Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Alonso ukázal charakter, Tuchelova gratulace k titulu překvapila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové Německo bylo zase ve varu. Thomas Tuchel, trenér utrápeného Bayernu, s předstihem pogratuloval stále neporaženému Leverkusenu k titulu. Úspěšný kouč Xabi Alonso oznámil, že v Bayeru zůstane, a o velikonočním víkendu pobavila i šestigólová přestřelka ve Stuttgartu. Nejen tahle témata ve svém pravidelném komentáři Echo bundesligy na Sport.cz řeší bývalý reprezentační záložník David Jarolím, jenž hrával v Bayernu, Norimberku či Hamburku.

Foto: Martin Meissner, Sport.cz

Nejen novinky kolem kouče Leverkusenu Xabiho Alonsa (vlevo) a trenéra Bayernu Thomase Tuchela řeší David Jarolím ve svém komentáři Echo bundesligy.

Článek

„Velký pátek přinesl jednu velkou zprávu pro fotbalový Leverkusen. Xabi Alonso utnul všechny spekulace a svým oznámením, že zůstává trenérem Bayeru, překvapil německou a možná i anglickou veřejnost. Klobouk dolů před takovým rozhodnutím, ukazuje to na jeho obrovský charakter.

Když v říjnu 2022 přišel do Leverkusenu, říkal, že je vděčný za velkou šanci. A přesně podle toho se teď zachoval, přestože o něj byl zájem na několika slavných adresách. Bayer si jako první v Evropě zajistil místo v Lize mistrů, což je skvělá vizitka, a pokud udrží úspěšný kádr pohromadě, může cílit na další extra mety.

Z Leverkusenu čiší obrovská síla, což bylo vidět i v sobotním zápase s Hoffeheimem. Hrál se Klassiker, ostře sledovaná bitva Bayernu s Dortmundem, jenže stejně se zase mluvilo o neuvěřitelném obratu Alonsových chlapců. Znovu ukázali skvělou morálku: i když soupeř nad Leverkusenem vede, až do konce si nemůže být jistý, že neprohraje.

Patrik Schick orámoval povedený březen dalším rozhodujícím gólem last minute. Pro Leverkusen patří ke klíčovým tvářím a sbírá pochvalu za pochvalou. Blíží se Euro a čeští fanoušci si logicky přejí, aby Patrik v téhle formě vydržel. Šampionát se navíc bude hrát v Německu, kde to dobře zná.

Matematika je jasná: Leverkusenu stačí k titulu tři výhry. Za dva nebo tři týdny může být hotovo, což dobře ví i Thomas Tuchel, končící trenér Bayernu. Jeho gratulace Leverkusenu k titulu mi připadala upřímná, v tuhle chvíli už to nemůže být psychologická hra. Mám pocit, že to myslel naprosto vážně, ovšem na veřejnost to neudělalo dobrý dojem. Dietmar Hamann, legenda Bayernu a televizní expert, na férovku řekl, ať Tuchela odvolají a místo něj ať nastoupí volný José Mourinho.

Bayern se po slabším startu jara zvednul a dokázal postoupit do čtvrtfinále Ligy mistrů, kde pořád hraje o trofej. Vrátili se mu uzdravení křídelníci Gnabry s Comanem a tým se dostal do určité pohody, i proto byl Tuchelův poraženecký výrok velkým zklamáním.

Nedal se pochopit ani v kontextu porážky ve šlágru s Dortmundem. Borussia šla víc za výhrou než Bayern, ovšem gól Karima Adeyemiho na 0:1 byl chytatelný. Nešlo o stoprocentní šanci. Bayern jich pár měl, ale z jeho strany to byl zcela bezemoční zápas. Jako kdyby o nic nešlo.

Dortmundu mohlo pomoct, že se do německé reprezentace dostal jen útočník Niclas Füllkrug, trenér Edin Terzič měl k dispozici spoustu odpočatých hráčů. Borussia ve srovnání s Bayernem působila mnohem čerstvěji. Nakonec z toho byla čtvrtá výhra v řadě a posun na čtvrté místo, které zaručuje postup do Ligy mistrů. Na Dortmundu mě fascinuje, že ačkoliv byl několikrát odepsaný, pokaždé se dokázal vrátit do hry. Totéž kouč Terzič: opakovaně to měl hodně nahnuté, ale vyhazovu vždycky unikl.

Bayern měl velkou kliku, že se třetímu Stuttgartu nepovedlo porazit Heidenheim. Díky remíze 3:3 má mnichovská parta tříbodový náskok, jenže do konce sezony zbývá dlouhých sedm kol včetně očekávané partie Stuttgartu s Bayernem (4. května).

Otázkou zůstává, co bude v Mnichově po sezoně a plánovaném odchodu trenéra Tuchela. Kandidátem číslo jedna byl zmíněný Xabi Alonso, nikdo se tím netajil. Teď je na řadě Julian Nagelsmann, jehož novináři naťukávali už při nedávné nominační tiskovce německé reprezentace. Na otázku, jestli byl v kontaktu s Bayernem, odpověděl hodně šalamounsky. Hned bylo jasné, že tam něco proběhlo. Už dřív říkal, že by klubovou nabídku přijal, byť by to s velkou pravděpodobností znamenalo odchod od národního týmu. Nagelsmannův loňský konec v Bayernu byl prapodivný, nejen podle klubových legend by si další šanci v Mnichově zasloužil.

V neděli nadchla ofenzivní show v zápase Stuttgartu s Heidenheimem, skóre 3:3 bylo spravedlivé. Stuttgartu nepomohl ani dvougólový náskok, hladový nováček se trefil třikrát a šel za vítězstvím. Jenže v 98. minutě vyrovnal Deniz Undav a znovu ukázal, že s parťákem Serhouem Guirassym jsou v ráži: v této sezoně dohromady stihli už 38 ligových gólů.

Heidenheim dlouho nezvítězil, naposledy v únoru v Brémách, ale umí nadchnout zajímavým fotbalem a s každým může hrát vyrovnanou partii, což ukázal i ve Stuttgartu. Je za tím mimo jiné pečlivá práce trenéra Franka Schmidta, jenž s týmem pracuje už od roku 2007 a je nejdéle sloužícím koučem v německé historii.

Ještě bych se zastavil u tří českých hráčů, začínám pochvalou pro obránce Davida Juráska: v Hoffenheimu odehrál druhý celý zápas za sebou. Nejdřív byl opomíjený a hostování z Benfiky ze začátku nedávalo moc smysl, ale teď už dostává prostor a jeho sebevědomí jde nahoru. I když to pro Hoffenheim na poháry už nebude, pro Davida je to dobrá zkušenost. A třeba v Německu zůstane natrvalo, kdo ví.

Na lepší časy se snad blýská i útočníkovi Tomáši Čvančarovi, jenž přes tři měsíce marodil s kotníkem, ale vykurýroval se a o víkendu dostal půlhodinu proti Freiburgu. Mönchengladbach ještě není definitivně zachráněný – a právě Tomáš mu může hodně pomoct. Na podzim se trefil čtyřikrát, a pokud teď přidá další góly, mohl by si říct o nominaci na Euro. Jsem zvědavý, jak mu to v Mönchengladbachu půjde: Borussia je schopná zahrát solidně proti kvalitnímu soupeři a pak se trápí s někým, kdo je na padáka.

Wolfsburg na jedenáctý pokus konečně vyhrál, na jaře teprve podruhé. Ovšem bylo to opět bez záložníka Václava Černého, jenž celý zápas v Brémách proseděl mezi náhradníky. Snad mu dá nový trenér Ralph Hasenhüttl brzy šanci.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.