Hlavní obsah

Vršecký vymění Buggyru za Tatru. Pojede slavný Dakar

PRAHA

Dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů David Vršecký okoření čekání na novou sezónu účastí na proslulé Rallye Dakar. Pár dnů po pětatřicátých narozeninách se zkraje příštího roku postaví v argentinském Bueons Aires na start 33. ročníku s vozem Tatra v barvách Czech Dakar Teamu.

Foto: www.buggyra.com

David Vršecký

Článek

Zpráva z Buggyry o účasti na Dakaru přišla necelý měsíc po skončení truckové sezóny, v níž Vršecký po výrazné úpravě pravidel nepřidal třetí titul v řadě a celkově skončil pátý. Jak ale přiznal manažer stáje Jan Kalivoda, zabývali se Dakarem v Roudnici již delší čas.

„První vážnější krok jsme ale učinili až letos v létě, kdy jsme s Markem Spáčilem začali o účasti Davida v jeho týmu jednat. Obě strany dospěly k přesvědčení, že se jedná o zajímavou a užitečnou spolupráci. Marek bude mít v kabině auta dvojnásobného mistra Evropy, Buggyra získá informace z první ruky ohledně technologií, způsobu závodění, fungování týmu a organizaci závodu. Kromě toho marketingových aktivit není nikdy dost. A Dakar patří v motoristické branži do top kategorie a představuje pro Buggyru velkou výzvu,“ uvedl v tiskové zprávě Kalivoda.

Vršecký byl možností zkusit slavné dobrodružství nadšený, od romantických představ se ale začal postupem času vracet na zem. „Nejdříve jsem byl hodně nadšený, pak ale začalo nadšení v rozumné míře opadat, na úkor vnímání reality. Všechno je jiné, než na okruhových závodech. Člověk musí podávat tři týdny maximálně soustředěný výkon, nesmí se nechat strhnout k závodění za každou cenu. Na druhé straně ale zcela chápu, že pokud má Buggyra do budoucna zájem pracovat na nových projektech, není nad to, vyzkoušet si všechno na vlastní kůži,“ má jasno roudnický pilot, s nímž soutěž absolvuje i závodní inženýr Buggyry Robin Dolejš. Spáčilovu Tatru totiž požene motor Caterpillar připravovaný Buggyrou.

Nadcházející ročník Dakaru startuje 1. ledna 2011, pro Vršeckého začíná pouštní mise již nyní. O víkendu jej čeká testování v písečných dunách u slovenské Senice a příští čtvrtek se přesune do Tunisu, kde by měl absolvovat testovací soutěž.

Po návratu z Tuniska bude Vršecký pracovat vedle vývoje Buggyry 2011 především na své fyzické kondici. „Tři týdny trvající rallye opotřebovává tělo přece jen jinak, než adrenalinové půlhodiny v průběhu závodů. Jak se znám, Vánoc si moc neužiji. Myšlenkami už budu v Argentině a Chile,“ poznamenal se smíchem evropský šampión.

Reklama

Související témata: