Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Vždyť je to nesmysl! O brzdě emocí na MS, kterou v extralize nechci

Českému nároďáku posílám velkou gratulaci k bronzu, mistrovství světa ale přináší i jiné pohledy na hokej, než je hra jako taková. Jedním z nich jsou rozhodčí, kterým bych chtěl věnovat tuto svou břitvu.

Foto: Sport.cz s využitím profimedia

Rozhodčí na MS byli často v centru pozornosti.

Článek

Finále mezi Finskem a Kanadou bylo podle mého názoru jasně ovlivněné špatnými výkony sudích. Překvapilo mě, že hned několika brutálních chyb se dopustili zrovna zkušení Švédové Nord s Öhlundem.

Nejdříve poslali na začátku třetí třetiny Kanadu do tří, přestože Heiskanen se do obličeje zasáhl vlastní holí, a Finové dali z dvojnásobné přesilovky gól. Byl jsem rád, že se Kanadě nakonec podařilo srovnat na 3:3 a šlo se do prodloužení, jenže tam přišel další diskutabilní faul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih finálového zápasu Finsko - KanadaVideo: SPORT.CZ

Ano, Chabot sice měl hokejku mezi nohama Björninena, ten ale pád přifilmoval a viditelně skočil, aby to prodal. Mělo by platit staré rozhodcovské rčení, že závěry a prodloužení takhle vyhrocených a důležitých zápasů by si měli rozhodovat hráči sami. Tady to neplatilo a Finové v přesilovce rozhodli o svém zlatu.

A teď k tomu, co mi u rozhodčích na šampionátu vadilo nejvíc. K tomu, co se; doufám; do českých luhů a hájů nedostane. To neustálé přerušování hry a konfrontace s videorozhodčím, jestli tenhle faul nezasluhoval vyšší trest, jestli tohle nebyl ofsajd... Nemám nic proti trenérským výzvám, ty jsou v pořádku.

Jenže pak byly případy, že jsme se ztratili a vůbec nevěděli, co se vlastně zkoumá. Dostáváme se do fotbalového VARu, kde sudí nechce rozhodnout na hřišti a volá si na pomoc kolegu u videa. Vždyť jsou na ledě čtyři rozhodčí! Ti musejí rozhodnout! A ne že budou brzdit tempo hry!

Radek Duda hodnotí rozhodčí na MSVideo: Sport.cz

Jsou tři reklamní pauzy za třetinu, do toho dvakrát za sebou pětiminutová porada u videa o faulu, který je přitom banální na rozhodnutí. To máte jedenáct, někdy dvanáct pauz za zápas, což úplně rozbourá tempo hry.

A to se dělo na mistrovství světa pořád. Rozhodčí vlastně nerozhodovali, ti se furt radili. Vždyť to je nesmysl! Oni strávili klidně sedm minut zkoumáním, jestli šlo o ofsajd. Zastaví si první záběr, vrátí ho zpátky, kouknou se zleva zprava a stejně to nepoznají. Stejně nemají stoprocentně průkazný záběr. To je prostě apriori špatně, nenapomáhá to ničemu. Fanoušci očekávají rychlé a vysvětlitelné rozhodnutí, které budou chápat. Místo toho přichází zdržování a tápání, co vlastně se posuzuje.

"Jsem hořkej, rozhodčí měl nechat kluky, ať to vyhrají hokejem," říká ve studiu Příklep EXTRA Radek DudaVideo: Sport.cz

Touhle cestou bychom v extralize neměli jít.

Měli bychom si znovu zvyknout na standard, když ještě pískali jen tři rozhodčí. Ti prostě rozhodli a všichni jsme to respektovali. Diváci sice můžou nadávat, jestli měli pravdu, ale to, co se dělo na mistrovství světa? To už byla brzda všech emocí!

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

Související témata: