Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Alonso v Leverkusenu? Jedna vlaštovka jaro nedělá. Nagelsmannovo střídání nechápu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový kouč Leverkusenu se uvedl drtivým triumfem, naopak šlágr mezi Dortmundem a Bayernem vítěze nepoznal. Expert František Straka ve svém pravidelném komentáři Echo bundesligy pro Sport.cz hodnotí nejen trenérskou rošádu v týmu Patrika Schicka a Adama Hložka, ale pozastavuje se také nad překvapivým tahem lodivoda Bayernu Juliana Nagelsmanna. Co pak očekává od dvou bitev o čelo tabulky?

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Kai Pfaffenbach

Kouč Xabi Alonso na lavičce Leverkusenu.

Článek

Bayer Leverkusen má nového trenéra Xabiho Alonsa, kterému se vstup podařil excelentně. Málokdo čekal vysokou výhru 4:0, i když Schalke vypadá velice špatně. Leverkusen zvládl duel bravurně a Alonso na mě na tiskové konferenci působil velice sympaticky. Bude jen muset zlepšit němčinu. Během utkání byl aktivní, neustále nabádal k presinku. Na lavičku přišel obrovský respekt, také německá média to kvitují.

Nečekal jsem ale výměnu už po prohře v Lize mistrů v Portu. Hráči se vyjadřovali, že jim to je líto, Seoane byl oblíbený trenér, měl se svěřenci dobrý vztah. Přišla nečekaná změna a impuls, vedení klubu očividně vědělo, co dělá. Navíc přijel totálně načatý soupeř. Když bude Schalke takto hrát dál, pochybuji, že se zachrání.

Ještě jedna poznámka k Alonsovi. Tah s novým trenérem byl správným řešením, i když se v Německu hodně spekulovalo, že by to mohl být Joachim Löw. Také jsem čekal, že klub zvolí německého kouče. Nakonec přišla jiná volba. Důležité však je, že jedna vlaštovka jaro nedělá a tohle vítězství je jen povinné odpíchnutí ode dna.

Rošáda je samozřejmě hozená rukavice pro všechny hráče včetně Patrika Schicka a Adama Hložka. Kádr má 30 lidí, kteří budou chtít ukázat, že oni jsou tou správnou volbou. Pro Adama by se ale nemělo něco měnit, bude muset čekat na šanci. Tu pak chytit za pačesy a ukázat, že se s ním musí počítat.

Proč Nagelsmann střídal?

Máme za sebou také střet Dortmundu s Bayernem (2:2), to byla divočina. Utkání mělo obrovský náboj a sledovanost. Zápas byl taktické hodně svázaný, nikdo nechtěl udělat chybu. Druhý poločas byla ale už megafotbal po všech stránkách. Trenér Dortmundu Terzič měl šťastnou ruku při střídání, když přišli Adeyemi a Modeste. Najednou se ráz utkání změnil.

Nechci sahat kouči Bayernu Nagelsmannovi do svědomí, ale nevím, z jakého důvodu stáhl půl hodiny před koncem obránce De Ligta. To byl problém, proč Bayern neudržel vedení 2:0. Bál se zřejmě, že by De Ligt dostal druhou žlutou, ale byl to zápas proti Dortmundu a hráči jsou inteligentní. Těžko by šel do nějakého rizika. Jakmile sáhnete do stoperské dvojice, která hrála skvěle, tak to nemusí fungovat. Takže pokud nešlo o zranění, střídání nechápu.

Největší ztrátou je však Thomas Müller. Kdyby byl na hřišti, Bayern by vedení neztratil. Je to absolutní lídr. V Německu panuje velká kritika, Nagelsmann musí potvrzovat, že je trenérský talent. Musí dokázat, že umí ukočírovat i obrovský tlak. Dříve byla doména Bayernu, že dokázal vyhrát, i když se mu tolik nedařilo. O víkendu opět nedal velké šance, kdyby proměnil jednu ze dvou, vyhrál by.

Celý Berlín je na nohou

A další kolo? Nikdo nepočítal, že bude hrát Union Berlín s Dortmundem a Bayern s Freiburgem o čelo tabulky. To je úplně fantastické. Jsem rád, že není jen jeden lídr, nakonec soutěž vypadá velice zajímavě.

Dortmund jede na Union Berlín vyhrát, na tom se nic nemění. Freiburg jede na Bayern také vyhrát. Už jen z tohoto pohledu to bude zajímavé. Freiburg nemá co ztratit.

O Unionu ani nemusím mluvit, vede ligu, celý Berlín je na nohou. Navíc přijede Dortmund, takže další šlágr. Strašně se na oba zápasy těším.

Čelo bundesligy po 9. kole

PořadíTýmBody
1.Union Berlín20
2.Freiburg18
3.Bayern Mnichov16
4.Dortmund16

František Straka

je český fotbalový trenér a bývalý československý fotbalový reprezentant. Účastník MS 1990 v Itálii. V roli hráče získal se Spartou čtyři československé tituly, přidal i dvě pohárové trofeje. V dresu Československa odehrál 35 utkání. V roli trenéra národního týmu odkoučoval zápas s Maltou. Na klubové úrovni vedl v Česku pražskou Spartu, Slavii, Teplice, České Budějovice, Plzeň, Příbram či Karvinou. V zahraničí usedl například na lavičku německého Ahlenu, rakouského FC Wacker Tirol Innsbruck, řeckého OFI Kréta, slovenského Ružomberoku či Slovanu Bratislava nebo třeba egyptského SC Ismaily. V současnosti působí v médiích v roli experta a to nejen na českou ligu, ale i na německou nejvyšší soutěž.

Reklama

Související témata: