Hlavní obsah

Kopecký zkompletoval na Kanárech vítězný hattrick, pomohla mu Kubicova havárie

Aktualizováno

Český automobilový jezdec Jan Kopecký obhájil prvenství v Rallye Kanárské ostrovy. Továrnímu pilotovi Škody se spolujezdcem Pavlem Dreslerem pomohla k prvenství sobotní havárie Poláka Roberta Kubici, který musel v úvodu druhé etapy odstoupit z vedoucí pozice kvůli nepojízdnému citroënu.

Foto: skoda-auto.com

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia S2000 na trati Rallye Kanárské ostrovy.

Článek
Fotogalerie

Kopecký v třetím dílu mistrovství Evropy navázal za volantem fabie na triumf z úvodní Jänner rallye a vrátil se do čela průběžného pořadí. Na předchozí soutěži v Lotyšsku nestartoval.

"Místní rallye je jednou z našich nejoblíbenějších vůbec. Kvalitní povrch, nádherné tratě, spousta fanoušků. Škoda zde vyhrála počtvrté v řadě, z toho třikrát naše posádka. Skvělý počin. Díky celému týmu za skvěle připravený vůz," pochvaloval si Kopecký v cíli soutěže, na níž vyhrál už potřetí v kariéře.

Ve Španělsku zvítězil s náskokem minuty a 52 sekund na Ira Craiga Breena s peugeotem, třetí skončil domácí Luis Monzón s vozem Mini Cooper. Ve druhé etapě byl Kopecký nejrychlejší ve čtyřech z šesti testů.

První den zvládl Kubica skvěle, pak chyboval

Kubica havaroval v celkově desáté rychlostní zkoušce. Bývalý pilot formule 1 přitom vyhrál v pátek všech osm testů a do druhého dne vstoupil s náskokem 67 sekund na Kopeckého.

Český pilot pak v deváté zkoušce získal poprvé Kubicův skalp a nejrychlejší byl i v desáté, ve které polský jezdec po chybě narazil do svodidel a s poškozenou zadní částí vozu nebyl schopen pokračovat.

"Robert jel skvěle, ale udělal chybu," poznamenal Kopecký. "V pravotočivé zatáčce začal pozdě brzdit a při nárazu zničil kolo. Týmu oznámil, že je v pořádku, ale závod pro něj skončil," uvedl Kubicův tým.

Kubica na Kanárských ostrovech zahájil sezónu, v níž absolvuje mistrovství světa v kategorii WRC2. Premiéru by si měl odbýt při Portugalské rallye od 11. dubna.

K závodnímu sportu se Kubica naplno vrací po těžké havárii v únoru 2011 při rallye v Itálii, po níž málem přišel o ruku. Nehodu měl i vloni v září, kdy skončil rovněž v Itálii nezraněn mimo trať v lese za volantem subaru. V listopadu pro změnu ve Francii po dalším karambolu shořel citroën, který řídil.

Rallye Kanárské ostrovy, třetí díl ME v automobilových soutěžích
1. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia S2000)2:24:30,9 hod.
2. Breen, Nagle (Ir./Peugeot 207 S2000)-1:52,4 min.
3. Monzón, Déniz (Šp./Mini Cooper S2000)-3:18,9
...
17. Tlusťák, Vyoral (ČR/Škoda Fabia S2000)-14:05,2
Průběžné pořadí ME:
1. Kopecký76
2. Breen58
3. Ketomaa (Fin./Ford Fiesta S2000)39
...
8. Pech (ČR/Mini John Cooper Works S2000)20
9. Černý (ČR/Škoda Fabia S2000)20

Reklama