Hlavní obsah

Že vyhrál nejrychlejší? Ne! Oficiálním vítězem Barum rallye je Kopecký, rychlejší byl ale Pech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má od neděle 11. titul ze slavné Barum rallye, je brán za oficiálního vítěze, ale paradoxně nebyl tím nejrychlejším na trati. Jana Kopeckého, jinak od víkendu rovněž desetinásobného šampiona, totiž na tratích v okolí Zlína porazil Václav Pech. Nicméně jeho výsledek s vozem WRC se dle pravidel do pořadí mistrovství Evropy, kterou je Barumka součástí, nepočítá.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Vítězem 52. ročníku Barum Czech rallye Zlín se stal pojedenácté v kariéře Jan Kopecký, který tak stylově oslavil zisk jubilejního desátého českého titulu.

Článek

„Jsme samozřejmě spokojení, ale to ostatní snad ani nebudu a nechci komentovat. Já jsem v té roli byl taky a myslím si, že pokud by Vašek chtěl jet s námi, měl by si pořídit nejmodernější R5 a s tím autem se popasovat," řekl Kopecký a připomněl rok 2004, kdy naopak on startoval s vozem WRC a byl nejrychlejší.

Oficiálním vítěze rallye se ale stal Francouz Jean Joseph.

Byl to vskutku kvůli oněm pravidlům zvláštní závod, protože Pech startoval až hodinu a půl za těmi nejlepšími. A tak se na konečné pořadí dlouho čekalo, nakonec byl Pech celkově o devět vteřin rychlejší. A taky to bylo hodně náročný závod, protože na Zlínsku, stejně jako po celé zemi, panovalo extrémní horko. „O nic jiného mi nešlo než o vítězství. Někomu se nelíbilo, že jsme je poráželi, tak nás vyřadili a porážíme je dál. Jsem strašně šťastný, že se nám tady podařilo vyhrát," řekl Pech v cíli.

Ten i v republikovém šampionátu jede mimo pořadí.

Naopak suverenitu v něm potvrdil právě Kopecký, který na Barum rallye získal s předstihem jubilejní desátý mistrovský titul. „Já to ani nepočítám. Pro mě to není důležité. Jsem opravdu rád, že jsme spokojeni s autem, že funguje skvěle a že jsme byli mezi evropany nejrychlejší," uvedl Kopecký. „Jestli budeme slavit? Potřebuju se najíst, dát si dvě plzně a jít spát. Jsem fakt po víkendu unavený, protože to bylo náročné. Bylo to náročné pro nás všechny a jsem rád, že je to za námi," dodal Kopecký.

I přes dnešní havárii si ve Zlíně zajistil evropský titul Hayden Paddon z Nového Zélandu.

Barum Czech rallye Zlín, závod mistrovství Evropy a ČR - absolutní pořadí:
1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 1:53:09,4
2. Kopecký, Hloušek (Škoda Fabia RS Rally2) -9,1
3. Csomós, Bán (Maď./Škoda Fabia Rally2 Evo) -23,4
4. Wagner, Winter (Rak./Škoda Fabia RS Rally2) -57,3
5. Březík, Krajča -1:00,2
6. Mareš, Bucha (všichni Škoda Fabia Rally2 Evo) -1:01,0
7. Stříteský, Hovorka (Škoda Fabia R5) -1:09,5
8. Cais, Bacigál (ČR, SR/Škoda Fabia RS Rally2) -1:20,2

Reklama

Související témata: