Hlavní obsah

Na taktizování není na Dakaru čas, konkurence hodně riskuje, má jasno Michek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin Michek bude po roce opět bojovat proti nejlepším dálkovým motocyklovým závodníkům světa na slavném Dakaru. Chce zaujmout svým dynamickým projevem a odvahou, má v sobě velkou dávku optimismu a síly. „Po dvou letech mi přípravu nekomplikoval žádný zdravotní problém. Loni jsem nemohl pár měsíců před startem uzvednout ani hrníček s vodou. Teď se cítím fyzicky absolutně ready," vyhlásil Michek. Nejlepším umístěním jezdce z týmu ORION – Moto Racing Group na Dakaru je desáté místo.

Co na Dakaru Martina Michka potká tentokrát? Dobrým výsledkem by si chtěl zajistil nabídku od továrního týmuVideo: Sport.cz

 
Článek

Dalším důvodem k sebevědomí a optimismu má na svědomí testování v Dubaji, kam Michek vyrazil se svým týmovým parťákem Milanem Engelem. „Spokojenost je veliká, protože jsem opravdu dlouho neviděl písek. Denně jsme najeli kolem 100 až 150 kilometrů. Trénovali jsme nájezdy na duny a snažili se číst terén," popsal přípravu Michek, který se do Saúdské Arábie velmi těší.

Hlavně do proslulé „Pusté končiny", tedy do údolí s obrovskými dunami. „Jsou tam stometrové písečné kopce, jízda na nich je fakt něco jiného. Baví mě rychlost a překonávání náročných překážek. V těchto velkých dunách je důležité hlavně nezapadnout. Vím, že písek tam bude opravdu hodně sypký a hluboký," varoval Michek.

Obezřetnost je na místě, Michek však nemá v plánu nějak významně taktizovat. Už od začátku je podle elitního českého motocyklisty nutné riskovat. „Tovární týmy na nic nečekají, perou to hned od začátku. Když se podíváte, tak ke konci soutěže se v první dvacítce hodně vypadává. Všichni jedou kudlu," konstatoval český závodník.

Člen stáje ORION – Moto Racing Group má jasný plán – chce být opět vpředu. To však znamená prorazit konkurenci, která čítá kolem třiceti továrních jezdců. Pohybovat se kolem desátého místa, na kterém skončil v celkovém pořadí v roce 2021, čímž vyrovnal český rekord Stanislava Zlocha z roku 1998. „Byl bych moc rád, kdyby se mi podařilo tento výsledek ještě vylepšit. Pojedu na sto dvacet procent, na to jsou fanoušci zvyklí," doplnil několikanásobný domácí šampion v motokrosu.

Michka zároveň velice těší skutečnost, že se během roku neprojevily žádné zdravotní komplikace. Před dvěma lety mu selhala játra, podobná situace se opakovala vloni. Nyní je připraven, ani náznaky potíží se neobjevily. „To mi dává velkou psychickou sílu. Na předešlé dva ročníky nebyla příprava podle mých představ, teď hodně posiluji a běhám. Rád bych to na Dakaru zúročil."

Reklama