Hlavní obsah

GLOSA: Bořil čtyři, Krejčí dva. Aktéři derby by ale zasloužili za pět. Do jednoho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Disciplinární komise vynesla tresty nad hříšníky nedělního nepěkného derby pražských S. Kapitán Slavie Jan Bořil vyfasoval za potyčku čtyři zápasy natvrdo, sparťanský kapitán Ladislav Krejčí za podobný prohřešek o dva méně. Sedí verdikt tuzemského fotbalového soudu nebo měl trestat stejným dílem? Anebo byl celkově příliš mírný?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Emoce v pražském derby.

Článek

Upřímně, tento případ nelze disciplinárce závidět. Zákulisní tlak, nekonečné přehrávání nechutných scén, které se v Edenu odehrály. K tomu muset vynést verdikt, který se nebude líbit nikomu.

Derby S jsem nikdy nehrál, nicméně spoustu vypjatých zápasů i na české scéně ano. Vzpomínám si, že jsme se také mnohokrát se soupeři poštěkali, emoce plály. Ale nikdy to nepřešlo v takovou nenávist, která byla k vidění v Edenu. Zápasnické vložky se dřív nenosily. Nedělní scény jsou mimo moje chápání, považuju je za naprosté pohrdání a absenci respektu k soupeři i divákům.

Emoce v derby, výkon sudích a Jan Bořil. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Disciplinární komise měla o něco přitlačit. Pro výstrahu. Jako memento do budoucna. Na fotbalový trávník bojové vložky nepatří. Fanoušci chtějí vidět akce, střely, góly, ne prvky ze zápasu a juda.

Přitlačit by komise měla obecně, nikoli v poměru trestů. Je názoru, že agresorem byl Bořil, který navíc ještě strčil do Lukáše Haraslína. S tímto zdůvodnění lze po zhlédnutí televizních záběrů víceméně souhlasit. Haraslín sice pádu přidal, ale jen chytře využil situace a zkratovitého jednání Bořila.

Slavia to ale vidí jinak, proti verdiktu se odvolá. Podle ní Bořil potyčku nevyprovokoval. Možné klidně je, že potyčku slovně vyprovokoval někdo jiný. Jenže Bořil byl tím, kdo jednal ručně a obecně nejagresivněji.

Chybí víc Krejčí nebo Bořil? Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Na druhou stranu, nikdo nikoho při potyčce nezranil, nikdo nikoho neuhodil. Daleko nebezpečnější byl „žlutý“ zákrok sparťana Preciada na Lukáše Provoda, který má slušný šrám na lýtku. Má štěstí, že nedopadl hůř.

Každopádně, ať už odvolací komise tresty pro Bořila a Krejčího změní nebo potvrdí, je v celkovém kontextu jedno. Český fotbal si za průběh derby vystavil červenou kartu, trest od disciplinárky by zasloužili všichni aktéři nedělní bramboračky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.