Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: O alibismu a klubu jednoho muže. Zábranský Kometu vybudoval, jenže teď ji sám brzdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kometa od 18. listopadu nezvítězila za tři body a od té doby zapsala osm porážek z devíti zápasů. Jestli někdo očekával, že se i přesto v klubu nebude nic dít, byl to velký naiva. Myslím, že všichni tušili, že se něco stane. A taky že se stalo, v pondělí v Brně skončil hlavní trenér Martin Pešout, který se přitom do největšího moravského hokejového klubu vrátil po pěti letech teprve před začátkem sezony.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Václav Šálek

Libor Zábranský na lavičce Komety Brno.

Článek

Kometa tuto sezonu nepůsobí jako výjimečný klub. Přestože v létě posílila, nemá nic mimořádného, čímž by předčila ostatní kluby. Tedy až na přesilové hry, které ji drží nad vodou. Vždyť úspěšnost jejich využití dosahuje téměř 28 procent a lépe je na tom v extralize už jen Třinec.

Zvláštní je, že každý trenér, který do Komety v poslední době přicházel, už rovnou alibisticky říkal, jak mu pomůže Libor Zábranský. Jako kdyby všichni příchodem do Brna ztratili vlastní trenérské sebevědomí.

Foto: hc-kometa.cz

Majitel Komety Libor Zábranský na střídačce brněnského týmu.

Je možné, že to má co dělat s tím, že Kometa je klubem jednoho muže, a pokud se s ním někdo setká, autorita Libora Zábranského je prostě cítit. Je pro mě obrovským a největším překvapením, že i tak zkušení a dobří trenéři, kteří Libora znají a v jiných klubech jsou schopní trénovat výborně, tak v Brně strašně rychle ztrácí půdu pod nohama a všechno nechají plynout tak, jak chce Libor. Místo toho, aby oni šli vlastní cestou a snažili se klub změnit. Asi je strašný boj mezi udržením si vlastní koncepce a měněním ji tak, jak to klub chce. A to je strašně špatně.

Ano, Kometa je obrovsky silný a velký moravský klub, který vybudoval právě Libor Zábranský. Kdo si vzpomíná na Kometu v době, než odkoupila extraligovou licenci, byl to hodně rozhádaný klub. Libor tím, že je sám silný a ví co chce, dal Kometu dohromady a udělal z ní velkou značku. V klubu dál má největší slovo, jenže tím vlastně trochu brzdí změnu, aby Kometu vedl normální trenér, kterému se někdy daří a jindy trochu méně.

Když odhlédnu od toho, že Kometa potřebuje nový stadion, tak v oddělení funkce majitele a trenéra vidím současný největší úkol Brna. Jenže podle mě to Libor v tuto chvíli není schopen udělat.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Martin Pešout, dnes již bývalý trenér hokejové Komety.

Jako nový hlavní trenér nyní přichází Patrik Martinec, který se hned nechal slyšet, jak chce, aby s ním na střídačce stál právě i Zábranský a měl na starosti obránce. Patrika mám moc rád, ale tohle jeho vyjádření mi přijde strašně alibistické a překvapilo mě. Jako kdyby Patrik vedle sebe neměl asistenta, kterému by řekl: „Pojď, ty mi v Kometě budeš dělat beky a já útočníky." Měl by si najít člověka, kterému věří. Nikoliv majitele klubu... Vždyť trenér by měl mužstvo vést, rozhodovat, kdo půjde v danou chvíli na led, a mít nějakou představu.

Druhou věcí je, že vzít právě Patrika Martince je ze strany Komety strašný risk. Ano, Patrik dlouhá léta jako hlavní kouč vedl jihokorejský Anyang Halla, v tuzemsku ale dosud působil jen jako asistent v Českých Budějovicích a na Spartě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Novým trenérem hokejistů Komety Brno je Patrik Martinec. Bývalý hráč a asistent kouče ve Spartě se stal nástupcem odvolaného Martina Pešouta.

Přijde mi, jako kdyby Kometa už nevěděla, koho vzít. Měla na střídačce dobré trenéry jako Jiřího Kalouse nebo Petra Fialu. Měla kouče, kteří se s Liborem Zábranským znali z dřívějška, viz Martin Pešout. A nikdo neuspěl.

Teď přichází přesně ten moment, kdy to v Brně zkusí s Patrikem Martincem, jestli to zvládne. Patrik je pro mě typově naprosto klidným člověkem, který dokáže přesvědčit a o hokeji toho hodně ví. Přesto si stojím za tím, že je to pro Kometu hrozný risk.

A to proto, že přijde chvíle, kdy nebude vědět, kudy kam, a proto si vzal Libora k sobě. I Patrik podle mě teď sám cítí, že je to risk.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama