Hlavní obsah

GLOSA: Mše svatá nepomohla, Slovácko v Turecku tvrdě narazilo. Má však šanci na reparát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před odletem do Turecka za ně odsloužil děkan P. Josef Říha v Uherském Hradišti mši svatou jako poděkování za čtvrté místo v domácí nejvyšší soutěži a triumf v MOL Cupu, a zároveň jim požehnal do nadcházející ligové a pohárové sezony. Jenže fotbalistům Slovácka to příliš nepomohlo. Přestože doufali, že v bouřlivé kulise zúročí zkušenosti, které nabrali při loňském smolném vyřazení od bulharského Plovdivu v kvalifikaci Konferenční ligy, v úvodním zápase 3. předkola Evropské ligy ve čtvrtek na hřišti věhlasného Fenerbahce Istanbul tvrdě narazili. Byť se jim teď možná hlavami honí, že vysoká porážka 0:3 je pro ně až příliš krutá.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Fotbalisté Slovácka na Fenerbahce nestačili

Článek

Po herní stránce se totiž hlavně v prvním poločase, kdy byl moravský tým kompletní, mohlo zdát, že kvalitativní rozdíl mezi oběma mužstvy nebyl tak výrazný. Jenže zatímco hradišťský Doski mířil v úvodu do tyče a záložník Holzer místo důrazného zakončení hledal ve výhodné pozici zbytečně ještě lépe postaveného parťáka, turecký vicemistr si počínal v soupeřově šestnáctce zcela odlišně.

Jeho hráči byli mnohem důslednější, jejich předností byla obrovská rychlost. A hlavní rozdíl byl především v individuálních schopnostech. V tom vynikal zejména Brazilec Lincoln, jenž dvěma parádními trefami do míst, kam mohl brankář Nguyen těžko dosáhnout, rozhodl o výsledku. Tvrdě tak ztrestal chyby v defenzívě Slovácka, na které by asi v české lize zdaleka tolik nedoplatilo.

I tak mohli Hradišťští dopadnout v istanbulském pekle lépe nebýt trochu sporné druhé žluté karty, kterou portugalský sudí Pinheiro udělil hned na začátku druhé půle Hofmannovi za to, že mu po zpracování spadl balon na ruku. V deseti se fotbalisté Slovácka bránili statečně, avšak třetí gól zřejmě definitivně vystavil stopku jejich postupovým nadějím.

I tak ale budou mít Hradišťští příští týden v odvetě rozhodně o co hrát. Před plným hledištěm mají šanci se před svými fandy za debakl v Istanbulu rehabilitovat a přispět tak bodovým ziskem do českého pohárového koeficientu. A ani vyřazením z Evropské ligy by pro ně ještě nic neskončilo.

Díky vítězství ve finále Českého poháru nad Spartou mají oproti poraženému letenskému sokovi výhodu možnosti reparátu v nižší Konferenční lize. Ve čtvrtém předkole by v ní narazili na lepšího z dvojutkání mezi švédským AIK Stockholm a makedonskou Škendijí Tetovo. Což by měl být mnohem hratelnější soupeř než turecký velkoklub. Šance zůstat v evropském poháru celý podzim je tudíž pro Slovácko nadále reálná.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Fenerbahce Istanbul se radují z branky proti Slovácku

Otázkou ovšem je, jak mužstvo zvládne mimořádně náročný program nadcházejících týdnů, během nichž bude hrát v pravidelném rytmu čtvrtek - neděle. Zvlášť když trenér Svědík nemá k dispozici nijak zvlášť široký kádr. Do hry se navíc v premiérovém ligovém duelu v Brně ani proti Fenerbahce ještě vůbec nedostal bývalý reprezentant Kozák, který byl považován za největší předsezonní posilu.

Náročný kouč ho nehodlá na hřiště pustit dřív, než se přesvědčí, že je někdejší forvard Lazia Řím, Aston Villy či Sparty stoprocentně připravený, a raději staví na hrot univerzála Kalabišku, jenž v posledních letech nastupoval v obraně.

Aby nemusel v sestavě příliš improvizovat, vzývá Svědík příchod ještě jednoho hotového útočníka, a návdavkem fotbalistu do středu pole. Bude tudíž záležet i na klubovém vedení, zda se slovácký sen o účasti v základní skupině některého z evropských pohárů podaří naplnit.

Reklama