Hlavní obsah

Staněk už je ve formuli 3 třetí, naděje na titul se mu však o kus vzdálila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český pilot Roman Staněk se po čtvrté příčce v hlavním závodě série formule 3 posunul v šampionátu na celkové třetí místo. Na nového lídra Victora Martinse ale ztrácí 17 bodů, což je víc než minulý týden, a tak se naděje na zisk titulu pro osmnáctiletého Čecha o něco ztenčila. Série, která doprovází vybrané závody formule 1, totiž vyvrcholí už příští týden v italské Monze.

Foto: Joan Codina, FotoFormulak.com

Český pilot z formule 3 Roman Staněk.

Článek

O lepší pozici Staňka v nedělním závodě v holandském Zandvoortu, který nabízí výraznější bodový příděl než sobotní sprint, připravily časté výjezdy safety car. Čech startoval čtvrtý, avšak v prvním kole se o příčku propadl. Po prvním restartu v 8. kole poskočil výš a doufal. Martins, jeden z jeho hlavních konkurentů, zpomaloval, jenže když už se na něj po klidnější prostřední části chystal boj, hned dvakrát ho zastavilo povolání safety car.

Ten ukrojil řadu kol a tím i možnost Staňka na posun.

Foto: Joan Codina, FotoFormulak.com

Český pilot z formule 3 Roman Staněk.

Navíc po sobotním sprintu Čech věděl: "Bude potřeba dobrý start, protože jak jsme dnes viděli, tak nebylo moc předjíždění."

A měl pravdu, žádné předjížděcí manévry se nekonaly. Závod tak vyhrál Zane Maloney, Staňkův týmový kolega z Tridentu.

Byl to ale pro Staňka poměrně smolný víkend, protože v sobotním sprintu dostal po startu těžkou ránu zezadu a propadl se až na 12. příčku. Nakonec ji vylepšil na 10., za což získal alespoň bod. "Měl jsem velké štěstí, že z toho nebyla větší kolize. Já jsem jenom čekal, kdy mě v té první zatáčce někdo sestřelí, ale naštěstí mě všichni objeli. Mohlo to být ale taky mnohem horší. Mohl jsem mít třeba defekt nebo uražené přední křídlo. Jeden bod se nenajde jen tak na cestě, takže i ten je dobrý," říkal.

Teď má pořád teoretickou naději na titul. O víkendu, když se započítá kvalifikace, výhry v závodech i zajetí nejrychlejších kol, je k mání až 39 bodů. A pořádí je následující: 1. Martins 126 bodů, 2. Hadjar 121, 3. Staněk 109, 4. Bearman 106, 5. Maloney 102, 6. Leclerc 101.

Formule 3 je jistou "dorosteneckou ligou" slavné F1. Je určená teenagerům, kteří sní o kariéře mezi elitou a v současném startovním poli najdete i velmi známá jména Leclerc (bratr Charlese), Schumacher (syn Ralfa) či Montoya (syn Juana Pabla).

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace