Hlavní obsah

Úleva před startem Dakaru, Podmol nebude bezdomovcem. Pojedu více hlavou, slibuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přípravy na druhý start na Dakarské rallye jdou do finiše. Libor Podmol usilvně přemýšlí, jakou strategii na nadcházejícím ročníku v Saúdské Arábii zvolit. „Rozhodně chci nejtěžší závod světa rozjet lépe než minule. Když jsem tam byl poprvé, tak jsem si na testovací dráze před novináři rozbil hubu a v první etapě si přivodil otřes mozku. Plánuji teď jet více hlavou," prohlásila freestyle motokrosová hvězda, která pojede v soukromém týmu v kategorii bez asistence.

Foto: archiv Libora Podmola

Poprvé od loňské Dakarské rallye se Libor Podmol postavil na start dálkové rallye. V Chorvatsku se mu dařilo.

Článek

Mrazivé počasí před Vánocemi mu zkazilo přípravu. Libor Podmol přemýšlel, že vyjede ještě v Česku na motorce. „Byla taková zima, že jsem se přestal potápět ve studené kádi, kterou mám před barákem. Led nešel rozsekat. I tak jsem vyrazil ve sněhu na kole. V mínus sedmi stupních jsem absolvoval tříhodinový trénink," popisoval mistr světa ve freestyle motokrosu, jak tvrdě makal. Nepodcenil ani mentální přípravu. „Absolvuji online koučink. Jsem psychicky a fyzicky velmi dobře připravený."

V roce 2020 skončil Podmol na 31. místě, z pádů v prvních etapách se otřepal a pak se několikrát podíval výsledkově do první třicítky. Nyní však pojede bez pomocí mechaniků, vše si bude muset opravit sám. „Nemohu si dovolit velké pády. První dny na Dakaru chci jet v klidu, třeba na sedmdesát procent. Ale zase nechci, aby mi soupeři moc ujeli," prozradil Podmol, který příliš neřešil konkurenci v Malle Moto. „Myslím, že pět lidí tam bude hodně rychlých. Já chci získat bednu, nejlépe tuhle kategorii vyhrát. Ještě důležitější je si užít další velké dobrodružství."

Před nedávnem se Podmol dozvěděl, že bude muset spát ve stanu, který dostane od pořadatelů. Ten však získá až těsně před startem, takže minimálně dva dny si musel zajistit místo na přespání. „Bál jsem se, že ze mě bude na Dakaru bezdomovec. Nakonec mě zachrání kluci z FESH FESH týmu, kteří mi poskytnou lehátko u nich v kamionu," oddychl si Podmol, který s ostravským týmem bude spolupracovat. Přepravovat mu budou jeho pneumatiky, využívat bude také jejich fotografa a kameramana.

„Na spolupráci s Liborem se velmi těšíme. V posádce máme Alberta Lloveryho, jehož neteř Margot jezdí světový šampionát v rallye na motorce. Chceme tuto kategorii více prozkoumat a třeba se nám zalíbí," prohlásil Tomáš Vrátný, šéfa týmu FESH FESH.

Podmol už má pochopitelně prostudovanou také trať v Saúdské Arábii. Názor na ni si udělal celkem hned. „Když jsem jí prostudoval, přestalo se mi na Dakar chtít jet. Dálky tam jsou ukrutné, program se prodloužil na patnáct dní a čtrnáct etap. Bude to asi nejtěžší Dakar v historii," konstatoval Podmol, který se těší na proslulou „Pustou končinu", která nabízí gigantické duny. „Tam to bude hodně zajímavé, jsou tam stometrové písečné kopce. Vypadá to tam asi jako v pohádkách, těším se na to. Písek je asi hodně sytý, bude to hodně technicky náročné."

Právě jízda na písku Podmola velmi baví. „Je to hodně příjemné, občas si připadám, že na dunách surfuji. Na začátku jsem byl trouba, který po nich létal a brzdil. Doufám, že v nich nebudu brutálně zapadat."

Reklama

Související témata: