Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Mládí v extralize? Zůstal jsem v šoku! Kladno na víc než boj o záchranu nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní část extraligy je za námi a utekla jako voda. Začal bych tím, co zůstalo stejné jako v minulé sezoně, a to je Kladno. Loni skončilo předposlední a šlo do baráže, letos poslední a míří do ní zase.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Smutek hráčů Kladna po prohře.

Článek

Ukazuje se, že výkony Rytířů nemají žádnou spojitost s jejich azylem v Chomutově v minulém ročníku. Myslel jsem si, že Kladno po loňské zkušenosti změní skladbu týmu, ale nebyla to pravda. Teď už snad na Kladně vědí, že do budoucna musejí hledat a podepisovat nové hráče daleko dřív a dopředu. Prostě se musejí snažit vytvořit jiný tým, protože tento na víc než na boj o záchranu nemá.

Koukal jsem se na statistické údaje a zůstal jsem v šoku. Za celou sezonu odehrálo víc než 100 minut jen devět kluků U20 a mladších! To je opravdu šok. Uvědomil jsem si, jak strašně málo teď dostáváme do extraligy mladé kluky, kteří v ní hrají roli. Je úplně jedno jakou, ale prostě aby hráli stabilně.

Na druhou stranu; oba týmy, které do předposledního kola bojovaly o vyhnutí se baráži - České Budějovice a Kladno - měly ve svém kádru nechci říct staré hráče, ale velezkušené a bodově jsou na tom skvěle. U Budějovic Pech s Gulašem, na Kladně Plekanec, který dokonce skončil třetí v tabulce produktivity celé extraligy. Bez něj by Kladno kvůli skladbě svého týmu už v polovině extraligy vůbec nemělo šanci uniknout baráži.

Foto: Roman Mareš, https://rytirikladno.cz/

Spoluhráči z Kladna Tomáš Plekanec (vlevo) a Jaromír Jágr.

Je trochu zarážející, že oba nejhorší týmy extraligy mají skvělé individuality, nejsou ale schopny hrát týmově. Jsou prostě vázány jen na výkon pár hráčů a mezi ně patří i Plekanec. S Pechem jsou výteční, ale když chybí ansámbl kolem, který jim pomáhá, jejich parádní výkony jsou vlastně k ničemu.

Přestože základní část vyhrály s předstihem našlapané Pardubice, největším skokanem jsou pro mě druhé Vítkovice. Jejich extrémní zlepšení je překvapením sezony. Viditelně složily tým, který je schopný být úspěšný.

Jak z pozice trenéra řešit více než měsíc trvající čekání na baráž? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Rád bych se ještě zastavil u dvou týmů. Tím prvním je Mladá Boleslav, u které jsme po loňském play off a postupu do semifinále očekávali zlepšení i v základní části. Jenže to nepřišlo.

Mile mě naopak překvapilo, že Karlovy Vary po ztrátě trenéra Pešouta zapsaly stejný počet výher, jako v minulé sezoně pod jeho vedením. Přestože odešel Flek, Jirka Černoch a spol. tvoří tým, který je dlouhodobě schopen hrát střed tabulky a v důležitých zápasech vítězit.

Reklama