Hlavní obsah

Středeční etapa Rallye Dakar byla kvůli mlze zrušena

BUENOS AIRES

Organizátoři Rallye Dakar zrušili středeční jedenáctou etapu, která měla vést z chilského Copiapa do města Fiambala v Argentině. Důvodem zrušení je hustá mlha, která účastníkům soutěže komplikovala život už v úterý.

Článek

Etapa měla mít délku 680 kilometrů, z toho 215 km měřených. Vzhledem k náročnému překonávání And a mlze, jež je hlášena pro všechny úseky etapy, se závodníci přesunou do Fiambaly bez měření času.

Mlha ovlivnila už úterní desátou etapu, kterou pořadatelé zkrátili a o několik hodin odložili její start.

Liazku Spáčila postihlo několik nepříjemností

Ve výsledcích chybí dosud nejlepší český kamion Marka Spáčila, který do etapy odstartoval z šestého místa. Jeho liaz však na trati měřeného úseku postihlo hned několik nepříjemností: nejprve praskla vzduchová hadice a vůz nešel zabrzdit, po provizorní opravě pak přišel v plné rychlosti defekt.

"S neovladatelným monstrem padali po svahu mezi obrovskými balvany do zhruba 200 m hluboké strže. Jediné štěstí bylo, že svah neměl kolmé stěny a vozidlo se podařilo v pádu srovnat. Auto i posádka tento nedobrovolný výlet mimo trať kupodivu přežila bez větších škod. Dole na dně strže opravili defekt, vyškrábali se pracně nahoru a začali znovu závodit," uvedl tým MS Rallytruck v tiskové zprávě.

V závěru etapy posádka zvládla i obtížný průjezd mezi nepřehlednými dunami a skalnatými pahorky, zhruba kilometr před cílem však Spáčila postihl další defekt. "Do cíle lízu dostali, umístění v etapě se bude řešit během dne. V tuto chvíli jsou v bivaku a všichni předvádí koncert pro 16 rukou," napsal tým. Kamion Aleše Lopraise byl v etapě pátý, celkově se posunul na osmou příčku.

Do cíle se do večera nedostala posádka automobilu Jiří Janeček, Viktor Chytka a ve výsledcích taktéž chybí. Jejich krajan Miroslav Zapletal je v průběžném pořadí jedenáctý, od elitní desítky ho dělí pouhé tři minuty. Mezi čtyřkolkami patří Oldřichu Bražinovi čtvrté místo s desetihodinovou ztrátou za vedoucím Josefem Macháčkem.

Reklama