorkáři jsou na 462. kilometru z 626. Pokračují dál, dnešní část končí za půlhodiny.

Problémy i pro Ouředníčka

Tomáš Ouředníček zůstává stát zhruba na 230. kilometru. To Karel Trněný projel kontrolou na 246. kilometru se ztrátou necelé hodiny na Sainze.

Krásné záběry Martina Michka z pouště

Potíže pro Drdaje

Český motocyklista zůstává trčet zhruba na 165. kilometru a nabírá velkou ztrátu.

Prokop půlhodinu za Sainzem

Nejrychlejší auta jsou na 347. kilometru. Vede tu Carlos Sainz, Martin Prokop na něj nabral půlhodinu.

Michek na 424. kilometru

Martin Michek dorazil do bivaku na 424. kilometru se ztrátou více než 40 minut na vedoucího Francouze Van Beverena. V sedle je už přes šest hodin, ale pokračuje se dál.

Kam až dojedou?

Nejrychlejší kamiony by se měly dnes dostat do bivaku na 295. kilometru.

Valtr stojí zhruba na 20. kilometru

Podle mapy stojí Jaroslav Valtr společně s týmovým kolegou Pascalem de Baarem zhruba na 20. kilometru. Prvním mezičasem projelo zatím jen 16 posádek, z Čechů pouze Macík a Loprais.

Za hodinu a půl bude etapa zastavena

Za hodinu a půl bude maratonská etapa zastavena. Jezdci musí následně dorazit do nejbližšího bivaku, kde přenocují a zítra dojedou zbytek. Ti nejrychlejší motorkáři teď mají za sebou 424 kilometrů z celkových 626.

Skvělý Macík! Už vede i celkově

Jak může být na Dakaru brzy všechno jinak?! Před dvěma dny dostal Martin Macík penalizaci 32 minut, ztrácel na první místo skoro 45 minut a teď? Na 195. kilometru etapu, a jelikož na Januse Van Kasterena najel už přes 22 minut, jde o 23 vteřin i do průběžného vedení celé soutěže.

Prokop stále v desítce

Na 245. kilometru vede Carlos Sainz, jenž si tak upevňuje celkové vedení. Martin Prokop je na tomto mezičase zatím desátý se ztrátou 18:36.

Loprais ztrácí na Macíka 20 minut

Aleš Loprais přijíždí na 145. kilometr se ztrátou 19 minut a 31 vteřin na vedoucího Martina Macíka. Vyjma jich dvou žádná jiná česká posádka ještě nedorazila na první mezičas na 49. kilometru. To není vůbec dobré!

Další Čech s problémy

Dušan Drdaj byl po včerejšku druhým nejlepším nováčkem v kategorii motocyklů. Dnes má ale na trati problémy a nabírá ztrátu. Milan Engel, Jan Brabec i Jaromír Romančík, který dnes slaví narozeniny, už projeli na 277. kilometru a jsou na hraně druhé a třetí desítky. Martin Michek je už v druhém záchytném bivaku na 311. kilometru a ztrácí 31 minut na Rickyho Brabce.

Peterhansel musel zastavit

Pořadatelé hlásí další problémy jednoho z favoritů. Stéphane Peterhansel se držel na čtvrtém místě, na 225. kilometru musel kvůli porouchanému autu zastavit.

Macík vede!

Martin Macík do toho po včerejším vítězství šlape i dnes. Na 145. kilometru vede, na Van Kasterena najel už deset minut, což znamená, že v celkovém pořadí se rozdíl mezi nimi ztenčil na 11 minut a 21 vteřin. Aleš Loprais zatím na tuto kótu nedojel.

Quintanilla pokračuje

Motocyklista Pablo Quintanilla, kterému došel benzin, už nějaký „vyžebral“ a pokračuje dál. Ztratil však hodinu a půl.

Michek se blíží k polovině

Nejdál z Čechů je v etapě Martin Michek. Už protnul kontrolu na 277. kilometru a ztrácí 29 minut na lídra Rickyho Brabce z USA.

Loprais ztrácí 14 minut

Na 99. kilometru stále vede mezi kamiony Mitchel van den Brink, Martin Macík je za ním o pouhých 22 vteřin. Van Kasteren nabral už sedm minut. Těsně před kontrolním bodem stál na trati Aleš Loprais, už se rozjel a ztrácí 14 minut a pět vteřin.

Valtr stojí

Dnes to bude nejspíš „poprava“ v kategorii kamionů. Na první mezičas zatím dojelo jen osm posádek. Jaroslav Valtr podle mapy stojí kousek za startem.

Sainz vede etapu i celkově

Prvních 30 posádek aut je na 145. kilometru. Vede Carlos Sainz, Martin Prokop je se ztrátou osmi a půl minuty jedenáctý. V celkovém pořadí rovněž vede Sainz, al-Attíja je o sedm minut zpět, Prokop je jedenáctý.

Loprais ztrácí 13 minut

Aleš Loprais je na prvním mezičase (49. kilometr) a ztrácí tu 13 minut na Van den Brinka a Macíka.

Situace mezi motorkáři

Motorkáři přijíždějí do prvního záchytného bivaku na 190. kilometru, kde dotankovávají. Jsou tu už i čtyři Češi. Milan Engel ztrácí Na Rickyho Brabce necelých 18 minut, Jaromír Romančík a Jan Brabec zhruba 19 minut a Martin Michek přes 21. V celkovém pořadí se teď vedení ujímá Ricky Brabec, Michek zůstává desátý. Pablo Quintanilla stojí na trati, protože mu kousek před servisem došlo palivo.

Van Kasteren ztrácí, Macík ho stahuje

Na 49. kilometru jsou první kamiony. Zatím vede Mitchel van den Brink, Martin Macík je o 20 vteřin zpět. Ovšem lídr kategorie Janus van Kasteren na ně nabral už přes šest minut! Aleš Loprais po včerejších potížích odstartoval erzety později na mezičas ještě nedorazil.

Další problém favorita

Pablo Quintanilla, vítěz včerejší etapy a celkově šestý motorkář, musel na 186. kilometru zastavit a nabírá ztrátu. Zatím je nejasné, jestli se mu stroj podaří opravit.

Martin Macík se svým Čendou v poušti

Vyrovnaní Češi

Na 152. kilometru je nejrychlejším z českých motorkáři Milan Engel se ztrátou na vedoucího Američana Brabce 13:45, o 15 vteřin za ním je Jan Brabec a za dalších 13 vteřin Jaromír Romančík. Martin Michek ztrácí přes 15 minut.

Dosavadní lídr v autech končí

Říkal, že nebere nic jiného než vítězství. Domácí závodník Jazíd Radží ale nedokázal po nehodě na 51. kilometru opravit svou toyotu. Posádka je v pořádku a vrací se na start speciálky. Podle pravidel se může vrátit do závodu v neděli, ovšem bez šance na celkové pořadí.

Prokop v desítce

Martin Prokop pokračuje ve svém solidním výkonu posledních dnů. Na 99. kilometru ztrácí na vedoucího Sainze pět minut a 15 vteřin, což ho řadí na konec první desítky.

Další Češi mají 107 kilometrů za sebou

Na 107. kilometru jsou i další tři čeští motorkáři. Jaromír Romančík, Milan Engel a Jan Brabec ztrácejí shodně zhruba deset minut a jsou ve třetí desítce dnešního aktuálního pořadí. Stejně jako Michek.

Obrovská komplikace pro favorita!

Domácí pilot Jazíd Radží, který vedl kategorii automobilů, musel zastavit na 51. kilometru a podle zpráv nabral už ztrátu 45 minut. To mění průběžné pořadí.

Američan Howes končí

Američan Skyler Howes, po včerejšku 13. v kategorii motocyklů, musel kvůli technickému problému na 39. kilometru zastavit a v závodě končí.

Michek dál nabírá časové manko

Na 107. kilometru po projetí 21 motorkářů vede Ricky Brabec, Martin Michek na něj ztratil už skoro 11 minut. Včera si narazil zápěstí a dost možná ho to limituje.

Kamiony startují

Na trať už vyrazily i posádky kamionů, jako první dnes jede Martin Macík, vítěz včerejší etapy.

Sainz zatím v čele

Prvních 20 projelo mezičasem na 49. kilometru. Vede Carlos Sainz, Martin Prokop je se ztrátou 4 minut a 20 vteřin.

Rozjezd dalších českých motorkářů

Martin Michek nezačal erzetu dobře, protože rychlejší než on jsou další čeští motorkáři Jaromír Romančík ztrácí na Američana Brabce 5:55, Milan Engel 5:58 a Jan Brabec na svého jmenovce 6:30.

Etapa se musí kvůli spotřebě aut zkrátit

Martin Prokop je na trati a ještě před startem popsal: „Včera byly velké problémy s tím, že se zjistilo, že naše turbo auta nezvládnou projet na palivo, co si dotankují během etapy. Musely se udělat úpravy před začátkem erzety a etapa se i zkrátila. Spotřeba je 130 litrů (na 100 km). Je cítit nervozita ve vzduchu, spousta lidí neví, co nás čeká. My také ne. Jen víme, že to bude strašná porce kilometrů, jakou jsme nikdy v poušti nejeli a musíme se snažit to auto přes poušť přenést. Budeme bez informací, zaplombovali jsme telefony a zpátky na signálu budeme až nejdřív v pátek ve dvanáct.“

Attíja otevírá trať a ztrácí na lídra

Někteří piloti aut včera taktizovali a před závěrem erzety zvolnili, tak aby dneska nemuseli otevírat trať a hledat správnou cestu. Násir al-Attíja ale jel na plný plyn, dnes startuje jako první a říkal, že mu to nevadí. Na 49. kilometru ale ztrácí osm minut na domácího Jazída Radžího, což je výrazný rozdíl, když si vezmete v potaz, že mezi oběma piloty bylo po včerejšku devět minut.

Američan Brabec zatím vede, Michek ztrácí

Prvních deset motorkářů projelo mezičasem na 58. kilometru. Martin Michek je zatím osmý se ztrátou sedmi minut na Brabce, tedy Rickyho Brabce z USA.

Společný start

Auta i motorky dnes startují současně, protože obě kategorie mají oddělenou trasu.

Reklama