Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Pro klopýtnutí trojlístku nevidím důvod. Slovan? Zdrcující, rozpadá se na kousky!

Začíná nám extraligové čtvrtfinále a musím říct, že se moc těším na všechny čtyři série. Vyšlo to ideálně, že proti sobě jdou mužstva blízká geografickou polohou, takže odpadne dlouhé cestování. Myslím, že první tři týmy po základní části vypadají celosezonně exkluzivněji než jejich čtvrtfináloví soupeři. V sezoně byly Hradec, Třinec a Sparta suverénní, proto by měly postoupit. Naopak série mezi Budějovicemi a Pardubicemi by měla být hodně vyrovnaná.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Hokejová extraliga slibuje dramatické čtvrtfinálové série

Článek

Série Hradce s Boleslaví a Třince s Vítkovicemi startuje už dnes, takže Středočeši a Ostravané měli po náročném předkole na pět zápasů pouhý den volna. My všichni, kteří se kolem hokeje pohybujeme, jsme přesvědčení, že mužstvo absolvující v předkole plný počet pěti utkání nevyhraje titul. Protože jeho hráči jsou prostě dobití a nezvládnou náročný program play off.

Jasně, úspěšné týmy z předkola mají ve čtvrtfinále drobnou výhodu, že jsou rozjeté. Jenže daleko větším plusem je ten rozdíl v kvalitě mezi Hradcem a Boleslaví, Třincem a Vítkovicemi, Spartou a Libercem. I když se říká, že play off je jiná soutěž, tak zatím nevidím jediný důvod, proč by někdo z dosud suverénního trojlístku měl najednou klopýtnout.

Může ale nastat moment překvapení, kdy favorité nezvládnou doma první dva zápasy; což tedy nepředpokládám; a pojedou za stavu 0:2 ven. Jenže s každým přibývajícím zápasem by Hradec, Třinec a Sparta měly ukazovat, že jsou prostě silnější.

Liberec sice v loňském play off Spartu zaskočil a v semifinále ji vyřadil, jenže letos se mi Bílí Tygři tak dobří nezdají. Zatímco před rokem se mi líbili v zakládání útoků a v rychlosti, v níž vycházeli z obranného pásma, teď to tam nevidím.

Domnívám se, že na Spartu přijde v každém z prvních dvou zápasů přes deset tisíc diváků a z jejich strany bude ohromný tlak na hráče obou týmů. I na sparťany, protože fanoušci od nich budou chtít ohromující výkon, kdy rozbijou Liberec na hadry. Když ti stojí tolik lidí ve čtvrtfinále za zadkem a křičí na tebe, abys do toho šel, musíš mít pevné nervy, abys nedělal fauly a byl soustředěný, což na tebe chtě nechtě vytváří tlak.

Kdybych mezi Spartou, Hradcem a Třincem přeci jen musel vybrat jednoho, kdo by s postupem mohl mít největší problém, pak bych ukázal na Mountfield. Bolka totiž našla v předkole hrdinu v Miloši Kelemenovi, jenž v pěti zápasech nasázel Plzni pět gólů, a pokud by se k němu ve čtvrtfinále přidal druhý střelec; asi David Šťastný; třeba by Hradec potrápila a zachránila tak nepovedenou sezonu.

I přes sílu týmu a vítězství v základní části mě zajímá, jak bude Mountfield v play off vypadat. Řada hradeckých kluků nemá s českým play off zkušenosti a mohlo by pro ně být psychicky těžké se vzpamatovat, kdyby třeba první zápas prohráli.

Hradec Králové, Třinec a Sparta jsou favoritem čtvrtfinále i podle statistiky Radegast index (RI). Ta se zaměřuje na bojovníky na ledě a jak ukázalo předkolo, tak týmy, které i ve vyrovnaných zápasech posbírají víc bodů RI, dokáží překlopit duel na svou stranu. A právě zmíněné trio bylo ve statistikách RI v základní části suverénně nejlepší, zatímco třeba Mladé Boleslavi patřila až na 13. místo.
„Jsou to favorité, ale už kolikrát se stalo, že vítěz základní části vyletěl v prvním kole. Třeba Třinec čeká derby, v němž se může stát cokoliv. Boleslav zase může být díky úspěšnému předkolu v laufu a určitě je pro ni i Vítkovice aspoň drobnou pomocí, že po náročné sérii nemusí teď příliš cestovat,“ říká zkušený obránce Jan Výtisk. „Liberec v posledním zápase proti Brnu ukázal, že má formu a jsou to zase Tygři, jako bývali dřív. A Budějovice s Pardubicemi? Tam favorit není. Oba mančafty jsou silné a čeká je dlouhá série.“

Vítkovice ukázaly, že povedená základní část nebyla náhodou a smekám, jak se navíc během předkola dokázaly poprat s virózou, která zasáhla skoro kompletní tým. Do Moravskoslezského derby s Třincem půjdou v obrovské euforii.

Kdybych si měl tipnout, očekávám postup Hradce, Třince a Sparty. Na sérii Budějovic s Pardubicemi jsem fakt zvědavý. Když jsem ale Dynamo viděl v předkole s Vary, navzdory výhře 3:0 mě herně nepřesvědčilo. Budějovice navíc budou hrát jiným stylem než Energie a mohly by Dynamo potrápit. Proto bych si spíš vsadil na postup Motoru. Bude to ale hodně vyrovnané.

Na závěr bych rád zmínil obrovské zklamání ze sestupu Ústí nad Labem, kde jsem na sklonku kariéry odehrál tři sezony, z Chance ligy. Pro mě osobně je zdrcující, co se v Ústí odehrálo. Je těžké koukat na to, že Slovan bude po 22 letech znovu hrát jen druhou národní ligu. Ten klub se úplně rozpadá na kousky.

A na úplný konec ještě gratulace Romanu Červenkovi k jeho triumfu v kanadském bodování základní části švýcarské ligy: Romane, jsi borec!

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

Související témata: