Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Hložkova asistence jak z učebnice i petice v Bayernu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fantastické představení Adama Hložka, další gól Patrika Schicka nebo využitá šance v podání Václava Černého. Kromě povedených výkonů českých fotbalistů se expert David Jarolím v novém Echu bundesligy zaměřuje na boje v evropských pohárech, tristní představení Unionu Berlín nebo znovuzrozeného Jadona Sancha.

Foto: Sport.cz, Profimedia.cz

Komentář

Článek

„Pozitivní pro Adama Hložka je, že mu trenér Xabi Alonso umožnil odehrát vůbec poprvé v bundeslize kompletních 90 minut. Odvděčil se třemi asistencemi při výhře 5:1 na Frankfurtu. Hlavně druhá a třetí byly super. U gólu Patrika Schicka se výborně uvolnil a poslal hezký centr. Musím pochválit i Patrika, nebyl v jednoduché situaci, dobře se však k míči dostal hlavou.

Třetí Adamova asistence přišla v 77. minutě po nádherné akci, kdy z levé strany připravil gól pro Jeremieho Frimpomga. To bylo jak z učebnice. Leverkusen hrál v týdnu těžký zápas semifinále Evropské ligy v Římě, zvítězil 2:0 a teď dal pět gólů venku týmu, který pravděpodobně bude hrát Evropskou ligu další sezonu. Budu se opakovat, ale je neuvěřitelné, jak dokáží přepnout, jak jim vychází rotace sestavou. Svědčí to o Alonsově umění.

Všichni jsou spokojení, mají formu a je vidět, že by rádi dál udrželi neporazitelnost. Ta čítá už 48 zápasů. Nechtějí vypadnout z rytmu a dobré nálady, že by se třeba jednou nezadařilo. Nepoleví v žádném utkání. Neříkám, že poslední dva duely ligy vyhrají, ale neprohrají je. Mají Bochum venku a na závěr doma Augsburg. Nepochybuji, že ve čtvrtek zvládnou odvetu s AS Řím.

Dařilo se i dalším českým fotbalistům. Václav Černý z Wolfsburgu nastoupil v 82. minutě. Měl nejdříve tutovku, kdy šel ze strany téměř sám na bránu, jenže nedal. Dočkal se až v nastavení, z první zamířil přesně k tyči. Minut zas tolik v sezoně neodehrál, ale dal svůj čtvrtý gól. Bilance to není úplně špatná a doufám, že v posledních kolech dostane šanci a ještě se ukáže nároďáku.

Krátce k Bayernu, jenž zažívá zajímavé období. V sobotu padl 1:3 na Stuttgartu, v týdnu však sehrál dobré první semifinále Ligy mistrů s Realem Madrid (2:2). Vedle toho se stále neví, kdo po sezoně nahradí kouče Thomase Tuchela. Dokonce proběhly petice, aby Tuchel zůstal. Vedení klubu neuspělo ani u německého trenéra Ralfa Ragnicka, jenž aktuálně vede rakouskou reprezentaci. Před lety prý měl něco s fanoušky Bayernu, nepřejí si ho, a možná i na základě toho nabídku odmítnul. Jsem zvědavý, jak to dopadne.

Do středeční odvety s Realem se však vrací Serge Gnabry, v sestavě by měl být Matthijs de Ligt. Stoper Kim v posledních střetnutích nevypadal dobře, de Ligt a Eric Dier jsou teď nejstabilnější dvojicí. Bayern se soustředí jen na Ligu mistrů. Druzí, nebo třetí v bundeslize? To už tak velkou roli nehraje. A ještě jeden tip – ve finále evropských pohárů budou dva německé mančafty. Leverkusen a jeden z dvojice Bayern/Dortmund, Borussia zvítězila v prvním semifinále Ligy mistrů doma nad PSG 1:0.

Pojďme zpět k bundeslize, konkrétně k utkání Unionu Berlín s Bochumí (3:4). Pro mě není normální, že Union hraje doma o šest bodů a o půli prohrává 0:3. Pak se do zápasu vrátili, jenže laxním bráněním v šestnáctce zase způsobili, že Bochum odskočila znovu o dvě branky. Dát doma tři góly a nemít ani bod? Ukázka, že něco není v pořádku. Byla by škoda, pokud by Union spadl, jenže Bochum je před ním a má k záchraně velmi dobře nakročeno. Rovněž také věřím, že se Mohuč nakonec vyhne baráži, která podle mě nakonec stejně čeká Union.

A na závěr zmínka o jednom hráči, který má v poslední době výbornou formu. Jadon Sancho z Dortmundu je rozdílový, dokáže udělat nadstandardní věci. Viděli jsme to v Lize mistrů, i když se na startu jara po příchodu z Manchesteru United dostával do tempa. Bylo vidět, že dlouho nehrál. Individuální kvalitu mu nikdo nesebere, měl skvělé momenty, ale plnohodnotné výkony nabral až od na přelomu března a dubna.

Dokáže odehrát skvělé zápasy, v Dortmundu ho mají rádi, udělal si tam jméno. Přesně nevíme, co se v Anglii stalo, vztah s koučem Erikem ten Haagem očividně nebyl ideální. V Německu je jeden z největších oblíbenců. Sám neskutečně pookřál, Dortmundu pomohlo i další hostování Iana Maasena z Chelsea. Klub se oba určitě pokusí udržet.“