Hlavní obsah

ROK PŘED PAŘÍŽÍ: Brazílie byla punk, Tokio opačný extrém, vzpomíná na OH Doktor. Ve Francii je stav ideální, chválí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden rok dělí sportovce i fanoušky z celého světa od ikonického momentu v podobě zažehnutí olympijského ohně nad sportovišti v Paříži. Web sport.cz pro čtenáře přichystal speciální díl olympijského studia s názvem Rok před Paříží, jehož tématem jsou nejen probíhající přípravy her. „V Paříži to aktuálně vypadá tak, jak to rok před olympiádou má vypadat, což mě těší. Nemyslím si, že by Francouzi něco podcenili,“ říká host a sportovní ředitel ČOV Martin Doktor. Do studia zavítal i olympijský vítěz ve vodním slalomu Jiří Prskavec. Pořadem provází moderátor Václav Procházka a své postřehy experta nabízí redaktor Michal Osoba.

Hosty pořadu Rok před Paříží byli Martin Doktor a Jiří PrskavecVideo: Sport.cz

 
Článek

Podle šéfa českých sportovců se přístup organizátorů odvíjí od národní mentality. „V Riu dělali všechno ne na poslední chvíli, ale řekl bych 10 minut po poslední chvíli. V Tokiu bylo zase všechno naplánovaný úplně přesně," srovnává Doktor.

„Když jsme například dostávali od Japonců informace, tak jsme věděli, že daná budova je dostavěná na 57,6 %," pousmívá se devětačtyřicetiletý funkcionář při srovnání přístupů organizátorů předchozích her v Riu de Janeiru 2016 a Tokiu v roce 2021.

„Z jednoho extrému jsme šli do druhého, v Paříži je všechno v normálu," chválí šéf českých sportovců, který se právě vrátil z inspekční cesty do Francie.

Kristiina Mäki se zapojila do přípravy kolekce pro olympiádu v Paříži. Jaký kus oblečení si vynutila?Video: Sport.cz

Největší sportovní svátek se na starý kontinent vrátí po 12 letech. „Myslím si, že Francouzi se rozhodli, že udělají lepší hry než v Londýně, což bude ale velice těžké, protože londýnské hry jsou hodnoceny jako jedny z nejlepších," myslí si někdejší vynikající rychlostní kanoista, držitel dvou zlatých medailí z Atlanty 1996.

Přípravy olympijských sportovišť bedlivě sleduje pochopitelně také vodní slalomář Jiří Prskavec, který by v Paříži po bronzu z Ria a zlata z Tokia rád medailovou sbírku z OH rozšířil o další cenný kov.

Čeští sportovci budou na olympiádě v Paříži nastupovat v dresech s nápisem CZEVideo: Sport.cz

„Dráha v Paříži je vystavěná na základě dvacet let starýho projektu. Ukazuje to tu cestu udržitelnosti, kterou se pořadatelé vydali, když sáhli po projektu, který někde 20 let ležel na stole," uvádí Prskavec, který si kanál vyzkoušel na soustředění.

„Ten areál je moc pěkný, je spojený s kanálem pro rychlostní kanoistiku i veslování. Myslím, že olympiáda by se tam klidně mohla jet hned, ale tím, že tam ta trať stojí dlouho, mají domácí Francouzi poměrně velkou výhodu. Federace proto chce tři měsíce před startem trať přestavět, tak doufám, že jim to vyjde podobně dobře jako v Tokiu," usmívá se mělnický rodák při vzpomínce na kanál, kde slavil zlato.

Šéfem organizátorů pařížských her je bývalý francouzský vodní slalomář Tony Estanguet. Nabízí se tak otázka, jestli bude během olympiády o vodní slalomáře zvlášť dobře postaráno. „Na přípravách je znát, že bude dobře postaráno o sportovce," myslí si Doktor. „Tony je člověk na svém místě. Pokud mu to celý ten ansámbl dovolí, tak sportovci budou srdcem olympiády, jak organizátoři deklarují," míní Doktor.

Šéfka komise českých olympioniků Nikol Kučerová o postojích sportovců i síle jejich hlasuVideo: Sport.cz

Experti ve studiu se shodnou, že olympiáda v Paříži bude pro účastníky i fanoušky nezapomenutelným zážitkem. Už slavnostní zahájení, které se netradičně nebude konat na Olympijském stadionu, ale na řece Seině, slibuje spektakulární podívanou. „Když jsem se to dozvěděl, ptal jsem se sám sebe, proč si ti Francouzi takto znesnadňují život," naráží Doktor na skutečnost, že zahájení mimo stadion bude z organizačního hlediska nesmírně náročná operace.

Bude město v době her bojovat s dopravními komplikacemi? Může hry ovlivnit občas napjatá situace ve Francii? A jak se hosté studia staví k otázce účasti Rusů a Bělorusů na hrách? Nejen tato témata se řešila ve speciálním dílu olympijského studia s názvem Rok před Paříží.

Reklama

Související témata: