Hlavní obsah

GLOSA: Chování Křetínského je nepřípustné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva majitele fotbalové Sparty Daniela Křetínského v kabině rozhodčích o poločase nedělního ligového zápasu s Brnem (3:1) vzbudila poprask. Zcela oprávněně. Ačkoliv je Křetínský vlivný a bohatý, takové chování je absolutně nepřístupné. Úspěšný český podnikatel zřejmě nedomyslel následky svého jednání.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Majitel Sparty Praha Daniel Křetínský na archivním snímku.

Článek

Jeho dotazy směrem k triu sudích v čele s hlavním arbitrem Markem Radinou v jejich šatně mohly být položeny sebelaskavějším tónem, ale už jen samotný fakt, že se za nimi Křetínský vypravil, vyslal k rozhodčím signál. Určitě ne dobrý. Tahle přepadovka je mohla znervóznět, vytvořila na ně tlak. To je první rovina.

Druhá je ještě závažnější. Utrpěla image celé ligy i samotné Sparty. Český fotbal se stále vzpamatovává a hrabe z třeskutých kauz, éry, kdy bylo (nejen) rozhodcovské řemeslo špiněno. Důvěra není ještě zdaleka úplně vrácená, veřejnost zůstává ostražitá a nepřesvědčená o tom, že staré časy jsou definitivně pryč. Tahle akce nakydá na obraz tuzemského fotbalu další kusy pochybnosti a vrátí ho o nějaký ten krok zpět.

Letenskému klubu zase škodí, že se teď nejvíc mluví o Křetínském a forma a výborná série týmu stojí v pozadí. Nešťastná návštěva jednoho z nejmocnějších mužů české fotbalové scény degraduje výhru nad Brnem, vznikají konspirační teorie a pochybnosti. To je pro Spartu největší trest, daleko bolestivější, než který si vyslechne od disciplinární komise, jejíž možnosti jsou velmi omezené. Konkrétně může šéfovi Sparty udělit pokutu až padesát tisíc korun, zákaz fotbalové činnosti na tři měsíce či výkon fotbalově prospěšné činnosti.

Křetínského nemělo vyprovokovat ani problematické fungování videa v utkání proti Zbrojovce. To je další potíž. Podzim protnulo několik průšvihů s VAR. Na jaře se zdálo, že sudí u monitorů jsou přesnější, že se užívání videa zlepšuje.

Tři sporné verdikty z Letné, z nichž nejvíc rezonuje neuznaný gól sparťanského útočníka Tomáše Čvančary pro domnělou a neprokázanou hru rukou, ubírají VAR důvěru, která mohla růst. Komise rozhodčích vedená Radkem Příhodou se snaží být otevřená, dokonce zveřejnila komunikaci mezi Radinou a Ondřejem Berkou, jenž seděl u videa, u Čvančarova gólu, což je dobré gesto směrem k veřejnosti. Ale neopraví chybný verdikt, který Příhodově sboru přes veškerou transparentnost reputační body sebere.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.