Hlavní obsah

Středoevropskou rallye vede Rovanperä, organizátoři kvůli neukázněným divákům zrušili erzetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřadující mistr světa Kale Rovanperä míří na Středoevropské rallye za obhajobou svého titulu. V závodě, který se v prvních dvou dnech odehrává v Česku, má po první etapě (osmi erzetách) náskok 48 vteřin Elfyna Evanse. Pokud se před ním udrží i po zbytek rallye, titul bude jeho. Pátkem pak končí část, kterou hostí Česko, a bohužel bude spjata i s neukázněnými diváky, kvůli kterým byla zrušena jedna z erzet.

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Fin Kalle Rovanperä během Středoevropské rallye v Česku.

Článek

„Byl to hodně náročný den, ale naštěstí počasí bylo na naší straně,“ říkal spokojený ale unavený Fin Rovanperä, který má v čele rallye 36 vteřin náskok na Thierryho Neuvilla.

Byla to vskutku kvůli deštivému počasí a množství bahna na trati tvrdá šichta. Osminásobný šampion Sébastien Ogier hned při ranní erzetě u Vlachova Březí měl defekt, ztratil přes 40 vteřin a jen kroutil hlavou: „Neuvěřitelné. Na trati už je hodně nečistot a popravdě já ztrácím motivaci.“ Momentálně je sice šestý, jenže s mankem dvě a půl minuty, i proto vpodvečer přidal: „Jedinou dobrou zprávou je, že dnešek už skončil.“

Neuville, který po úvodním dni vedl, zase říkal: „V těchto podmínkách je jízda hodně nebezpečná.“ Andreas Mikkelsen se při zkoušce Zvonoky dostal mimo trať a i on svou škodovku poničil. „Byl jsem v jedné zatáčce hodně rychlý a on tam byl štěrk, který jsem nečekal,“ vysvětloval pak.

Jiní raději volili opatrnější strategii, aby dopolední jízdu přežili, podobné to pak bylo také odpoledne. Z Čechů je pak po osmi erzetách nejvýš Erik Cais, který je celkově 10. (ztráta téměř šest minut), avšak druhý v kategorii Rally2.

„Budeme se snažit udržet tempo, ale musíme být opatrní, protože těch defektů je nespočet. Je to velmi náročné, protože zkoušky jsou kompletně pokryté blátem. Auta WRC to před námi vyházela, takže to není nic jednoduchého,“ řekl Cais po obědě. Zároveň si postěžoval na problémy s řazením. „Nejdou mi zařadit stupně, jak bych chtěl. Nemohu se tak úplně soustředit, což vyvine situaci, kterou úplně nechci.“

Když už před obědem ustal déšť, přišly potíže s diváky, kvůli jejichž neukázněnosti byla pátá erzeta na moment přerušena, ta šestá pak po projetí několika vozů úplně zrušena.

„Na rallye fandí obrovské množství diváků a bohužel někteří z nich i přes pokyny pořadatelů nedodrželi bezpečnostní pokyny a stáli v místě, kde ohrožovali sebe i jezdce. Abychom předešli rizikovým situacím, rozhodli jsme se z bezpečnostních důvodů šestou rychlostní zkoušku přerušit a následně úplně zrušit,“ řekl šéf komunikace české části závodu Tibor Alföldi. „Naléhavě prosíme diváky, aby dodržovali bezpečnostní opatření a nekazili zážitek jezdcům, fanouškům a neohrožovali sebe ani ostatní,“ doplnil.

V sobotu a neděli Středoevropská rallye opustí Česko a rychlostní zkoušky se odehrají v Rakousku a Německu.

Středoevropská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 1:13:05
2. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -36,4
3. Evans, Scott (Brit./Toyota Yaris) -47,2
4. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -1:30,4
5. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -2:26,8
6. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -2:35,9
...10. Cais, Trunkát (ČR/Škoda Fabia RS) -5:51,2
19. Březík, Krajča (ČR/Škoda Fabia) -7:44,4
22. Skála, Skořepa (ČR/Hyundai i20 Rally2) -8:29,2
26. Vojtěch, Ernst (ČR/Škoda Fabia) -10:26,7

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články