Hlavní obsah

Tänak těsně vede po první etapě Rallye Nový Zéland

Estonský pilot Ott Tänak těsně vede po první etapě Rallye Nový Zéland. Po sedmi rychlostních zkouškách má v čele pořadí náskok dvou desetin sekundy před Britem Elfynem Evansem, v dosahu jsou ještě Francouz Sébastien Ogier a lídr mistrovství světa Kalle Rovanperä. Fin, který má v čele MS náskok 53 bodů před druhým Tänakem a v neděli může den po 22. narozeninách slavit zisk titulu, ztrácí ze čtvrté pozice na první místo jen 7,2 sekundy.

Foto: Twitter @OttTanak

Estonský pilot Ott Tänak na archivním snímku

Článek

V průběhu prvního dne se v čele klasifikace prostřídali tři jezdci. Vítěze čtvrteční divácké zkoušky Tänaka nejprve vystřídal na prvním místě Craig Breen. Irského jezdce ale poté, co se před něj později Tänak vrátil, připravila o naděje na úspěch nehoda v páté zkoušce, po níž nabral osmnáctiminutové manko. V pozici lídra se pak ocitl i osminásobný mistr světa Ogier, ale v posledním testu dne byl o 13 sekund pomalejší než Tänak a propadl se až za Evanse.

Šest dnešních zkoušek mělo pět různých vítězů. Vedle vedoucí čtveřice si dílčí úspěch připsal hned na úvod Brit Gus Greensmith, ale pak se postupně z průběžného druhého místa pořadí propadl až na pátou příčku. Na ní zejména kvůli téměř půlminutové ztrátě z deštivé páté zkoušky zaostává za Tänakem o 43,8 sekundy.

V sobotu bude rallye pokračovat šesti erzetami, v neděli jsou na programu zbývající čtyři. Rovanperä se dva závody před koncem stane mistrem světa za předpokladu, že získá alespoň o osm bodů víc než Tänak.

Rallye Nový Zéland, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) 1:36:48,2
2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -0,2
3. Ogier, Veillas (Fr./Toyota Yaris) -6,7
4. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -7,2
5. Greensmith, Andersson (Brit., Švéd./Ford Puma) -43,8
6. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -45,6

Reklama