Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Čeká nás Revierderby. V Lize mistrů má těžší úkol Bayern

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čelo bundesligy opanují s náskokem pěti bodů Bayern Mnichov a Borussia Dortmund, podle Františka Straky je ale ještě na nějaké závěry brzy. Fotbalový expert ve svém pravidelném komentáři Echo bundesligy pro Sport.cz vyhlíží i německé šance v evropských pohárech. Zejména v Lize mistrů budou k vidění tuhé odvety.

Foto: Leonhard Simon, Reuters

Fotbalisté Bayernu Mnichov se radují z gólu do sítě Stuttgartu.

Článek

„Ve šlágru uplynulého víkendu zdolala Borussia Dortmund doma Lipsko 2:1. Výsledek odpovídá tomu, co se nakonec dělo na hřišti. Zápas byl vyrovnaný a Lipsko bylo možná i lepší, zejména druhý poločas tlačilo, ale udělalo zásadní chyby. Dortmund naopak ukázal obrovskou bojovnost a rozhodně bude hrát o titul. Na jaře stáhl ztrátu devíti bodů na Bayern, pro mě velké překvapení.

Lipsko na oba celky ztrácí sedm bodů, Union Berlín pět. Je ale brzy dělat závěry, důležité zápasy teprve přijdou. Jestli chce Union hrát o absolutní špičku, musí s týmy jako Kolín povinně vyhrát, ale teď získal pouze bod. Přijde mi, že Berlíňané začínají pomalu ztrácet dech jako ke konci podzimní části.

V dalším kole nás čeká Revierderby. Schalke hraje doma, dokázalo se na jaře zvednout, teď porazilo v důležitém boji Bochum, Alex Král si vedl velice dobře. Tým natankoval sebevědomí, začíná šlapat, hráči mají kvalitu. A při derby? Propast mezi Dortmundem a Schalke se maže. Utkání bude opravdu vyhrocené a v Německu o víkendu nejvíce sledované.

Když už jsme u spodku tabulky, na třetí místo od konce se propadl Hoffenheim. Trenér Pellegrino Matarazzo měl obrovský úkol mančaft nastartovat, ale to se zatím absolutně nepovedlo. Další věcí je, že se v klubu dějí zákulisní boje. Dlouhá léta tam kraloval zakladatel firmy SAP a nadpoloviční akcionář klubu Dietmar Hopp, opravdu se staral, aby Hoffenheim šlapal. Najednou dal ale zprávu, že se většinového rozhodovacího práva vzdává. Vnitřní boje se začínají projevovat i na mančaftu, hráči jsou velice nervózní a dokazuje to i aktuální pozice.

Leverkusen vyhrál jednoznačně 4:1, Němci to přirovnávají k oblíbené skupině Die Fantastischen Vier. Výborně se prezentovali Azmoun, Frimpong, Wirtz a Diaby, bohužel česká stopa byla tentokrát malá. Patrik Schick nastoupil ke konci a zapsal asistenci. Nevím, z jakého důvodu nehrál Adam Hložek, ale možná jde o typický styl Xabiho Alonsa, kdy často rotuje sestavou.

V týdnu nás čekají opět evropské poháry s četným německým zastoupením. Dortmund proti Chelsea a Bayern s PSG to budou mít v Lize mistrů hodně těžké, byť oba mají v zádech výhru z prvního duelu 1:0. Bayern má podle mě daleko větší překážku, Chelsea stále není přesvědčivá a jsou tam také různé problémy.

Bayern o víkendu vyhrál horko těžko ve Stuttgartu, přes vedení 2:0 se strachovali, aby vyhráli. Bude záležet, v jaké formě se představí opory PSG Kylian Mbappé a Lionel Messi. Zkrátka myslím, že tady rozhodnou individuality obou mančaftů. Výsledky z domácí ligy se mažou, což platí i pro Dortmund.

Ve čtvrtek přijdou na řadu v Evropské lize Leverkusen, který bude čelit maďarskému Ferencvárosi, a Union, jehož soupeřem je belgický celek Royale Union Saint-Gilloise. Tady čekám, že oba němečtí zástupci vstoupí do dvojzápasu dobře."

Reklama