Hlavní obsah

GLOSA: Bez titulu? Pro Slavii je horší výchozí pozice v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak je úspěšná či neúspěšná sezona fotbalové Slavie, lze vést až filozofické debaty. Sešívaní si přáli alespoň jednu trofej, kterou za triumf v MOL Cupu mají. Na druhou stranu s tou prestižnější, tedy mistrovským ligovým pohárem, juchá Sparta.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Kateřina Šulová

Fotbalisté pražské Slavie ani letos na mistrovský titul nedosáhli...

Článek

Horší než rozuzlení české nejvyšší soutěže jsou však pro Slavii konsekvence směrem k nové pohárové sezoně. Červenobílí naskočí do třetího předkola Evropské ligy, jistě absolvují dvě evropská předkola. Podle úspěšnosti v nich si zahrají základní skupinu Evropské ligy, Konferenční ligy, nebo žádnou z nich.

Bolestivý pro červenobílé bude pohled na Spartu, která zabojuje o Ligu mistrů. Pravděpodobně se do ní zapojí až ve třetím předkole, což jí dává nejen jistotu pohárového podzimu, ale i slušnou možnost vyrýžovat z pokladnice UEFA zajímavé peníze. Vždyť i za postup do čtvrtého předkola Ligy mistrů je vyšší bonus než za účast v základní skupině Evropské ligy (dosud 5 milionů eur oproti 3,63 milionu eur, podle aktuálního kurzu 118,35 milionu korun oproti 86 milionům korun). O průniku mezi evropskou honoraci v čele s Manchesterem City, Interem Milán či Realem Madrid nemluvě, start v základní skupině Ligy mistrů je odměněn 15,64 miliony eur (370 milionů korun).

Slavia disponuje v tuzemských podmínkách nadstandardními finančními možnostmi, na druhou stranu nemá bezedné konto, nemůže se chovat rozmařile a potřebuje si pomáhat i prodeji hráčů. „Příjmy ze soutěží UEFA a z prodejů hráčů jsou podstatou naší dlouhodobé finanční stability. Máme podporu akcionáře, ale není neomezená. Prodeje hráčů jsou prostě součástí naší DNA," poznamenal ostatně nedávno v rozhovoru pro Sport.cz předseda klubu z Edenu Jaroslav Tvrdík.

Fotbalový pořad Přímák s Janem Rajnochem a Jiřím Lizcem.Video: Sport.cz

Čím více Slavia v pohárech vydělá, tím lépe kádr udrží. A čím lepší evropskou soutěž bude hrát, tím více porostou ceny a atraktivita jejích hráčů. Sešívaní je pravidelně do Evropy prodávají, což svědčí nejen o nutnosti doplňovat tímto způsobem rozpočet, ale i o práci v klubu, kde se dotyční dokážou zlepšovat a stávat se zajímavými pro evropský trh. Dá se čekat, že rozruch v létě vypukne kolem levého beka Davida Juráska, pro Slavii bude těžké ho udržet.

V Edenu bude v létě živo, budou padat důležitá rozhodnutí. Pustit záložníka Ondřeje Lingra do zahraničí? Co když přijde lákavá nabídka na stopera Igoha Ogbua nebo někoho jiného? A jak naložit s hráči, jejichž vliv na hřišti klesá? I na to si musejí sešívaní odpovídat.

Reklama