Hlavní obsah

"Slepec" König chce v Mostě posbírat body. Zatím si pro ně chodím jen do Billy, říká ironicky

Po deseti závodech mezi elitou je pořád na jeho bodovém účtu nula. A tak teď motocyklista Oliver König s "vážnou ironií" řekne: "Chci konečně už nějaké získat, ne abych si pro ně jezdil jen do Billy." Chvíle, kdy mu body budou přiskakovat nejen na kartě jednoho supermarketu, má přijít tento víkend v Mostě. Právě na zdejším autodromu pokračuje světový šampionát superbiků, což je po MotoGP druhá nejprestižnější motocyklová série, a König chce vytěžit ze znalosti tuzemské trati: "Tady nebudu slepcem."

Foto: Orelac Racing

Motocyklista Oliver König

Článek

Abyste pochopili, zrak 20letému mladíkovi slouží dobře, leč coby nováček a benjamínek superbikového mistrovství má při závodech v mnohém ztížený pohled. Zkušenější soupeři těží ze znalosti tratí, mají je najeté, vědí, kde je v zatáčkách nejzazší bod k brzdění, kde naopak při výjezdu můžete "zatopit pod kotlem," což ukrajuje desetiny z výsledného času.

To König se učí za pochodu. "Hodili mě do hluboké vody a já se snažím neutopit. A tak koukám na záznamy závodů z loňské sezony, abych tolik neztrácel. I tak jsem vždy v úvodním tréninku pomalejší, protože mám pud sebezáchovy. Nechci to přepálit, udělat zbytečný průšvih a pak prosedět víkend v boxu."

Teď se ale v Mostě nevýhoda maže. Okruh dokonale zná, nejspíš by jeho obrys dokázal poslepu překreslit na papír, je tady doma. "Mou výhodou je, že mám z něj spoustu zkušeností. Ale není to výhoda oproti soupeřům. Před dvěma týdny se jelo v Anglii, kde mají Angličané najeto tisíce kilometrů, ale stejně tam všechno vyhrál Turek Razgatlioglu, který tam byl počtvrté v životě," říká König, jinak dříve úspěšný gymnasta i atlet.

Foto: Florián Pejcha

Motocyklista Oliver König po přestupu do MS superbiků

Most ale znamená taky tlak. Na sobotní i nedělní závod (startují 14.00) sem přijede rodina, kamarádi i sponzoři. Také proto si už po podpisové akci na pražském náměstí Republiky  vypnul telefon, aby se oprostil od okolního šrumce a udělal maximum pro premiérové body.

"Snad se to povede, ale vybrali jsme si pro mou premiéru sezonu, kdy je v superbicích konkurence, které tam dlouho nebyla. Přišli jezdci z MotoGP, Moto2, nejsou tu žádná ořezávátka a jede se fakt rychle."

Navíc i startovní pole je širší, tudíž k bodům vede mnohem trnitější cesta než v minulosti. "Když se "zadařilo", pět lidí spadlo, tak byli všichni na bodech a strašná sláva. Z toho bych neměl radost, já si to raději odřu a potěší mě, že jsem si body skutečně vyjel, než aby mi je přihrály pády."

Reklama

Související témata: