Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Schalke hraje existenční zápasy. Nového trenéra čeká sud se střelným prachem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední Bochum šokovala lídra z Unionu Berlín a na dno soutěže spadlo Schalke s Alexem Králem. Situací v dolní polovině tabulky se ve svém pravidelném komentáři Echo bundesligy pro Sport.cz expert František Straka. Může podle něj trápící se Leverkusen nakopnout první asistence Adama Hložka?

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

František Straka pravidelně glosuje dění v bundeslize

Článek

„Prohra Unionu Berlín s Bochumí byla malinký šok, všichni počítali, že si s posledním týmem tabulky poradí. Musím ale říct, že hráči Bochumi byli lepší, aktivnější a zaslouženě zvítězili. Na druhou stranu pro soutěž dobře, týmy jsou na sobě totálně naskládané s minimálními bodovými rozestupy.

Všichni si pokládají otázku, co to s Unionem udělá, jestli vydrží na špici. Berlíňané hrají ještě evropské poháry a ukazuje se svatá pravda, že když tancujete na více svatbách, stojí to síly. Musíte mít pak dostatečný kádr, který dokážete rotovat a neztratíte na kvalitě. Mančafty si také stále více dokáží uhlídat klíčové hráče Unionu. Příkladem je útočník Becker.

Na úplném dně je tak po prohře na Herthě Berlín Schalke. Alex Král hrál solidní partii, ale ukázalo se, že Schalke není konsolidovaný tým, zejména po psychické stránce je totálně nahlodané. Mají problémy a já to s nimi moc dobře nevidím. Každé utkání pro ně začíná být existenční.

Otázkou je, jaký trenér tam po konci Franka Kramera přijde. Kdo bude mír ramena a půjde do oprátky. Všichni víme, že Schalke je jeden z největších německých klubů. Teď si ale jdete sednout na sud se střelným prachem. Nemůže přijít nováček, ale kouč, který dokázal některé týmy zachránit a má zkušenosti. Situace je prekérní, ale ne ztracená, i na spodku tabulky jsou minimální rozdíly.

Leverkusen? Na psychologa

Dole je stále také Leverkusen, jenž má za sebou takzvaný zápas blbec s Wolfsburgem (2:2). Co je to platné, že Bayer sehrál solidní partii? Tohle už není normální, když máte Schicka, Demirbaye nebo Diabyho a ani jeden z nich v poslední době nedal penaltu. Tohle vás totálně sráží, je to otázka pro psychologa, aby se hráči uvolnili a začali si věřit. K tomu ještě vlastní gól. Kouč Xabi Alonso musí najít cestu, jak svěřence nabudit.

Těší mě ale, že na zisku bodu se podílel asistencí Adam Hložek. Je to rozhodně plusový bod, přicházel ze Sparty jako fotbalista, který dokáže góly dávat i připravit a vzít na sebe zodpovědnost. Potřebuje čas, to je normální proces u kluků, kteří přicházejí s kvalitativně horších lig. Bude muset dokázat, že Leverkusen udělal správnou investici. Má čas se rozkoukat, ale důvěru musí splatit. Teď udělal první krůček.

Koukněme se ještě na tabulky střelců. S osmi trefami vévodí Fullkrug z Brém a Thuram z Mönchengladbachu, o jeden gól méně má Nkunku z Lipska. Liga je ověnčená osobnostmi a pak máme právě generaci hráčů, kteří se tam dostávají. Bundesliga navíc nejlepší kanonýry klubů stejně ztratí. Třeba Nkunku je už podepsaný v Chelsea. Jakmile se objeví nějaký střelec, automaticky putuje pryč, většinou do Premier League.

Teď máme nástupce těch největších hvězd. Ale pořád je nemůžeme srovnávat s Robertem Lewandovským. To je výjimečná osobnost, jako Gerd Müller. Tihle lidé se rodí jednou za generaci a nazdar. Dokazuje to i v Barceloně, pořád má obrovský potenciál."

Reklama

Související témata: