Hlavní obsah

GLOSA: Ledový zločin a trest. Je nejspíš na čase smést prach z hokejového zákoníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubický bek Michal Houdek už zná svůj trest za drsný faul na plzeňského Tima Söderlunda. Vyfasoval „deset natvrdo“, což v právní terminologií je maximální možná trestní sazba. Houdek může naskočit do play off, to Söderlund je zatím v nemocnici a kdo ví, kdy se vrátí na led. Je to fér? Není trest s ohledem na následky mírný?

Foto: Slavomír Kubeš, Sport.cz

Plzeňský Tim Söderlund opouštěl duel proti Pardubicím na nosítkách.

Článek

Je přirozené, že podobné přečiny – stejně jako to je i v mimosportovním prostředí – vyvolávají hlasitou diskuzi o „zločinu a trestu“. O tom, zda nás zákony dostatečně chrání, zda třeba není až příliš snadné se dostat ke zbraním a zda viníci se od soudců, arbitrů dočkají také spravedlivého – rozumějte adekvátního – ortelu. Ano, ta disputace je mnohdy ovlivněna emocemi, zároveň je ale zcela legitimní.

A legitimní je i teď v Houdkově případu, který ukazuje, že také hokejoví soudci mohou mít svázané ruce. „Kdyby to šlo, trestali bychom ještě přísněji,“ přiznal pro Sport.cz šéf disciplinárky, tedy pomyslného hokejového tribunálu, Viktor Ujčík.

Je vskutku na místě se ptát, zda hokejový zákoník, který extraliga víceméně zdědila, není zastaralý, zda mu v některých paragrafech nechybí aktualizace. A zda by se kluby, které si teď soutěž spravují, neměly v létě společně shodnout na vyšším sazebníku, kterým budou nejen trestat, ale především chránit své hráče. Apeluje na to Ujčík a i šéf extraligy Martin Loukota přiznává, že revizi řádů v hlavě nosí. Byť samy kluby zatím nic obdobného před sezonou neiniciovaly. Jen Plzeň po pondělním incidentu vyzvala k „většímu respektu na ledě“.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Hororová scéna v Plzni. Švédský útočník Škodovky zůstal nehybně ležet na leděVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Respekt je fajn, ale zákony by ho měly ukotvit. Teď nejde o Houdka, spíš o manévrovací prostor, který Ujčík a spol. mohou dostat, a tím zásadněji odlišit různé hokejové přečiny. To teď úplně fandové nevnímají, protože škála trestů to ani příliš nedovoluje. A zvlášť v play off, kde můžete soupeři drsným faulem vyřadit klíčového borce a zanedlouho být zpět na ledě, je to často do očí bijící.

Není úplně fér srovnávat se se zámořím, nicméně když se podíváte na zákrok Raffiho Torrese na Švéda Silfverberga z přípravného mače NHL, za který hokejový rabiát a recidivista vyfasoval v roce 2015 stopku na 41 zápasů, jsou tam s Houdkem jisté podobné znaky. Ne, rozhodně neříkám, že je mezi nimi i samotnými fauly rovnítko, ale tresty obou jsou hodně vzdálené.

Ano, Torres ničil soupeře opakovaně, leč ani Houdek nemá hokejový rejstřík zcela bez poskvrny. Však i Ujčík řekl: „Toho kluka řešíme během sezony často a všechno se mu takhle sečetlo.“

K proměně je nejspíš i výše pokut. Houdkovi disciplinárka dle svých možností vyměřila deset procent ze základního platu, což je stejná výše, jak když s sebou někdo plácne na led a nafilmuje faul. Asi se shodneme, že závažnost obou skutků je diametrálně odlišná a že by nebylo od věci, kdyby pokuta v podobných případech zamířila třeba do hráčského fondu, který by pomáhal hokejistům v zotavení. „Zdá se mi, že se v poslední době agresivita stupňuje,“ varuje navíc Ujčík.

Také proto je nejspíš na čase smést z hokejového trestního zákoníku prach a vepsat do něj několik úprav.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama