Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kometa nemůže věřit na spasitele a pro Plzeň je z předkola už černá můra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když nakonec z předkola extraligového play off postoupil jen jeden tabulkově hůř umístěný celek (Mladá Boleslav na úkor šesté Plzně), nabídla první fáze bojů o domácí hokejový titul, nesmírně vyrovnané série. Z osmnácti zápasů jich drtivá většina končila rozdílem jediné branky.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Hokejisté Liberce se radují z branky

Článek

Pokud byl výsledek o dva góly, šlo o pečeť vítězství do prázdné branky při power play soupeře. Až úplně poslední dohraný zápas skončil jasným výsledkem, Liberec porazil Brno 6:1 a u konce Komety bych se zastavil první.

Mužstvo, které v letech 2017 a 2018 prožívalo mistrovskou euforii, končí letos až jedenácté. Zklamání pro všechny, hlavně ale pro majitele Libora Zábranského, jenž se znovu během sezony postavil na střídačku k Jiřímu Kalousovi, jenže efekt probuzení týmu se nekonal. Přišel tím o gloriolu charismatického muže, který Brno vahou své osobnosti vždycky vytáhne z problému.

Nejen v klíčových momentech série byl Liberec lepší. Kometa prakticky celou sezonu působila vyhasle, lídr brněnského mužstva Mueller sám na všechno nestačil, nevyšly ani tahy se slovenskými gólmany a má se za hotovou věcí, že kouč tam hned po roce končí, sám taky hned po vyřazení z play off přijímal zodpovědnost za nezdar, ale do trenérské práce v klubu se už nepohrne i nový reprezentační asistent Zábranský.

Foto: Vít Černý, ČTK

Domácí Ordoš pálí na brněnskou branku

Převzít mužstvo má Martin Pešout, vracející se do Brna z Karlových Varů, má ale před sebou pekelně těžkou práci, a hlavní bude, jak si poradí s věčným stínem šéfa klubu. Jeho předchůdci Fiala ani Kalous to nezvládli.

Smutní jsou i v Plzni, stejně jako loni neobstáli v roli favorita hned v předkole. Problém ale začal už na konci základní části, kdy se Škoda vlastní hloupostí a porážkami s týmem ze spodních pater tabulky připravila o takřka jistou pozici v elitní čtyřce. Za hlavní příčiny jejího nezdaru v sérii s Mladou Boleslaví považuji rozpad stabilní obrany a nízkou efektivitu elitních útočníků.

V nesmlouvavé řeži play off byla Plzeň lehce zranitelná, brzy přicházela o sebedůvěru na ledě a Boleslav působila zkušeněji, s lepším týmovým projevem a nakonec se nenechala rozhodit ani tvrdším pojetí hry soupeře.

Ve čtvrtfinále sice budou Středočeši proti Hradci platit za outsidera, jenže mají před sebou ještě minimálně čtyři zápasy a týden plný hokeje. Zatímco Plzeň už je na dovolené, a protože se tak stalo druhým rokem po sobě, musí přemýšlet, jak hrát příští rok déle než jen do půli března.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Plzně Miroslav Svoboda s Dominikem Graňákem zastavují akci Jakuba Kotaly z Mladé Boleslavi.

Na moravském poli nakonec slaví postup Vítkovice a těšit se mohou na regionální čtvrtfinálové derby proti Třinci. Jsou v podobné pozici jako Boleslav, každý bod v sérii začínající už v sobotu, bude jejich velký úspěch.

Olomouc ale zjistila, že ani jeden fenomenální hráč sám vše neutáhne a musí litovat, že nedokázala sérii dotáhnout k postupu na vlastním ledě, kde soupeři z Ostravy už teklo do bot. Vítkovický tým, jenž byl při různých zdravotních trablech plný odhodlání a vůle, nezlomil ani první obdržený gól v pátém utkání.

Na Hané teď musí vyřešit dvě zásadní otázky. Kdo nahradí kouče Motáka, jenž má podle všeho namířeno do Třince, a jak to bude s budoucnosti Krejčího, jenž po olympijském smutku musí překousnout, že mu sezona končí takhle brzy, na což nebyl za posledních patnáct let zvyklý.

Fanoušci bez extraligového hokeje dlouho nebudou, od soboty se hraje play off každý den a nejzajímavější bude sledovat, jak nejvážnější adepti na titul, tedy Třinec, Sparta a Hradec Králové využijí toho, že jejich protivníci mají v nohách pět těžkých zápasů a schytali i dost šrámů. Únava postupujících z předkola se bude stupňovat, velké naděje na překvapení jim nedávám. Aby se tak stalo, muselo by asi dojít k fatálním selháním favoritů, především v jejich mentálním nastavení.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Roman Polák (vlevo) z Vítkovic a Petr Kolouch z Olomouce se zdraví po skončení zápasu.

V trochu lepší pozici jsou Pardubice, které si před pondělním startem čtvrtfinálové série na ledě Motoru, mohly chvíli odpočinout, ale i tady bych očekával, že postupová radost nakonec zůstane na straně mužstva, které sérii startuje před vlastními fanoušci.

Reklama