Hlavní obsah

Divoký konec povedené sezony. Caisovi hořelo auto

Povedenou sezonu mohl vyšperkovat vítězstvím. Jenže 100 metrů před cílem Lausitz Rallye začal hořet Eriku Caisovi vůz a musel odstoupit. „Kdybych vyhrál, stal bych se mistrem centrální zóny. Štve mě to," tvrdil talentovaný český pilot rallye. Poprvé v kariéře během sezony vyhrál velkou soutěž, ve WRC ve Španělsku zajel v rychlostní zkoušce 10. nejrychlejší čas a vedl slavnou Barum Rally Zlín. „Silných momentů bylo opravdu hodně," dodal.

Foto: Orsák Rallysport

Talentovaný pilot Cais kvůli havárii nedosáhl na životní úspěch při Barum rallye.

Článek

Když nastoupí Cais do rallyové soutěže, máte jistotu, že se budou dít věci. Výjimkou nebyl ani jeho poslední letošní podnik. Lausitz Rallye začal defektem, ztrátu dohnal a dostal se dokonce do vedení. Zbýval kousek a český pilot mohl slavit... „Projel jsem poslední zatáčkou a říkal si, že už to bude dobré, čekala mě pouze rovinka. Jenže auto začalo najednou hořet," popisoval Cais, který společně s navigátorem Petrem Těšínským začal auto ihned hasit.

„Uvnitř se nám to podařilo, ale až se soupeři se pak oheň povedlo opravdu zkrotit. V autě nevydržel kardan, který následně přeťal olejové hadice, ze kterých to vyteklo na rozžhavené svody," popsal pořádně žhavé chvilky Cais, který v letošním roce na závěrečných rychlostních zkouškách prožil i další emočně silné momenty. „Ve výsledku to byla povedená sezona, hodnotím ji kladně. S týmem jsme odvedli skvělou práci. Jezdecky jsem se posunul, křivka šla neustále nahoru," těšilo Caise z týmu Orsák Rallysport.

Na začátku roku se přitom musel potýkat s těžkým post-covidovým syndromem... Postupem času se velký český talent rallye rozjel. Přišlo vítězství na Rallysprintu Kopná, druhé místo na Rallye Weiz. Poté první místo v polské Rajd Rzeszowski a skalp legendy Grzegorze Grzyba. To se však fryštácký pilot s Fordem Fiesta Rally2 stále jen rozehříval...

Na Barum Rally Zlín ukázal potenciál, když evropskou konkurenci s Janem Kopeckým i Norem Mikkelsenem porážel a k triumfu scházelo jen málo. Všechny pak překvapil rychlými časy na soutěži WRC ve Španělsku. „S takovými výsledky jsem před sezonou vůbec nepočítal. Vždyť je to můj druhý rok mezi dospělými," tvrdil Cais.

Český pilot skončil v šampionátu ERC na šestém místě s 59 body. To mu ale nestačí a má velké plány do budoucna. „Mým cílem je se pravidelně účastnit mistrovství světa WRC. Už není kam jinam se posunout. Doufejme, že to vyjde, protože šampionát je velmi finančně nákladný a ekonomická situace je v současné době složitá," dodal Cais, který aktuálně odpočívá nebo relaxuje na motorce. Pokud ale vstoupí do MS, první soutěž je na programu už v lednu. „Budu pracovat na fyzické kondici, ale také na mentální přípravě. Věřím, že i příští sezona bude velmi bohatá na skvělé zážitky."

Reklama

Související témata: