Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Dvacítce bych přál semifinále. Rusové budou chybět, děti za situaci na Ukrajině nemůžou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce roku nás čeká krásné hokejové období. Hrají se tři kola extraligy, za účasti Sparty se uskuteční tradiční Spenglerův pohár a rovněž v kanadském Halifaxu a Monctonu začíná mistrovství světa juniorů, které vždy poutá velkou pozornost. Co od šampionátu dvacítek očekávat?

Foto: Sport.cz s využitím Hokejový nároďák

České reprezentace do 20 let.

Článek

V českém výběru figuruje hodně hráčů působících za mořem; zejména ve WHL; ale jen tři kluci, kteří v sezoně naskočili v domácí juniorské extralize, což je žalostně málo a velké zklamání. Nejen já už jsem několikrát rozebíral, jak je potřeba s domácí juniorskou soutěží něco dělat a zkvalitnit ji tak, abychom z ní mohli hráče využívat právě i na MS dvacítek.

Těšit se můžeme na to, co předvede Kanada. Shane Wright bude chtít ukázat, že na letošním draftu NHL měl být jedničkou a ne až čtyřkou, což pro něj muselo být ohromné zklamání. A pak se dobře dívejte na 17letého Connora Bedarda. Největší talent, kterého Kanada za poslední roky má a který by se v NHL měl v budoucnu stát novým Crosbym či McDavidem.

Právě s Kanadou v noci na úterý středoevropského času začínáme. Kdybych měl před startem turnaje hledat silné stránky našeho týmu, pak je vidím v přesilových hrách. Nejen Jiříček, ale i Hamara, Kulich a Šapovaliv na osmnáctkách hráli skvěle a vždycky v nich dokázali daný zápas ovlivnit a i ho tím vyhrát. Moc velkou sílu naopak neočekávám při hře pět na pět.

Sám jsem zvědavý, koho trenéři pošlou do brány, a myslím, že máme výborné obránce, kteří by do budoucna mohli nastupovat v NHL. Na posledním letním šampionátu mě překvapil David Špaček. Udělal ohromný progres a působí jako komplexní bek. Stejně tak musím vyzdvihnout i Tomáše Hamaru. Máme ale i další kluky, na které jsem opravdu hodně zvědavý a zajímá mě, jak obstojí v konkurenci těch nejlepších soupeřů.

Trenér Radim Rulík před turnajem hlásil, že mužstvo se musí prezentovat týmovým výkonem, což bude klíčový faktor. Řekl to naprosto správně. Pokud chceme postoupit do semifinále, budeme muset porazit někoho z top čtyřky (Kanada, USA, Finsko, Švédsko), která je úžasná. A právě zmíněná týmovost tomu může hodně pomoct. Musíme mít vyrovnaný tým, což se ukáže ve chvíli, kdy nás soupeř začne tlačit. Právě proti silným soupeřům; zejména ve čtvrtfinále; bude třeba ustát těžké situace při hře pět na pět a pak udeřit v přesilovkách.

Strašně bych klukům přál semifinále, ale je to na hraně. Bude hodně záležet na tom, kdo na nás vyjde ve čtvrtfinále. Pokud bychom měli jít na USA nebo Finsko, obávám se, že by to bylo velmi, velmi složité. Cestou by mohlo být konečné druhé místo v základní skupině, což by znamenalo zvládnout zápasy proti Německu a Rakousku a pozlobit některého z favoritů. Proti Kanadě to při její síle neočekávám, takže by to mohlo jít přes Švédy.

Už delší dobu přemýšlím, jestli na juniorském šampionátu nechybějí Rusové. Nevím, jestli děti za současnou situaci na Ukrajině můžou. Říkám si, jestli by neměli dostat příležitost; ať už na MS osmnáctek nebo dvacítek. Bez Rusů to pro mě nebude úplně kompletní turnaj. Věřím ale, že i tak bude šampionát v Kanadě diváky lákat, zvlášť když proběhne už bez covidové hrozby. Rusové ale chybět budou, protože v mládežnických kategoriích vždycky přinášeli obrovské zvraty. Skvěle bruslili a v individuálních činnostech byli úžasní. Prostě ale teď hrát nemůžou, takže na turnaji nebudou.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama