Hlavní obsah

GLOSA: Horké Kovářovo léto. My jsme tady pánem, ukázal Manchester

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řešení, z něhož žádná ze stran momentálně neprofituje. A přesto letní brankářská sága fotbalové Sparty dopadla právě tak. Jako host jí Matěj Kovář vychytal vysněný ligový titul a od Manchesteru United měl on i letenský klub přislíbeno další hostování také v nové sezoně. Jenže čekání na vytouženého gólmana se táhlo tak neúměrně, že Pražané místo Kováře angažovali Dána Petera Vindahla Jensena. Rudí ďáblové dali najevo, že oni jsou v případu neomezeným pánem.

Foto: Lee Smith, Reuters

Manchester United se snaží Matěje Kováře prodat.

Článek

Kovářův letní příběh jen potvrzuje, že člověk nemá mít nikdy nic za definitivní. Mladý český gólman patří Manchesteru United, který si ho stáhl na začátek přípravy. Když ale Kováře nevzal na turné do Ameriky, zdálo se, že návratu na Letnou nestojí nic v cestě. Matěj si o víkendu v Praze zatrénoval se zkušeným kolegou Tomášem Vaclíkem a těšil se na bitvy o postup do Ligy mistrů.

Jenže běh událostí se zadrhl. Sparta právě s ohledem na pohárová předkola už nemohla déle čekat. Ač nerada, Kováře nakonec oželela a podepsala brankáře z Alkmaaru.

Sparta se zlepšila ve vybírání posil, příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Komu takový výsledek vyčítat? Na české straně nejspíš nikomu. Sparta, Kovář a jeho zastupující agentura Sport Invest byly zajedno, že pokračování hostování je ideální volbou. Když se vše neúměrně táhlo, sám rodák z Uherského Hradiště koncem minulého týdne podle informací Sport.cz mluvil telefonicky s trenérem United Erikem ten Hagem a naléhal na nej, že chce jít do Sparty.

Narazil ovšem na problém, s nímž se muselo od začátku počítat. Manchester United je takový gigant, že slib daný české straně tam rozhodně nikoho nepálí. Kovář nastoupil v barvách Rudých ďáblů do dvou přípravných zápasů, v nichž neinkasoval a upozornil na sebe třeba vynikající hrou nohama. A když neodletěl do Ameriky, začaly se na něj poptávat různé evropské kluby.

A protože o peníze jde vždycky až v první řadě, nastal konec nadějí pro Spartu. Manchester si začal pohrávat s myšlenkou, že by mohl Kováře prodat. Ideálně tak za 7 milionů eur, což je asi 170 milionů korun...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Matěj Kovář oslavuje vítězství 6:2 na hřišti Bohemians Praha 1905.

Ani opce na přestup, kterou si Pražané loni při sjednání hostování nedohodli, by nebyla nic platná. Vzhledem k výši požadované sumy je jasné, že na vykoupení Kováře prostě nemají.

Pánem situace je Manchester United, jemuž mladý gólman patří. Ačkoliv mu prý zatím na stole žádná konkrétní nabídka neleží, sondování případných zájemců odklonilo Kovářův příběh jiným směrem. A nikdo v Praze s tím není schopen hnout.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.