Hlavní obsah

MS v rallye příští rok zavítá i do Česka, Středoevropská rallye začne v Praze

V Česku se příští rok poprvé v historii uskuteční závod mistrovství světa v automobilových soutěžích. V závěru října zde odstartuje Středoevropská rallye, která se pojede i v Německu a Rakousku. Dvanáctý díl seriálu budou společně pořádat národní sportovní autority všech tří zemí. Konání závodu dnes oficiálně potvrdili Autoklub České republiky (AČR) i promotér seriálu na svém oficiálním webu

Jan Kopecký se Škodou Fabia na Rallye Šumava. (ilustrační foto)

Článek

"FIA World Rally Championship v České republice je snem našich fanoušků mnoha generací. A nám se ho společně s přáteli z partnerských federací Německa a Rakouska povedlo naplnit," uvedl prezident AČR Jan Šťovíček v tiskové zprávě.

Mezinárodní automobilová federace měla kalendář rallyeového MS schvalovat již v říjnu, nakonec však rozhodnutí odložila. Plán pro rok 2023 zveřejnila dnes a jeho součástí je i Středoevropská rallye, která začne v Praze a česká část se pojede na tratích na jihozápadě republiky. Centrem rallye bude německý Pasov.

"Rallye je u nás jednou z nejpopulárnějších disciplín automobilového sportu, spousta českých fanoušků vášnivě sleduje soutěže mistrovství světa a nyní ji mohou vidět poprvé u nás doma. Vzhledem k hluboké tradici českého automobilového průmyslu můžeme na světový šampionát v rallye nahlížet i s hrdostí na naplnění odkazu našich předků, průkopníků motorismu," řekl Šťovíček a ocenil spolupráci se zástupci Německa a Rakouska. "Rallye určitě umocní záměr odstartovat ji v Praze, srdci Evropy," dodal prezident AČR.

Nová sezona MS začne tradičně v lednu v Monte Carlu, do kalendáře se po pandemii covidu-19 vracejí Mexická a Chilská rallye. Středoevropská rallye v termínu od 26. do 29. října bude předposledním závodem seriálu. Šampionát skončí v polovině listopadu v Japonsku.

Kalendář MS 2023:
19. - 22. ledna: Rallye Monte Carlo
9. - 12. února: Švédská rallye
16. - 19. března: Mexická rallye
20. - 23. dubna: Chorvatská rallye
11. - 14. května: Portugalská rallye
1. - 4. června: Italská rallye
22. - 25. června: Keňská rallye
20. - 23. července: Estonská rallye
3. - 6. srpna: Finská rallye
7. - 10. září: Řecká rallye
28. září - 1. října: Chilská rallye
26. - 29 října: Středoevropská rallye
16. - 19. listopadu: Japonská rallye

Reklama

Související témata: