Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Leverkusen je pod dekou, Schick nedostává servis! Bayern, to je síla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmigólová nadílka Bayernu, kolaps Dortmundu v posledních minutách, stejně jako čtvrtý prohraný soutěžní zápas Leverkusenu s českými reprezentanty Patrikem Schickem a Adamem Hložkem v sestavě. Expert František Straka se v pravidelném komentáři nazvaném Echo bundesligy ohlíží za uplynulým kolem nejvyšší německé fotbalové soutěže, které přineslo řadu zajímavých výsledků.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Patrik Schick zatím marně hledá střeleckou formu

Článek

"Musím říct, že mě překvapil Bayern výhrou 7:0 v Bochumi. Vždyť v minulé sezoně Bochum vzájemný zápas doma vyhrála. Mnichovští ukázali obrovskou sílu směrem dopředu, flexibilitu a sebevědomí. Myslím, že stačilo pár kol a Bayern už znovu nahání strach konkurenci.

Obrovsky šokovaný jsem byl z kolapsu Dortmundu, který doma vedl o dvě branky nad Brémami a nakonec prohrál 2:3. Selhání Dortmundu bylo fatální, byly tam taktické chyby. Nejspíš pod vědomím toho náskoku přišla jakási lehkomyslnost, že se už nemůže takhle před koncem nic stát. A stalo se. Gól v nastavení rozhodl o výhře Werderu a domácí fanoušci šíleli. Však si to také chtěli s hráči okamžitě vyříkat. Na druhé straně slavil výhru český brankář Pavlenka. Měl tam dva momenty, kdy nebyl úplně jistý, ale pak už chytal spolehlivě. U něj máte jistotu, že mužstvo podrží.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Brankář Brém Jiří Pavlenka.

Zajímavý byl i zápas Schalke, získaný bod s Wolfsburgem je důležitý, ale mohly být i tři. Útočník Schalke zahrál penaltu dvakrát do stejného místa a gólman je zneškodnil Ten hráč se pak hájil, že to prostě jako útočník vzal na sebe, věřil si, ale nedopadlo to dobře. Co mě potěšilo, bylo hodnocení pro Alexe Krále, v utkání byl hodně vidět.

Největším zklamání na startu bundesligy je pro mě Leverkusen. Čtyři prohraná soutěžní utkání v řadě, vyřazení v poháru, nula bodů a skóre 1:6 v lize, to prostě katastrofa. Pomalu by v klubu měli začít bít na poplach. Bayer vypadl z poháru, což byla ostuda, ale nemělo by to hráče rozhodit. Jenže přišly další tři porážky a ukazuje se, že problém může být hlubšího rázu. A Leverkusen by si měl dát velký pozor, protože zbavit se deky, která na tým padla, může být pořádně složité. Stejně tak, když budou chtít tohle manko dohnat a vyhrabat se z bídy v níž jsou.

Bude to náročné z hlediska fyzičky i psychiky. Hráči si tolik nevěří, nechodí do soubojů jeden na jednoho, volí přihrávky na jistotu, tam jsem viděl zásadní rozdíl. Hoffenheim byl odvážný, využíval bleskových protiútoků. Leverkusen dal zatím jen jeden gól, je vidět, že je zraněný Florian Wirtz, který byl zásobovatelem Patrika Schicka.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Útočník Leverkusenu Patrik Schick (vlevo) v hlavičkovém souboji s Nico Schulzem z Dortmundu.

Patrik tak čeká na gól, přijde mi, že se teď i hodně stahuje pro míče, ale on je přece nejdůležitější v šestnáctce soupeře, dokáže se tam obtočit kolem hráče a dá branku. To tam momentálně chybí. Bez servisu, který Patrik potřebuje, to prostě směrem dopředu nejde. A když se přidá slabá defenziva, jsou z toho špatné výsledky.

Adam Hložek odstoupil v poločase kvůli problémům se stehnem. Je škoda, že se Bayer po jeho příchodu nerozjel, všechno by bylo jednodušší. Věřím ale, že má dobře našlápnuto a v Leverkusenu se prosadí. Bude posilou.

František Straka

je český fotbalový trenér a bývalý československý fotbalový reprezentant. Účastník MS 1990 v Itálii. V roli hráče získal se Spartou čtyři československé tituly, přidal i dvě pohárové trofeje. V dresu Československa odehrál 35 utkání. V roli trenéra národního týmu odkoučoval zápas s Maltou. Na klubové úrovni vedl v Česku pražskou Spartu, Slavii, Teplice, České Budějovice, Plzeň, Příbram či Karvinou. V zahraničí usedl například na lavičku německého Ahlenu, rakouského FC Wacker Tirol Innsbruck, řeckého OFI Kréta, slovenského Ružomberoku či Slovanu Bratislava nebo třeba egyptského SC Ismaily. V současnosti působí v médiích v roli experta a to nejen na českou ligu, ale i na německou nejvyšší soutěž.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články