Hlavní obsah

Pech vybojoval domácí titul v rallyesprintu

SOSNOVÁ

Nehoda Štěpána Vojtěcha již ve třetí rychlostní zkoušce Sprintrally Česká Lípa rozhodla souboj o mistrovský titul v jednodenních automobilových soutěžích. Šampiónem se stal Václav Pech, který na severu Čech vyhrál a celkově si připsal již pátý triumf v sedmidílném seriálu.

Foto: ewrc.cz/Daniel Porazil

Václav Pech s vozem Ford Focus WRC

Článek

Před závěrečným podnikem mistrovství, který měl centrum na autodromu v Sosnové, byly karty rozdány jasně. Mladší z bratrské dvojice Vojtěchů musel vyhrál a doufat, že jeho hlavní konkurent skončí nejlépe čtvrtý.

Vojtěchovy plány na obhajobu "malého" titulu zkomplikovala změna pravidel oproti loňsku, když se nově škrtal nejhorší výsledek sezóny. Kdyby se počítaly všechny výsledky jako loni, stačilo by mu Pecha porazit.

Oba jezdci se s tímto vědomím postavili na start. První rychlostní zkoušku přímo na rallyecrossovém okruhu vyhrál Pech, ale ve druhé se dostal do čele Štěpán Vojtěch. Hned v následujícím měřeném úseku se rozhodlo. Vojtěch poškodil zavěšení pravého předního kola, musel z rallye odstoupit a uvolnil tak Pechovi cestu k dílčímu i celkovému prvenství.

Nedojel ani do servisu

"Těsně před cílem třetí erzety bylo v jedné zatáčce hodně nečistot, dostali jsme se do velkého smyku a pravým kolem na něco najeli. Přestřihli jsme šrouby na kole a navíc byla poškozena zadní část vozu, takže jsme museli odstoupit. Nemohli jsme ani dojet do servisu," popsal nehodu zklamaný Štěpán Vojtěch, který nakonec obsadil v českém šampionátu ve sprintrallye druhé místo.

Pech v klidu kontroloval svoji pozici a mířil k titulu. V závěrečném měřeném úseku, který se opět uskutečnil v Sosnové, si již mohl dovolit jet pro diváky. "Jsem rád, že se končilo právě tady a mohl jsem se trochu vyblbnout a jet pro lidi. Doufám, že se jim to líbilo," usmíval se spokojený Pech.

Fakt, že Vojtěch odpadl hned v úvodu, mu hodně pomohl. "Nedá se ale říci, že to bylo úplně v pohodě, protože trať byla nesmírně náročná. Například při druhých průjezdech bylo na trati hodně  nečistot," podotkl Pech. Druhého Tomáše Vojtěcha porazil o téměř 58 vteřin. Bronz získal po odjetých osmi rychlostních zkouškách Jiří Volf.

Rallyesprint Sosnová
1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC)34:05,6 min.
2. T. Vojtěch, Š. Palivec (Peugeot 206 WRC)+ 57,8
3. Volf, Latif (Škoda Octavia WRC)+ 1:05,4
4. Komárek, Roupec (Mitsubishi Lancer EVO VI)+ 2:06,6
5. Semerád, Ceplecha (Mitsubishi Lancer EVO VII)+ 2:14,2
Konečný stav seriálu
1. Pech (Ford Focus WRC)169 bodů
2. Š. Vojtěch (Peugeot 206 WRC)141
3. T. Vojtěch (Peugeot 206 WRC)125

Reklama

Související témata: