Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Jiná česká hymna v Třinci? Někoho zaskočila, mě naopak nadchla. Hurá!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U finálové série play off bych se nejprve rád zastavil u netradičně pojaté české státní hymny, kterou jsme slyšeli v Třinci před úterním druhým zápasem. Rockové provedení v podání frontmana kapely Doga Romana Izaiáše mohlo někoho překvapit a zaskočit. Mně se to líbilo.

Foto: Sport.cz s využitím repro O2 TV

Zpěvák kapely Doga Roman Izaiáš zpívá při finále extraligy českou hymnu.

Článek

Bylo to prostě jiné, zvláštní. Nemusíme mít všichni stejnou chuť poslouchat hymnu jako operní árii. Jsem zvědavý, jestli Sparta a její fanoušek a sólista Opery Národního Divadla František Zahradníček, který většinou hymnu zpívá v O2 areně, v pátek nebo v sobotu dokáže výkon třineckého rockera překonat. Toho tímto zdravím, protože si myslím, že většinu lidí pobavil a nadchnul. Bylo to jiné a já říkám: „Hurá, zaplaťpánbůh!"

A teď už k hokeji. Musím vyzdvihnout jména dvou útočníků - jednoho třineckého a druhého sparťanského. Ještě, než je řeknu, bych ale rád smeknul před brankáři Kacetlem a Hudáčkem. Opravdu jsou ozdobou play off a patří k tomu nejlepšímu, co jsme v prvních dvou finálových zápasech viděli. Skvělé výkony, do poslední chvíle drží své týmy.

Z Třince musím pochválit 36letého Vladimíra Svačinu. Když v prosinci skončil ve Vítkovicích, Třinec si ho bral s vědomím, že bude nastupovat především za partnerský Frýdek-Místek v Chance lize. Teď si ale Svačina jasně říká o pokračování v extralize. Ukazuje, že na ni ještě není starý. Ten kluk předvádí fakt skvělé výkony, dokáže zakončit, a pokud dostane sebemenší prostor, dokáže ho využít.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva gólman Sparty Július Hudáček, Vladimír Svačina z Třince a Maxim Matuškin ze Sparty v souboji před brankou.

U Sparty mě v druhém zápase překvapil její kapitán Michal Řepík, který je nejčastěji střílejícím hráčem v play off. Jak se před prvním gólem dokázal zorientovat, když mu první ránu skvěle lapil Kacetl? Jak zareagoval a z velkého úhlu to jako pravák dokázal trefit? Klobouk dolů!

Celkově finále nabízí přesně to, co jsme očekávali. Na straně Třince skvělá práce dozadu, někdy až otravná, neaktivní a až perfekcionistická. Na straně Sparty zase snaha něco vymyslet a udělat navíc. Nakonec ale oba zápasy rozhodly chyby obránců či naopak šikovnost útočníků v předbrankovém prostoru. Zase se v play off ukazuje, že vyhraje ten, kdo kolem svého brankáře nepustí soupeře k dorážkám.

Oba týmy se soustředí na to, aby nebyly vylučované, protože si jsou moc dobře vědomy soupeřovy síly v přesilovkách. Byť ty Třinci ve druhém zápase moc nefungovaly, stejně Hrňa v závěru jednu využil, Oceláři snížili na 1:2 a sparťanským trenérům v tu chvíli určitě hodně zatrnulo.

Série se nyní přesouvá ke dvěma zápasům do Prahy a očekávám, že obraz a styl hry se moc nezmění. Srdce mi na druhou stranu říká, že před 17 tisíci fanoušky by se ten hokej mohl trochu otevřít. Což by s sebou přineslo víc šancí, přečíslení.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na ledě jiskří, finálová bitva graduje. David Musil (vlevo) z Třince a Filip Chlapík (vpravo) ze Sparty při potyčce.

Jenže na straně Třince vidím tu ohromnou taktickou vyzrálost. Nestrašil jede s pukem, ví, že nemá šanci projít do útočného pásma, tak do něj puk jenom dropne a jde střídat. To jsou drobnosti, které jsou pro člověka, co hokej dlouho hrál a teď trénuje, ukázkou vyzrálosti.

U Sparty je zase vidět, jak se z kolapsu v prvním zápase rychle oklepala. Do toho druhého šla s chladnou hlavou a hrála přesně to, co potřebovala. To jen podtrhuje, že ve finále máme dva nejlepší týmy, a jenom doufám, že se rozhodne až v sedmém zápase. A že se minisouboje hráčů přenesou v to, že to bude vyhrocené a na ostří nože. To je to, co diváky na play off baví.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

Související témata:
Doga