Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Tuchel končí, Alonso hlavní favorit. A pozitivní zprávy pro Juráska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leverkusen má rekord v neporazitelnosti. Harry Kane znovu zachránil Bayern, ale po sezoně bude mít nového trenéra. V novém Echu bundesligy řeší expert David Jarolím nejen konec trenéra Thomase Tuchela a jeho možného nástupce, ale také první větší minutáž pro Davida Juráska i návrat k normální délce zápasů.

Foto: Profimedia.cz

Souboj o míč mezi Emre Canem z Borussie Dortmund (vlevo) a Davidem Juráskem z Hoffenheimu

Článek

„Leverkusen se dost natrápil, ale ve finále jsou nedůležitější tři body (2:1). Nejvíce jim pomohl gólman Mohuče Robin Zentner, který je podepsaný pod oba góly. Rychle to bylo 1:1, ale Leverkusen ukázal sílu a podobně jako Bayern v minulých letech dokázal těžké utkání nakonec překlopit na svou stranu.

Tím se dostáváme k Bayernu, který prohrál třikrát za sebou. To není úplně normální a od minulého týdne víme, že po sezoně končí Thomas Tuchel. Naštěstí je v kádru Harry Kane. Po prohře v Bochumi byl kritizovaný, proti Lipsku (2:1) se ale zase trefil dvakrát a jen díky němu získala Tuchelova družina veledůležité tři body. Celkem dal už 27 gólů, na něj se nikdo zlobit nemůže. Bayern má už od minulé sezony problémy v rovnováze mezi obranou a útokem. Nebývalo zvykem, aby inkasovali podobně branek jako čtvrtý nebo pátý tým tabulky, aktuálně jich mají 26.

Defenzíva nefunguje dobře. Neříkám, že chyba jde jen za obránci, celkově ve fungování mužstva směrem dozadu zaostávají za Leverkusenem o hodně. Nechávali body tam, kde je měli jasně uhrávat. Už nevěřím, že jsou schopni osmibodovou ztrátu na čelo dohnat.

Rozhodnutí o konci Tuchela s takovým předstihem je pak zvláštní, za mě diplomatický krok ze strany klubu. Sám Tuchel se vyjadřoval, že jde o divný pocit, když ví, že od léta pokračovat nebude. Jsem na Bayern v této situaci strašně zvědavý. Zápas roku ho čeká v odvetě Ligy mistrů proti Laziu. První utkání prohráli venku 0:1, a pokud chtějí ještě usilovat o nějakou trofej, je to právě Champions League. Bundesliga je za mě s ohledem na formu Leverkusenu uzavřenou kapitolou. Jestli přijdou i o možnost opanovat Ligu mistrů, bude hodně zajímavé sledovat rozpoložení uvnitř celého klubu. Zatím je brzy na hodnocení.

Logicky už se řeší, kdo Tuchela nahradí. Nejvíce rezonuje jméno Xabiho Alonsa. Bylo by to velké přání Bayernu. Když končil jako hráč, Karl-Heinz Rummenigge mu nabízel místo sportovního ředitele. Alonso chtěl trénovat, ale v klubu patřil mezi oblíbence a lidi, kterých si váží. Má samozřejmě skvělou sezonu v Leverkusenu a není vyloučeno, že bude pokračovat tam. Vedle toho končí Jürgen Klopp v Liverpoolu, kde má Alonso rovněž silné vazby.

Z českého pohledu byl nejzajímavější zápas Dortmundu s Hoffenheimem. Pozitivní zejména pro Davida Juráska. Na začátku druhé půle nahradil zraněného Skova. Hoffenheim v tu chvíli prohrával 1:2 a s bilancí osmi zápasů bez výhry v zádech málokdo věřil v obrat. Vidíte, jaký fotbal je. Dortmund trochu potvrdil svou nestabilitu.

Jurásek se ukázal, a jak jsem říkal, aby hostování dávalo smysl, musí hrát. Teď přispěl k obratu a věřím, že v dalším kole nastoupí od začátku. O Pavlovi Kadeřábkovi ani nemusí být řeč, to je stálice s konstantními výkony.

Důležité je připomenout, že v minulém týdnu odstoupil poslední možný zahraniční investor, který by do německého profifotbalu v dalších sezonách nasypal miliardy. Pro fanoušky a nezávislé pozorovatele je dobře, že se přestane s masivními protesty. Zápasy byly nevyzpytatelné, emoce se trochu uklidní. Samozřejmě nemůžeme pominout finanční stránku, některé kluby, byť to možná otevřeně nepřiznají, by změnu a nějaké miliony navíc určitě uvítaly. Jen se ukazuje, jak silná je fanouškovská základna a jaké má v Německu slovo. Všichni kolem fotbalu věděli, že stylem protestů a průtahů zápasů o desítky minut nešlo pokračovat dál.

Na závěr musím znovu pochválit Heidenheim. Pořád ještě nemůžu věřit tomu, že jsou schopni hrát opravdu s kýmkoliv. Jsou strašně nečitelným soupeřem. Za pár týdnů se utkají s Bayernem a zde bych si na výsledek rozhodně nevsadil. Nikdo Heidenheimu nevěřil, ani já, teď mají 28 bodů, pohodlný náskok na baráž a jsou v pohodě. Klobouk dolů, opravdu.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.