Hlavní obsah

GLOSA: Bez šance. NHL zpřísňuje a odkládá. Peking mizí v mlze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiální verdikt ještě nezazněl, ovšem vypadá to víc než bledě. NHL během uplynulých dnů odložila kvůli zhoršující se epidemické situaci další várku zápasů. V karanténě jsou velké počty hráčů a vyhlížený olympijský turnaj se startem nejlepších hokejistů světa vypadá jako chiméra.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Naděje na start hvězd z NHL na olympiádě v Pekingu pomalu mizí.

Článek

„Bez šance," napsal mi o víkendu ve zprávě agent jednoho z českých hráčů NHL, když jsme konverzovali o startu jeho klienta v Číně, kam by za normálních okolností takřka stoprocentně odcestoval.

Jenže momentálně nehrají Calgary, Colorado ani Florida. K nim přibyly Boston i Nashville a vzhledem k rostoucímu počtu hráčů s pozitivním testem na covid-19 odkládá zápasy i Toronto. Zrušily se také duely mezi kanadskými a americkými celky. Celkem zatím bylo odloženo 39 utkání, k nimž vedení soutěže hledá náhradní termíny.

O víkendu mělo 19 ze 32 týmů alespoň jednoho hráče zapsaného v koronavirovém protokolu. Detroit do něj uvedl i útočníka Filipa Zadinu, který tak doplnil dalšího Čecha v covidovém seznamu: obránce Radko Gudase z Floridy.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Filip Zadina překonává Linuse Ullmarka

„Když vidíme, jak rychle se šíří varianta omicron, bylo by naivní si myslet, že se tomu vyhne mužstvo složené z 20-25 hráčů, kteří společně cestují s veškerým realizačním týmem," zoufal si generální manažer Toronta Kyle Dubas.

NHL spolu s Hráčskou asociací vyhlásily, že chtějí hrát, dokud to půjde. Zareagovaly také zpřísněním protokolu. Roušky a testování zase budou zase na denním pořádku. Poslat za současné chaotické situace desítky nejlepších hráčů do Číny ale vypadá jako fixní idea šílence.

Komisionář NHL Gary Bettman před několika dny prohlásil, že scénář, v němž by se NHL z olympiády v Pekingu sama odhlásila, je zhruba následující: „Předpokládejme, že řada týmů by se dostala do velkých ohnisek nákazy, spoustu zápasů by bylo nutné přeložit a bylo by jasné, že k tomu musíme využít i část olympijské přestávky..." Což je zhruba popis současné situace.

Definitivní verdikt ohledně startu hráčů NHL v Číně se čekal 10. ledna, ale teď je možné, že padne dřív. Olympijský hokejový turnaj má začít 9. února. Už nyní však přichází čas smířit se s tím, že na něm Davida Pastrňáka, Alexandra Ovečkina, Austona Matthewse nebo Connora McDavida prostě neuvidíme.

A dumat o tom, co bude v případě, že reprezentant pozitivně testovaný na covid-19 uvízne na pět týdnů v olympijské karanténě, by měly začít týmy z Evropy. Včetně těch z extraligy.

Reklama

Související témata: