Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Straka musel šokovat snad všechny. Tohle se prostě nedělá

Snad každého hokejového fanouška muselo v pondělí šokovat rozhodnutí Plzně, že už po dvou kolech odvolává trenéry Baďoučka s Říhou. Z mého pohledu vedení klubu někde mezi koncem základní části minulé sezony a druhým kolem té nové ztratilo v oba důvěru.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Václav Šálek

Hokejová Plzeň odvolala po nevydařeném startu do extraligové sezony hlavní trenéry Václava Baďoučka a Miloše Říhu

Článek

Plzeň přitom neměla poslední základní část špatnou, skončila šestá, jenže pak vypadla už v předkole play off a všechno se asi začalo bortit. I přesto pro mě je nedůvěra v trenéry, která stála za jejich odvoláním už po druhém kole, obrovským překvapením. Tohle se prostě nedělá. Vychází mi z toho, že v Plzni už Baďoučkovi s Říhou vůbec nevěřili a za každou cenu chtějí na jejich místa dosadit někoho jiného.

Četl jsem vyjádření Martina Straky, že to nefungovalo už v přípravě, ale o přátelských zápasech to podle mě není, vždyť Plzeň jich z osmi vyhrála čtyři. Každý si musí uvědomit, že pokud ztrácíte Bulíře s Čerešňákem, přicházíte o obrovskou kvalitu.

Škodovka má aktuálně v kádru pět cizinců (obránce Vitaloše a útočníky Blomstranda, Bittena, Rekonena a Meyera) a ti by měli být opravdu vidět. Aspoň zčásti tak, jako je vidět Mueller ve Vítkovicích. Jenže oni vidět nejsou.

Nemám rád laciná gesta typu, že vyhodíme trenéry a všechno se zlepší. Na Plzni vidím, že dlouhodobě nejenže nasazuje mladé odchovance, ale i relativně nezkušené trenéry. Málokdo by dal po několika letech u mládeže Čiháka rovnou k áčku. A on se jim povedl. Zkoušeli i Michala Straku, bráchu Martina.

Chci tím říct, že současný stav není chybou trenérů. Jde o soubor věcí, kdy Plzeň nebyla trpělivá, v přestupovém období nekoupila takové hokejisty, kteří by jí začali hrát hned od začátku, do toho už zmíněný odchod opor. Skládat nový tým je hrozně složité a nikdo snad nemohl čekat, že Plzeň hned začne hrát jako z partesu.

Teď už to bude na Kořínkovi s Bombicem, kteří sice na jaře dotáhli plzeňský dorost k mistrovskému titulu, u dospělých ale jako hlavní trenéři nikdy nepůsobili. Jsem přesvědčený, že by k sobě měli mít někoho, kdo by jim předal zkušenosti a viděl to z nadhledu.

Utvrzuje mě v tom sedm let stará situace ve Slavii, kterou vedli absolutně nezkušení Beránek se Srdínkem, a skončilo to sestupem. Kořínek s Bombicem určitě nejsou špatní trenéři, bude ale pro ně složité se v tom bez extraligové zkušenosti rychle zorientovat. Pro trenéry je totiž obrovským plusem, když ze zkušeností vědí, co mohou od daného soupeře očekávat. Třeba ale budou Bombic s Kořínkem druhým Čihákem, ten ale měl v Plzni mnohem silnější tým. Proto nejsou v úplně dobré pozici.

Foto: Plzeň Škoda HC, ČTK

Hokejisty Plzně nově povedou hlavní trenér Petr Kořínek (vlevo) a jeho asistent František Bombic (vpravo).

Petr Kořínek říkal, že Martin Straka bude po vzájemné domluvě v prvních zápasech na střídačce také. Dlouhodobě tvrdím, že manažeři a majitelé by na střídačce stát neměli. Vytvářejí tím zbytečný tlak nejen na trenéry, ale i na hráče. To se mi nelíbí.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama