Hlavní obsah

GLOSA: Květa Peschkeová - skromná hvězda, která se zapsala do české historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy neplnila přední stránky sportovních novin či časopisů. Po ničem podobném snad ani netoužila. Přesto kariéra Květy Peschkeové, kterou v sobotu v 46 letech uzavřela kariéru, září největším jasem. Český tenis přišel o legendu, která se zapsala do historie. Na loučení v záři reflektorů zapomeňte, hvězda ověnčená řadou titulů odešla z kurtů tiše, bez fanfár a humbuku. O to větší respekt a uznání si však zaslouží.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Skvělá deblistka Květa Peschkeová ukončila v 46 letech kariéru

Článek

Bylo jí čerstvých šestnáct let, když se Květa Hrdličková objevila poprvé na tenisovém okruhu. Kalendář ukazoval rok 1991 a Československo psalo předposlední rok své existence. Po kurtech se proháněly Monika Selešová, Martina Navrátilová, Steffi Grafová, Jana Novotná, Helena Suková a další hvězdy.

A mladičká hráčka dávala od počátku najevo svůj talent. Ještě více však udivovala  pracovitostí, vůlí a tenisovým myšlením. Prvního turnajového titulu ve čtyřhře z celkových šestatřiceti se dočkala v polských Sopotech v roce 1998, tedy v době, kdy do narození úřadují světové jedničky Igy Šwiatekové zbývaly ještě čtyři roky, nejlepší česká tenistka současnosti Barbora Krejčíková oslavila teprve třetí narozeniny.

Ve stejném roce ovládla rodačka z Bílovce i svůj jediný singlový turnaj v Makarské, na žebříčku se probila až na 26. místo světa. Brzy však poznala, že ve dvouhře už se výš bude dostávat těžko. Svůj tenisový život zasvětila především čtyřhře a nemohla si vybrat lépe. Šestatřicet titulů včetně wimbledonského z roku 2011, místo světové jedničky, další čtyři finálové boje o deblový grandslamový titul, trojnásobná účast na Turnaji mistryň... To je jen stručná vizitka Květy Peschkeové.

Pro české fanoušky zůstane v paměti především její finálová fedcupová bitva v roce 2011. Tehdy za stavu 2:2 nastoupila po boku Lucie Hradecké a Češky smetly ruský pár Kirilenková, Vesninová, čímž zahájily zlatou éru českého ženského tenisu.

"Hrály jsme skvěle, výborně a jsme strašně šťastné, že máme ten pohár. Jako tým jsme byly famózní a děkujeme fanouškům," jásala tehdy pětatřicetiletá tenistka nad prvním fedcupovým titulem pro samostatnou Českou republiku.

Foto: Sport.cz

Květa Peschkeová (vpravo) patří k předním deblistkám světa, potvrdila to i v páru s Lucií Hradeckou ve Fed Cupu

Její život se však zdaleka netočil jenom kolem tenisových kurtů. Stranou zájmu médií i fanoušků se v roce 2004 provdala za svého německého kouče Torstena Peschkeho a manželství i přes nástrahy obtížného tenisového života přetrvalo.

„Myslím, že pro jiné páry může být obtížný. Zažila jsem pár tenisových dvojic, co se vzaly a už jsou zase rozvedené. Člověk je s partnerem dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Ale my jsme rádi spolu, funguje nám to, nemůžeme si stěžovat. Kdybychom měli každý jinou práci, tak už nehraju. Nebyla bych schopná dělat tenis sama," popsala jejich vztah před třemi lety Peschkeová.

Že tenis opravdu není tím nejdůležitějším v životě bývalé světové deblové jedničky, potvrzují i její další slova. „Mým hlavním přáním je zůstat zdravá, to je to nejdůležitější," říká tenistka, která ze nejvíce nezapomenutelný okamžik svého života označuje narození dětí své sestry Lenky.

Květa Peschkeová ukončila kariéru na turnaji v Charlestonu po boku slovenské partnerky Terezy Mihalíkové nenápadně, přesto s grácií a skromností, která ji celou kariéru zdobila.

Pavel Novotný

Pavel Novotný pracuje přes dvanáct let jako sportovní novinář. Přes deset let působil v deníku Sport, externě spolupracoval s deníkem Metro. Od roku 2018 píše pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. Specializuje se na český i zahraniční tenis.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články