Hlavní obsah

Hänninen vyhrál tři erzety na Azorech a je těsně druhý

AZORY

Finský pilot Juho Hänninen se Škodou Fabia S2000 vyhrál v průběhu páteční etapy tři měřené úseky Rallye Azory, osmého podniku Intercontinental Rallye Challenge, a je těsně druhý za domácím Portugalcem Magalhaesem.

Foto: Škoda Auto

Finský pilot Juho Hänninen na trati Rallye Azory

Článek

„Na poslední rychlostní zkoušce jsme zkusil hodně tlačit na plyn,“ usmíval se v cíli finský pilot ve službách mladoboleslavského týmu. Do druhého dne soutěže vyrazil vedoucí muž průběžného pořadí IRC coby vedoucí jezdec.

Jenže hned na prvním úseku ztratil třináct vteřin. „Tři kilometry před cílem jsem prorazil levé přední kolo,“ vysvětloval Hänninen. Po šestém měřeném úseku ztrácel na vedoucího Portugalce Magalhaese dvacet vteřin, ale v průběhu dalších šesti testů manko prakticky smazal, když zejména v závěru dne nasadil zběsilé tempo. „Přitom zdejší povrch úplně nesedí mému jezdeckému stylu. Jde sice o šotolinu, kterou mám rád, ale tady ta ostrovní je hodně pomalá,“ vykládal v cíli Hänninen. Byl nejrychlejší na třech měřených úsecích, jeho týmový parťák Jan Kopecký na dvou.

Jan Kopecký během Rallye Azoryfoto: Škoda Auto

Vítěz čtyř měřených úseků Bruno Magalhaes v závěru dne ztratil díky defektu levé přední pneumatiky. „Auto pak hodně klouzalo,“ líčil domácí pilot.

Ten si však připsal triumf na dvou průjezdech rychlostní zkoušky Sete Cidades, která vede po hřebech vyhaslé sopky. Vyhaslý kráter Caldeira das Sete Cidades, jehož obvod měří dvanáct kilometrů, na jeho dně jsou tři jezera a kolmé stěny porostlé bujnou vegetací jsou místy až tři sta metrů vysoké, byl obsypán fanoušky. „Jde o nejkrásnější zkoušku v celém šampionátu,“ prohlásil Jan Kopecký.

V prvním průjezdu zajel třetí čas, v druhém čtvrtý. Hänninen byl ve sledované zkoušce druhý, respektive třetí. „Neudělal jsem žádnou velkou chybu, ale trať strašně klouzala. Tyhle úseky úplně nevyhovují mému jezdeckému stylu,“ stýskal si rodák z městečka Punkaharju, jehož stejně jako celé startovní pole čeká ještě sedm měřených úseků v celkové délce přes sto kilometrů.

Výsledky po 12. rychlostní zkoušce:
1. B a C. Magalhaes (Port., Peugeot 207 S2000) 1:28:35,8 hod., 2. Hänninen, Markkula (Fin., Škoda Fabia S2000) +2,2, 3. Kopecký, Starý (ČR, Škoda Fabia S2000) + 8,2, 4. Mikkelsen, Floene (Nor., Ford Fiesta S2000) +48,9, 5. Meeke, Nagle (Brit., Peugeot 207 S2000) +51,7, 6. Sousa, Silva (Port., Ford Fiesta S2000) +2:23,6.

Reklama

Související témata: