Hlavní obsah

ANALÝZA: Sparta mírným favoritem na titul, sázkaři více věří Slavii. Černý Petr pro Dynamo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé dva měsíce zimní přestávky končí, o víkendu začne jarní část fotbalové Fortuna ligy. Sázkaři se nemohou dočkat, přichází jejich čas. V roli mírného favorita jde do jara podle bookmakerů obhájce titulu Sparta. Po podzimu vede tabulku o pět bodů před druhou Slavií, odehrála ale o zápas více než pražský rival. Jak ovšem hlásí sázkoví experti, tipující věří spíše sešívaným. U dna tabulky pak jsou jednoznačným kandidátem na přímý sestup poslední České Budějovice.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Sparta se Slavií svedou na jaře bitvu o titul.

Článek

Kdo bude mistrem a proč? Zásadní otázka před startem jara. Favoritem na zisk titulu je Sparta s kurzem 1,73:1. Větší náběry jsou ale u domácích kanceláří na Slavii v kurzu 2:1.

„Všichni čekáme souboj Sparta - Slavia. Nejde jen o body, ale i o kvalitu kádrů a posilování. Zima za 100 milionů nebo Solbakken, to jsou hráči mimo možnosti Viktorie Plzeň. Spartu čeká extrémní úvod jara. Pohár s Galatasaray, dvakrát derby se Slavií, Plzeň… Slavia se bude rozjíždět se slabšími soupeři. Uvidíme, zda bude výhodou ostrý start sezony pro obhájce titulu. Celkově během sezony věřili sázkaři na zisk titulu více Slavii,“ poukazuje Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

„Sparta si drží náskok 5 bodů, na podzim dávala o poznání více branek. Ligové derby se navíc bude hrát na Letné, kde Sparta neztratila na podzim ani bod. Domácí jsou tak blíž k vítězství v základní části, což je hodně důležité před následným finále. Slavii naopak o něco více věří sázkaři, 60 % tiketů míří na triumf sešívaných. Slavia půjde ale letos daleko v evropských pohárech a kvůli tomu nějaké body v lize poztrácí,“ tuší Roman Kovařík, sportovní expert Fortuny.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rozhodčí Ladislav Szikszay krotí emoce během derby SK Slavia Praha - AC Sparta Praha.

„Více než 70 % českých sázkařů věří v zisk titulu Slavie. Zajímavé je, že na zahraničních trzích jde naopak až 95 % sázek na obhajobu titulu Sparty. Fanoušci mimo Česko zřejmě vycházejí primárně jen z aktuální tabulky. Osobně bych na základě bodového náskoku i výhody domácího prostředí v březnovém střetu tipoval za vítěze ligové soutěže Spartu,“ přidává se Jakub Vilikus, hlavní bookmaker společnosti Betano.

„Ve Vršovicích došlo ke změně majitele a opět se otevřely kohoutky s financemi. Mohutné utrácení v Edenu naznačuje, že pan Tykač cílí na okamžitý úspěch a je ochoten pro něj udělat vše. Na druhé straně stojí vedoucí Sparta, jejíž kádr je konsolidovaný a sehraný. To může být největší zbraň obhájců titulu,“ říká Karel Brettschneider, bookmaker Chance.

„Program zápasů je neúprosný a síly ztracené v Evropské lize mohou v ligové soutěži chybět. Myslím si, že Sparta potvrdí stále stoupající kvalitu a titul obhájí,“ dodává.

Sparta v repríze pohárového dramatu porazila Kodaň. Sestřih přípravného zápasuVideo: Sport.cz

Třetí Plzeň a čtvrté Slovácko na první příčku ztrácejí propastných 15 bodů. Experti s nimi do bitvy o titul nepočítají.

„Podle kurzu 111:1 na Plzeň a 700:1 na Slovácko se titul týká jen Prahy. Nějakých 10 a 12 bodů náskoku se ztratit dá, ale…“ usmívá se Urbanec.

Je zajímavé si připomenout kurzy na titul před startem celé sezony 2023/2024: Slavia 1,75, Sparta 2,40, Plzeň 10,00, Ostrava 200,00, Slovácko 200,00.

„Kurz na vítězství Plzně je u nás naceněn hodnotou 100:1, což ukazuje, jak moc bookmakeři Západočechům nevěří,“ zdůrazňuje Kovařík. „Pokud jde o titul, počet sázek na Plzeň, Slovácko či Baník se dohromady v procentuálním vyčíslení pohybují kolem 1 % všech přijatých sázek,“ všímá si Vilikus.

U Plzně se s kurzem 1,35:1 očekává umístění na 3. příčce, na Slovácko je v tomto případě kurz 4:1.

Slavia v generálce na jaro porazila slovenské Zlaté Moravce 4:1Video: Sport.cz

Na opačném pólu tabulky se jako zoufalá jeví situace Českých Budějovic s kurzem 1,78:1 na to, že skončí poslední. „Tým je poznamenán vnitřními problémy, schází podpora fanoušků a v neposlední řadě kvalita kádru. Udržet soutěž bude pro Dynamo velice obtížné,“ potvrzuje Brettschneider.

Výmluvné jsou kurzy na celkové umístění do 15. místa. Karviná 1,01, Pardubice 1,02, Zlín 1,13 a České Budějovice 1,90.

„Zdá se, že Jihočeši jsou poslední sportovně a zřejmě i ekonomicky. Začalo to zvláštní situací kolem kapitána Hory, pokračovalo podobně zvláštním rozpadem trenérského dua Zápotočný-Nikl. Otázka, kdo spadne do baráže, už je větší loterií,“ přikyvuje Urbanec.

„Nejvíce ohrožena přímým sestupem je trojice Zlín, Budějovice a Karviná. Proti Budějovicím hovoří nulové posílení prostupné defenzivy. Když se k tomu přičtou další potíže, vypadá to na ‚černého Petra‘ právě pro Jihočechy,“ souhlasí Kovařík.

Ligu provázejí také změny na lavičkách. Který trenér podle bookmakerů skončí na jaře jako první?

„V největším ohrožení je právě Jiří Lerch (4:1), Budějovice nemají na úvod jara zrovna jednoduchý los. Následují Jarábek (5:1), Látal (7:1) a Červenka (7:1),“ hlásí Kovařík.

Odchod Staňka do Slavie? Nevidím to jako oslabení, je to dobrý obchod, říká trenér Plzně Miroslav KoubekVideo: Sport.cz

„Už dlouho je ohroženým druhem Látal v Jablonci. Paradoxní je, že dohady kolem setrvání u týmu existují i u jeho bývalého spoluhráče Hapala v Baníku. Tam se stále čeká trochu víc, i když Baník rozhodně hraje atraktivní fotbal, pár bodů ke spokojenosti tam chybí,“ přidává se Urbanec.

„Statisticky platí, že pro změnu trenéra - především pak u týmů bojujících ve spodních patrech tabulky - mohou stačit 3 nebo 4 nepovedená utkání. Například Karviná startuje ligu duely se Spartou, Pardubicemi a Slavií, což může být pro klub i jeho trenéra Jarábka velmi náročný start,“ všímá si Vilikus.

Nicméně fanoušci na experty často nedají. O zajímavé až bizarní sázky tak není nouze. „Na podzim se více sázelo, že mistrem bude Slavia, teď sázkaři tipují více Spartu. Slavii zvolili mistrem na zhruba 177 tisících tiketech, Spartu mistrem podali na 172 tisíc tiketů. Rozdíl proti ostatním je obrovský - tiketů s tipem mistrem se stane Plzeň máme asi 7 tisíc,“ rekapituluje Urbanec.

„Záleží na úhlu pohledu, jakou sázku považovat za nejzajímavější či nejbláznivější. Pro někoho to může být tiket na celkové prvenství Pardubic, Zlína nebo třeba Teplic, kde jsou astronomické kurzy. Pro někoho jiného, že v sezoně padne gól z vlastní půlky nebo Rabonou. Aktuálním trendem je sázka na to, že se gólově prosadí brankář ze hry (nikoliv penalty) v kurzu 30:1,“ usmívá se Kovařík.

„Zrovna nedávno jsme přijali sázku v řádu vyšších tisíců na ligové vítězství Plzně v kurzu 100:1,“ hlásí Vilikus.

Reklama