Hlavní obsah

GLOSA: Moderna v historických kulisách. Paříž chystá unikátní koncept, který není bez rizik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí přivřít oči a zasnít se. Jak se plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner rozverně fotí po vítězné výměně finálového utkání a za nimi se tyčí majestátná Eiffelova věž. Jak Iveta Miculyčová na největším pařížském náměstí předvede na svém kole dechberoucí triky. Nebo jak Markéta Vondroušová na kurtech Rolanda Garrose s téměř stoletou historií přidává další cennou trofej do své sbírky.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia, Profimedia.cz

Letní olympijské hry se budou v roce 2024 konat v Paříži

Článek

Nic z toho nemusí být sci-fi. Olympiáda v Paříži, která začíná přesně za rok, může zasadit i české úspěchy do unikátních kulis francouzské metropole.

První hry v Paříži v roce 1900 byly hodně rozpačité. Sloužily spíše jako kulisa Světové výstavy a táhly se nevídaných pět měsíců. O 24 let už byly zdařilejší rozlučkou se zakladatelem novodobých olympijských her Pierrem de Coubertinem v roli předsedy MOV. I s prvním československým zlatem zásluhou Bedřicha Šupčíka.

Na další hry si Paříž musela počkat celé století a plány organizátorů jsou velkolepé. Od unikátního slavnostního zahájení na vlnách Seiny po sportoviště zasazená přímo do středu města. Mladé a progresivní sporty jako skateboarding či breakdancing si tak pomyslně budou podávat ruku s bohatou historií metropole.

Co víc si přát? Minimálně dvanáct dalších let se letní olympiáda do Evropy nevrátí, na současné poměry je navíc mapa sportovišť kompaktní až na výjimky typu surfingu na Tahiti.

Jenže nikdy není vše růžové, i Paříž musí čelit několika hrozbám. Některé výzkumy ukázaly pokles podpory konání her mezi Francouzi v souvislosti s růstem nákladů, což je ale už běžným koloritem her.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Paříž se chystá na olympijské hry.

Stejně jako časté stávky ve Francii a v posledních letech i občasné nepokoje, ať se sociálním či etnickým podtextem, pro něž může být cokoliv kolem olympiády viditelným terčem.

Z pohledu sportovního fanouška tak nezbývá než si přát, aby akce, jaká už se nemusí opakovat, všem nástrahám odolala.

Reklama

Související témata: