Hlavní obsah

GLOSA: Hlavně zdraví! Z české chlouby je spíš lazaret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm tenistek v první stovce světového žebříčku je pořád skvělou českou vizitkou. Rok 2022 ale zatím žádné oslnivé výsledky nepřinesl. Otřepaná floskule: 'Hlavně zdraví' nabírá v případě našich hráček ironický význam. Jejich jmenný seznam totiž připomíná spíš položky v lazaretu.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Barbora Krejčíková v boji o postup do druhého kola French Open.

Článek

Loňská šampionka French Open Barbora Krejčíková po dlouhé léčbě zraněného lokte nezvládla na Roland Garros první kolo a ze čtyřhry se vytáhla kvůli pozitivnímu testu na covid, který měla v Paříži i Marie Bouzková.

Karolína Plíšková hledá formu i cit v nedávno zlomené paži po nešťastné nehodě v posilovně. Petra Kvitová si stěžuje na bolavé zápěstí, které na druhý grandslam roku nepustilo ani nejlepší českou antukářku Markétu Vondroušovou.

Tereza Martincová měla zase nedávno problémy s kolenem a Kateřina Siniaková se dávala do kupy po zranění žeber.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Katerina Siniakova (@siniakovakaterina)

A tak jediná Češka ze stovky, jež momentálně působí zdravě, je Karolína Muchová. Tenistka, která bojovala s poraněním břišního svalu celou minulou sezonu a nakonec ji předčasně ukončila.

V nesmírně vyrovnaném poli tenistek, kde největší turnaje vyhrávají nenasazené hráčky, klidně mimo první stovku žebříčku (jako loni US Open Emma Raducanuová), je perfektní fyzický stav tím nejzákladnějším kamenen, na němž se pak dá vystavět grandslamový sukces.

Pro semifinalistku Australian Open a čtvrtfinalistku Wimbledonu Muchovou muselo být obzvlášť frustrující, když věděla, že je lepší než její soupeřky, ale do úderů se nemohla opřít. A když nemůžete pořádně podávat, výsledky se nedostaví.

"Loni jsem neodehrála žádný zápas na 100 procent, což je smutné," povzdechla si olomoucká tenistka, které se po dlouhé rehabilitaci zase vrací sebevědomí. Přesvědčila se o tom na pařížské antuce i nabušená Řekyně Maria Sakkariová, aktuálně světová trojka.

"Muchová je z našich hráček technicky nejlepší, ale potřebuje zůstat fit," říká expert Sport.cz Jan Kukal.

Takže: Hlavně zdraví! A neměla být to být jen fráze.

Reklama