Hlavní obsah

Delší nastavení může fungovat jako bič, míní expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na mistrovství světa v Kataru! Tak si musí připadat fotbalisté i fanoušci na zápasech nejvyšší tuzemské soutěže. Ne, že by se kvalita vyrovnala duelům, v nichž nastupovaly největší fotbalové hvězdy, jde zatím jen o nastavený čas. Rozhodčí zachytili trend, který nastavil poslední šampionát a poctivě přidávají vyšší porci minut. Extrémním případem byl zatím v minulém kole duel České Budějovice - Liberec. Ten sudí nastavili celkem o šestnáct minut. Bývalý trenér František Straka, který byl hostem pořadu Přímák na Sport.cz, to kvituje. „Vítám to. Prodlevy, které jsou, v mnoha případech neodpovídaly době, kterou sudí nechávali navíc hrát," tvrdí v pořadu Přímák.

Přímák - NastaveníVideo: Sport.cz

 
Článek

Delší nastavování pozitivně vnímá i šéf fotbalové sekce Sport.cz a Práva Jan Malý, druhý z hostů Přímáku. Ten má pocit, že by větší porce přidaných minut mohla zamezit zjevnému zdržování. „Myslím, že může nastavování fungovat jako bič na některé týmy. Je dobré, aby viděly, že zdržováním hry stejně ničeho nedocílí," míní.

Oba experti se shodují, že za zbytečné prodlevy může rovněž systém VAR a jeho využívání. „Měli bychom nechat více rozhodovat rozhodčí a využívat VAR pouze v situacích, ve kterých je to skutečně potřeba," naznačuje kouč, který je momentálně bez angažmá, že by se v řadě případů měl arbitr obejít bez pomoci videa. Sudí by měl také rozpoznat, kolik minut nastavení je třeba. "Samozřejmě, že když se hraje svižný fotbal, není důvod nastavovat."

Nadužívání VAR je od zavedení v české lize často diskutovaným tématem. „Co se týče VAR, myslím, že rozhodčí jasně vyslali před jarní částí signál, že se bude používat pouze v nutných případech. Tak tedy věřme, že tento vyhlášený trend bude naplňován. V těch prvních dvou kolech se to, myslím, zatím potvrzovalo," říká Malý.

A co říkají na to, že třeba kapitán Sparty Ladislav Krejčí po zápase v Olomouci řekl, že kvůli výrazně delšímu nastavení v závěru sotva pletl nohama? Straka se vyhlášení diví, hráč v první lize by měl mít natrénováno. „Dneska to přece není o devadesáti minutách, tréninky trvají klidně dvě a půl hodiny. Ti hráči to musí úplně v pohodě vydržet, vždyť to jsou profesionálové. Vždyť jsou každý den na hřišti a trénují," konstatuje. Nicméně připouští, že právě Krejčího brzdila hodně v posledních měsících zranění a do kondice se teprve dostává.

Novinář Malý také připomíná dva roky staré rozhodnutí FIFA o možnosti střídat až pět hráčů. „Dříve mohly týmy střídat jen třikrát. Takže do toho zápasu teď mohou trenéři hodně vstupovat a v konci zápasu může být půlka týmu vyměněná. Tam vlastně vůbec nemůže být řeč o tom, že někoho chytají křeče," dodává.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.