Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Schick? Má konkurenci, návrat může trvat. Hložek jako dobrá investice

Další díl pravidelného komentáře pro Sport.cz s názvem Echo bundesligy se věnuje situaci v Leverkusenu, produktivnímu mládí i startující jarní části Ligy mistrů. Jak vidí expert František Straka návrat Patrika Schicka a dokáží německé velkokluby obstát v mezinárodní konkurenci?

Foto: Becker Marius, ČTK

Fotbalista Bayeru Leverkusen Patrik Schick na archivním snímku.

Článek

„Hodně a hlavně pozitivně se píše o mladících Leverkusenu, kteří se starají o ofenzivu. Diaby je z nich ve 23 letech nejstarší. Je fajn, že zde máme svého zástupce Adama Hložka, jenž v posledním kole při výhře 3:1 nad Hoffenheimem skóroval. Pomalinku, a jistě se u Adama začíná hovořit o dobré investici a kvalitně uložených penězích. To vše musí být povzbudivé pro samotného hráče, Leverkusen navíc po dvou prohrách konečně zabral.

Trenér Xabi Alonso praktikuje formaci bez typického hrotového útočníka, což je rozhodně konkurence pro Patrika Schicka, jenž se pomalu začíná vracet po zranění. Alonso se ale k dalšímu českému reprezentantovi dobře vyjadřuje, Patrik je enormní střelecká síla.

Pro Alonsa je výhodou, že bude moct měnit styl hry. Trenér asi pochopil, že špatně sáhnul do úspěšné sestavy. Teď se ponaučil, změny vrátil a já bych se základní jedenáctkou moc nehýbal. Možná bude chvíli trvat, než se Patrick Schick vrátí do sestavy, ale jsem přesvědčen, že se tam stejně dostane.

Šlágrem kola byl souboj domácího Lipska s Unionem Berlín (1:2). Na konci podzimu Unionu trochu došel dech, ale jarní část začal zase skvěle, byť v Lipsku nic nenaznačovalo tomu, že by měl sebrat body. Lipsko nedalo šance a ukázala se realita fotbalu.

Union je druhý o bod za Bayernem Mnichov, rve se o Ligu mistrů, nejen pro mě velké překvapení. Tým je dobře nastavený po mentální stránce, trenér Urs Fischer je nenápadný, ale hodně svědomitý a má prostor pro svou práci.

Překvapením kola je triumf 4:1 Herthy Berlín nad mou srdeční záležitostí Mönchengladbachem. Jsem zklamaný, Gladbach je venku absolutně slabý, nemá náboj, chybí mi hladovost, agresivita, celé je to hodně profesorské.

Hertha naopak ví, že hraje o udržení. Fantastické je, že i přes špatnou pozici v tabulce přišlo 50 tisíc lidí. To je fotbal, tohle se mi líbí a hráči ví, že celé město žije záchranou. Gladbach porazili hlavně díky trpělivosti.

Začíná nám konečně také jarní část evropských pohárů a hned v úterý máme v osmifinále Ligy mistrů souboj Bayernu Mnichov s francouzským PSG. Já se strašně moc těším, v Německu je to téma číslo jedna.

Viděl jsem duel PSG v Monaku i Bayernu s Bochumí, oba týmy na mě nepůsobily nijak přesvědčivě. U PSG je vidět, že když nemají své největší hvězdy, jsou absolutně hratelní. Bayern se také natrápil. Nikdo neví, jaký vliv bude mít kauza kolem Manuela Neuera.

Trenér Bayernu Julian Nagelsmann navíc nesmí zklamat, čtvrtfinále nebo semifinále by mělo být povinností. Domácí liga a pohár nestačí, Bayern chce být na mezinárodní úrovni zpět na příčkách, kde před několika lety byl.

Ve středu pak hraje Borussia Dortmund s Chelsea. Pro mě bylo na podzim velké překvapení, že u anglického celku skončil Thomas Tuchel. Nový kouč Graham Potter mi tam moc nesedí, hodně dbá na defenzivu. Celý tým je nějak divně poskládaný, peníze vždy neznamenají úspěch a pro mě je Chelsea v letošní sezoně zatím velkým zklamáním.

Navíc narazí na hráče Dortmundu, kteří mají šest výher v řadě a jsou totálně naladěni uspět. Bude klíčové, jak obrana Borussie dokáže zvládnout spícího obra v útoku Chelsea. Tam jsou hráči s obrovskou kvalitou a naopak Dortmund má v defenzivě trochu mezery."

Reklama