Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Hadamczik ten granát na svaz naopak musí hodit! Jinak ho oblbnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sláva vítězům, čest poraženým, novým prezidentem hokejového svazu se stal Alois Hadamczik. Moc to chtěl, moc si to přál. Dlouhodobě byl rozpolcený, jestli do toho má jít, nakonec kandidaturu přijal a vyhrál. A tak končí éra Lojzy jako kritika a začíná období pana Hadamczika coby šéfa Českého hokeje.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Michal Krumphanzl

Alois Hadamczik je novým prezidentem Českého hokeje.

Článek

Uspěl především proto, že jeho názor byl slyšet. Slyšeli ho úplně všichni - od lidí v extralize až po ty ve třetí nejvyšší soutěži. Vzkaz volitelů je jasný, už dál nechtějí to, co se dělo za Krále. Touží po změně.

I jich se dotklo, k čemu všemu na svazu docházelo. Především ty podivné ekonomické věci, které v poslední době začaly prosakovat na povrch. Peníze, které rozděluje Český hokej, totiž nejsou jeho. Svaz je má přerozdělovat klubům.

Nepřicházím na svaz hodit granát, říká nový prezident Českého hokeje Alois HadamczikVideo: Sport.cz

Slyšel jsem valnou většinu projevů Aloise Hadamczika, v nichž právě na ekonomiku dost poukazoval. Můžeme mu vyčítat, co v minulosti neudělal správně, jedna věc je ale jistá. Rozhodně to není hloupý člověk.

Dokázal postavit zimní stadion v Kravařích, je schopný ho provozovat a ekonomicky na tom neprodělat. Umí počítat. Alois Hadamczik teď říká, že nepřichází hodit na svaz granát. Jenže on vlastně nic jiného udělat nemůže. Zásadní změny prostě musí učinit. Musí změnit ty klientelistické vazby uprostřed svazu. Jinak nedokáže nic, protože tihle lidi ho oblbnou.

Jak totiž chce pokračovat se stejnými lidmi, když nikdo neví, kam za Královy vlády peníze chodily? Ekonomický úsek je na svazu tím prvním, který bude muset projít zemětřesením. Některé zaměstnance svazu prostě bude muset po výsledcích auditu vyhodit. Nebo alespoň dotyční budou muset skládat účty. Samozřejmě tím narážím i na projekt Dukla v Litoměřicích, ale u něj bych se zastavil ve své příští Břitvě, protože to je na delší povídání.

Nemyslím, že by peníze odtékaly, reaguje Bedřich Ščerban na dotaz Petra DědkaVideo: Sport.cz

Srovnat ekonomiku a podívat se na to, jestli finance opravdu chodí do klubů, je prvním úkolem Aloise Hadamczika. Myslím, že by to mohl zvládnout.

Aloisi Hadamczikovi už dlouho před volbou vyjadřoval podporu šéf Pardubic Petr Dědek, úplně bych ale netvrdil, že se mu teď s novým prezidentem otevírají dveře ve zdejším hokeji. Jeho názor určitě bude slyšet, jenže on byl slyšet i doteď.

Český hokej má nového prezidenta. Alois Hadamczik byl zvolen hned v prvním koleVideo: Sport.cz

Ano, posilují se teď pozice lidí, kteří nebyli uvnitř svazu, neznamená to ale, že by osoby jako pan Dědek získaly větší vliv na chod tuzemského hokeje jako takového. Alois Hadamczik není člověkem, který by se nechal vmanipulovat do hloupé situace, kterou by pak neuměl vysvětlit.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama