Hlavní obsah

Kolocová si v nejvýkonnějším autě splní další velký sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aliyyah Kolocová, devatenáctiletá všestranná závodnice týmu Buggyra ZM Racing, se jako jedna z prvních žen v historii zařadí mezi pilotky vozu superelitní třídy T1+, tedy toho nejlepšího, co je v kategorii automobilů pro dálkové rallye a Rallye Dakar vůbec k dispozici. K velké premiéře dojde v pátek a v sobotu v rámci podniku jihoafrického šampionátu Parys 400.

Foto: Buggyra media

Aliyyah Kolocová pojede ve speciálu Red-Lined REVO T1+.

Článek

Aliyyah bude, podobně jako při jihoafrické premiéře v podniku Sugarbelt 400, navigovat zkušený jihoafrický kopilot Riaan Greyling. Posádka pojede ve speciálu Red-Lined REVO T1+, který připravuje společnost Red-Lined. Jde o renomovaného jihoafrického výrobce, se kterým se Buggyra spojila pro start v tamním šampionátu.

„Bude to můj první závod s vozem T1+!" téměř vykřikla nadšením talentovaná závodnice, které se tak splní další velký sportovní sen.

„Před několika měsíci jsem auto trochu testovala. Ale teď pojedu s úplně novým speciálem, takže si ho prvně vyzkouším jen pár dní před premiérovou soutěží. Auto je samozřejmě hodně velké a těžké, má větší výkon a na nerovnostech se s ním dá jet agresivněji než s T1, takže si na něj na trati budu muset zvyknout. Šampionát má nabitou startovní listinu a bojuje v něm spousta zkušených borců. Soustředím se jen sama na sebe a na to získávat co nejvíce zkušeností v rámci přípravy na Dakar 2024," líčí Aliyyah Kolocová.

„Je skvělé vidět progres, jaký Aliyyah za volantem auta dělá. Náročný přechod z třídy T3 do T1 zvládla na jedničku, teď to bude poslední krůček mezi absolutní elitu. Je jasné, že při premiéře bude nervózní, ale stojí za ní celý tým a věříme, že si povede dobře. Důležitý pro ni bude každý ujetý ostrý kilometr na náročných jihoafrických tratích. Také nás moc těší, že můžeme spolupracovat s Red-Lined, protože mají obrovské zkušenosti s přípravou vozů T1+," poukazuje šéf Buggyry Martin Koloc.

Rallye Parys 400 se skládá ze dvou samostatně hodnocených jednodenních soutěží. Centrem bude hala Afridome na okraji malebného letoviska Parys v severní části jihoafrické provincie Svobodný stát.

Reklama