Hlavní obsah

GLOSA: Akce s krycím názvem „Všechno na kapitána“. I proto má Sparta nůž na krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme jednu přesilovkovou šablonu, kterou se budeme řídit. Když to podle ní nevyjde, nevadí. Zkusíme to podruhé. A pak potřetí, počtvrté... Dohromady akci s krycím názvem „Všechno na kapitána Řepíka“ použila hokejová Sparta v domácím pátém čtvrtfinále proti Třinci hned šestkrát. Výsledný efekt? Nula! I proto balancují Pražané nad propastí a už v úterý jim může skončit sezona.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Sparta je v play off krok od vyřazení

Článek

Michal Kempný na modré čáře dostane puk, obratem ho pošle na levé křídlo Řepíkovi, který pálí na branku. Nebo přesněji řečeno; chce pálit na branku. Takhle vypadala každá hra v početní převaze v podání první přesilovkové formace Sparty.

Problém je, že Třinec je na tento scénář dokonale připraven. A tak jeho bránící hráči volí ke kapitánovi Sparty rychlý přístup a nedopřávají mu žádný prostor. Řepík sice v neděli vyslal nejvíc střel na brankáře Kacetla (6), ještě víc mu jich ale důslední Oceláři zblokovali.

Sparta absolutně nemá připravený záložní plán. Nebo možná má, ale na ledě ho všem divákům na stadionu i u televize umně skrývá. Přihrávka zpoza branky do slotu? Jen výjimečně. Pokus o křížný pas přes osu hřiště? Nic takového...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Sparty Michal Řepík.

Když Sobotka dostane puk do ideální pozice na pravém křídle, místo střely z voleje ho většinou radši zpracuje, vrátí na modrou Kempnému, aby se znovu rozjela akce „Řepík". A takhle stále dokola.

„Naše nešikovnost, že si nenajdeme dráhu, kudy by puk proletěl na bránu a místo toho většinou trefíme prvního bránícího hráče," lamentoval útočník David Tomášek.

Když kouč Miloslav Hořava po porážce 0:3 dostal od Sport.cz dotaz, jestli mu přesilovky jeho týmu nepřijdou strojové a Třinec je na to nachystaný, ihned vypálil. „Jsou strojové. Je to pravda. Zkusíme s tím něco udělat, už jsme to ale zkoušeli. Hráči v obrovském zápasovém zatížení reagují, jak reagují," zněla odpověď šéfa střídačky.

Vinu nese částečně i on. Elitní přesilovkové komando nerozdělil, dál mu věří. Sparta sice v předchozích čtyřech zápasech využila tři přesilovky, v neděli jí ale vůbec nefungovaly. Hořava se svým asistentem Wallsonem, který má na povel útočníky, přesto nezasáhli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři Sparty Praha Hans Wallson a Miloslav Hořava ¨

I proto je Sparta na hraně vyřazení. V neděli sice Třinec za druhou a třetí třetinu vyslal na gólmana domácích Kováře jen 2(!) střely (z dalších dvou pak dal v závěru při hře Pražanů bez brankáře dva góly do prázdné klece), celkových 12 pokusů za zápas mu přesto stačilo na urvání třetí výhry v sérii.

Když posčítáte střely na branku, mimo ni a ty zblokované, bylo to v neděli 89:22 pro Spartu! Přičemž zblokovat se Třinci podařilo hned 37 pokusů, hlavně při hře v oslabení. O to víc musí Spartu užírat, že místo s postupovým mečbolem pocestuje k úternímu zápasu do Slezska s nožem na krku.

Aby jeho ostří otupila, moc by se jí hodilo pomoct si právě přesilovkami. Jinak taky může mít po sezoně ještě před začátkem dubna...

Reklama