Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Proč nedošla Slavia v Evropě dál? Neumí hrát fotbal!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém glosáři pro Sport.cz se trenér Josef Csaplár zaměřil na pražskou Slavii. Podle něj by bylo uměním, kdyby nevyhrála českou ligu. A co říká k účinkování sešívaných na evropské scéně?

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/David W Cerny

Josef Csaplár se ve svém pravidelném glosáři věnoval Slavii.

Článek

„Fotbalová liga jde do finále, ve středu večer skončí základní část, o víkendu navazuje nadstavba. Soutěž má nejlíp rozehranou Slavia. Já bych se ale ještě rád vrátil k jejímu účinkování v evropských pohárech, kde došla do čtvrtfinále Konferenční ligy.

Spousta známých se mě ptala, proč Slavia nezvládla čtvrtfinálovou odvetu s Feyenoordem. Všechno, co říkám, je založeno na faktech, na číslech. Na srovnání česká liga-evropská scéna. Neberte mě doslova, ale ve své podstatě na otázku, proč Slavia neuspěla, odpovídám, že neumí hrát fotbal.

Vždycky mě zajímá potenciál klubu, týmu. Když vezmu kádr Sparty Praha v tomto ročníku, tak je na stech procentech svého potenciálu. Těžko se z toho už něco vymáčkne. A Slavia? Pořád vládne nadstandardním rozpočtem. Plus věci zákulisní (diplomatické), skupování nejlepších hráčů z českých klubů, následně posílání spousty z nich na hostování, kde proti ní nemůžou hrát. Což obecně považuju za blbost na entou. Z mého pohledu je Slavia na nějakých šedesáti, sedmdesáti procentech svého potenciálu.

Samozřejmě, že tam vidím spoustu věcí pozitivních. Ale českou ligu do toho neberu, to po mně vůbec nechtějte. Protože to má tolik odstínů šedi... Že by bylo pro Slavii uměním českou ligu nevyhrát. K tomu se ale víc vyjadřovat nechci, chci mluvit o fotbalu.

Mankem Slavie je právě to, což říkám trochu s nadsázkou, že neumí hrát fotbal. Hned vysvětlím. Slavia hraje na Feyenoordu, který chce hrát fotbal. Slavia bojuje, běhá, fauluje, presuje, občas dá z něčeho gól. Střih. Za týden v Edenu brzy prohrává, musí hrát fotbal. Nedá to.

Nebo nedávný příklad z české ligy. Vede v Plzni jedna nula, Viktorka na ní vletí. A já čekám, že si s tím Slavia fotbalově poradí. Neporadila. Takhle můžu mluvit také o loňské pohárové sezoně, kdy vypadla s Arsenalem. V Londýně bojuje, presuje, skluzuje, kouše. Díky individualitám převede občas akci, nakonec uhraje remízu. Když ale doma prohrává a má hrát fotbal, tak se neprosadí.

Jakým je tedy vlastně Slavia týmem? Malá nápověda. Absolutně hrací mužstva jsou Manchester City, Bayern Mnichov, PSG, snaží se o to opět Barcelona. Nikoli už Real Madrid nebo Liverpool. Což jsou týmy sice ofenzívní, ale daleko víc vyvážené.

A pak jsou mužstva defenzívní. Jenže naučit hrát tým opravdu dobře defenzívně, je majstrštyk. Viz trenér José Mourinho nebo Diego Simeone v Atlétiku Madrid. Ale v jejich případě jde o konstruktivní defenzívu. A i tyto týmy, když jim teče do bot, umějí fotbal hrát.

Teď si zkusme zaškatulkovat Slavii. Jaká je? Ať chcete nebo ne, na prvním místě je týmem defenzívním, který se sice snaží o konstruktivní odebírání míčů, často ale hraje destruktivně. S tím, že individuální herní kvalita, kterou si nakoupila, na českou ligu stačí. Vůbec nezpochybňuju, že má Slavia v Česku za poslední sezony nejlepší čísla i nejlepší čísla z českých klubů na evropské scéně. Svůj potenciál však nenaplňuje."

Reklama

Související témata: