Hlavní obsah

GLOSA: Jen 201 vteřin vedení. Jak Liberec zaostal za Hradcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyrovnanější série ve čtvrtfinále hokejové extraligy se čekala mezi Libercem a Hradcem Králové. Mnozí experti předvídali její rozuzlení až v sedmém rozhodujícím zápase. Oprávněně, vždyť v dlouhodobé části oba soupeře po jejím skončení dělil jen jeden bod. Jenže nepočítaje jasnou jízdu Pardubic s Olomoucí, skončila nečekaně ze všech nejrychleji.

Foto: David Taneček, ČTK

Smutek libereckých hokejistů po vyřazení z play off extraligy.

Článek

Bílí Tygři s Mountfieldem zvládli jen první utkání, pak čtyřikrát v řadě padli a se sezonou se loučí už v březnu. Tým ze severu Čech doplatil na několik skutečností.

Na rozdíl od Hradce Králové musel do čtvrtfinále postoupit přes vysilující předkolo, ve kterém udolal Plzeň až v páté rozhodujícím utkání. Neměl tolik času na doléčení všech šrámů a dobití baterek, což bylo na ledě zápas od zápasu patrnější.

Tento faktor navíc umocňoval fakt, že Jelínkovi a spol. hodně energie bralo neustálé dotahování v zápasech. Devět duelů v řadě Severočeši inkasovali jako první, což byl velký problém. A v celé sérii s Hradcem Liberečtí vedli všehovšudy 201 vteřin. Východočeši tím pádem mohli diktovat tempo, naopak dotahování z jejich soka vysávalo potřebné síly. Fyzické, ale neméně i psychické, když úsilí k vytouženému cíli nevedlo a k semifinále se přibližoval soupeř.

V play off se sice činili liberečtí mladíci jako třeba Jakub Rychlovský, Jan Šír či Adam Najman, kteří už před rokem byli na ledě hodně vidět, jenže pouze oni mohli tým dotlačit mezi nejlepší čtyřku jen těžko. Za očekáváním zůstali zkušení borci jako Tomáš Filippi, Michal Birner či Michal Bulíř, jenž se po delší pauze vinou zranění nedostal do loňské formy. Pomohla až radikální změna v rozestavení na poslední zápas, jenže příliš pozdě. Otočit sérii z 1:3 na 4:3 se v historii české extraligy podařilo jen pěti týmům.

Po třetím zápase už do série nenaskočil reprezentační gólman Petr Kváča, což bílým šelmám rovněž neprospělo, byť jeho zástupce Jakub Neužil si vedl skvěle.

A jelikož proti Liberci stál loňským vyřazením ve čtvrtfinále poučený a posílený Hradec Králové, který hrál perfektně organizovaný celoplošný hokej, svého soupeře nepouštěl do příliš šancí, a když už ano, v brance měl skvělého Matěje Machovského, vychází z toho konec sezony pro Bílé Tygry a hradecká euforie. Severočechům teď začne nová éra. S týmem se loučí kouč Patrik Augusta, v dubnu by měl klub oznámit jako jeho nástupce Filipa Pešána, který po očekávaném odchodu několika tradičních opor sestaví nový mančaft.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články